Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Καταστρέφουν και την ελαιοπαραγωγή!

elaioparagogi1-1-1

Με … ελληνική υπογραφή η πτώση της τιμής του λαδιού – 

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Με την υπογραφή του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, όταν ο ομόλογός του Ιταλός, που θα περίμενε κανείς ότι θα συμφωνούσε, είπε “όχι” σε μια τέτοια εξέλιξη σε βάρος των ελαιοπαραγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αρχίσει ή ίσως και να ολοκληρώθηκαν οι εισαγωγές αδασμολόγητου τυνησιακού ελαιολάδου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός πάνω στο οποίο στηρίζονται οι Ισπανοί και ρίχνουν τις τιμές του ελληνικού ελαιολάδου.

Ως σκάνδαλο χαρακτηρίζουν στην Κρήτη την τακτική της Ελλάδας απέναντι στη σοβαρή αυτή υπόθεση, αφού όταν οι τιμές των παραγωγών πέφτουν χαμηλά, κανείς δε δείχνει την ανάλογη ευαισθησία στις Βρυξέλλες και την Αθήνα, για να στηρίξουν τα συμφέροντα των ελαιοπαραγωγών της χώρας μας!

Σκληρές δηλώσεις κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης κατέγραψε χθες η “Νέα Κρήτη”, αφού τελικά το τυνησιακό λάδι φαίνεται να αποτελεί το μεγάλο “μυστικό” της άνεσης των Ισπανών να εκβιάζουν την αγορά και να συμπιέζουν την περίοδο αυτή τις τιμές παραγωγού του εξαιρετικού-παρθένου ελαιολάδου που παράγουν οι Έλληνες αγρότες.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να απομακρύνει τον κ. Αποστόλου από τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντάς τον «επικίνδυνο για τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών»… Συγκεκριμένα, ο κ. Στρατάκης λέει στην εφημερίδα μας: «Ή έχουμε έναν υπουργό ο οποίος ζει σε άλλους κόσμους και δεν ξέρει τι του γίνεται. Ή έχουμε έναν υπουργό, ο οποίος λειτουργεί για λογαριασμό ξένων συμφερόντων, και σε καμία περίπτωση των ελληνικών συμφερόντων και των δικών μας παραγωγών. Τι άλλο μπορεί να πει κανείς; Δηλαδή, εδώ θα μας τρελάνουν. Όταν ο Έλληνας υπουργός συναινεί να έρθουν ποσότητες 35.000 τόνων αδασμολόγητου λαδιού από την Τυνησία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έρθει να μας πει τι να το κάνουμε το λάδι μας και ποια θα είναι η μοίρα του και η τύχη του από τώρα και μετά.

Δεν ξέρω αν γνωρίζει ο πρωθυπουργός την ενέργεια αυτή, αλλά θα πρέπει να απομακρύνει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το ταχύτερο δυνατό. Είναι επικίνδυνος για τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου»!

Στα “μουλωχτά”

Στη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 16 Νοεμβρίου, ο Βαγγέλης Αποστόλου αρκέστηκε απλά να ζητήσει την προσοχή της Ε.Ε. στη διαχείριση και στο ρυθμό των εισαγωγών αδασμολόγητων αγροτικών προϊόντων. Αναφερόμενος στην απόφαση για επιπρόσθετη αδασμολόγητη ποσόστωση 35.000 τόνων ελαιολάδου Τυνησίας, τόνισε ότι «η κατάργηση των μηνιαίων ορίων για τις εισαγωγές αυτές δεν υπήρξε συνετή ενέργεια από πλευράς Επιτροπής»…

Να αναφέρουμε ότι η πρόταση αυτή, που υπερψήφισε και ο Έλληνας υπουργός, μαζί με τον Ισπανό, αλλά όχι και ο Ιταλός, τροποποιεί το ισχύον καθεστώς του Κανονισμού της Ε.Ε. 1918/2006, στον οποίο προβλέπεται ετήσια περίοδος δασμολογική ποσόστωση 56.700 τόνων ελαιολάδου από την Τυνησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προτάθηκε, δηλαδή, η αύξηση της ποσόστωσης αυτής κατά 35.000 τόνους.

Παιχνίδια αγοράς

«Στόχος ήταν να πέσει η τιμή του ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το λυπηρό είναι ότι έβαλαν και τον Έλληνα υπουργό να υπογράψει αυτήν την έγκριση του αδασμολόγητου λαδιού, σε βάρος των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών», καταγγέλλει στη “Ν. Κρήτη” ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Αλλά από την άλλη θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το τυνησιακό ελαιόλαδο, δεν έχει καμία σχέση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού ελαιολάδου. Θεωρούμε ότι είναι η μεγαλύτερη ζημιά που έχει γίνει από ελληνική κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες», τονίζει ο κ. Ιερωνυμάκης. Καταγγέλλει επίσης την ελληνική κυβέρνηση, ότι την ίδια ώρα αφήνει χωρίς επιδοτήσεις τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας μας, εξαναγκάζοντάς τους να πουλούν όσο-όσο το λάδι τους στην αγορά για να καλύψουν την ανάγκη τους σε χρήματα και έτσι να μειοδοτούν και οι ίδιοι σε βάρος του προϊόντος.

«Να μην πουλούν οι παραγωγοί το λάδι τους μέχρι να αρχίσουν και πάλι οι τιμές να ανεβαίνουν», καταλήγει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Αλλά και ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Τζουλιαδάκης μάς λέει: «Πάνω που ήταν ικανοποιητική η τιμή του ελαιολάδου, με το που έγινε αυτό έπεσε η τιμή. Και έτσι εκεί που οι αγρότες βίωναν μια πολύ κακή οικονομική κατάσταση, τώρα βιώνουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά».

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τη στάση του Έλληνα υπουργού, ο ίδιος λέει: «Η Ιταλία διαφώνησε. Η Ισπανία, που ελέγχει την αγορά ελαιολάδου, είχε συμφέρον να πάρει τυνησιακό λάδι. Αλλά εμείς που δεν είμαστε τυποποιητική χώρα αλλά περισσότερο εξαγωγική, εξάγοντας το λάδι χύμα, δε μας συμφέρει καθόλου αυτό που έγινε. Και απορώ πώς και δεν πήρε η υπόθεση αυτή τόσο μεγάλη δημοσιότητα μέχρι σήμερα»…

«Είναι σκόπιμο»

Από την πλευρά του, ο ελαιουργός και ελαιοπαραγωγός από τον Κρουσώνα Γιώργος Λαμπρινίδης εκφράζει την πικρία του, λέγοντας: «Εγώ που είμαι ελαιοπαραγωγός βλέπω ότι, όταν τα αποθέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μηδέν και πάει να πιάσει τιμή το λάδι, υπάρχει αυτό το “τριπάκι” και κάνουν εισαγωγή τυνησιακού ελαιολάδου. Άσχετα αν είναι καλής ή κακής ποιότητας. Και δείτε τι γίνεται στην Ελλάδα. Ήταν στην Πελοπόννησο το λάδι 3,50 με 3,70. Και σε δύο μέρες που αλέθουν οι παραγωγοί και βιάζονται να πουλήσουν γιατί δεν έχουν χρήματα, το λάδι έπεσε στα 2,80 με 3,10 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών».

Καταλήγοντας, ο κ. Λαμπρινίδης τονίζει ότι οι ελαιοπαραγωγοί εκβιάζονται από την αγορά, ακούγοντας ότι “πέφτει το λάδι” και πουλάνε για να βγάλουν χρήματα και να πληρώσουν τις αυξημένες τους υποχρεώσεις. Και έτσι συμβάλλουν οι ίδιοι στην πτώση των τιμών.

http://kivotosblog.blogspot.gr

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *