Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Χάρτης για τη χειρότερη κρίση προσφυγιάς απο το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

syrian-refugees-boat

Ο κόσμος γίνεται μάρτυρας της μεγαλύτερης κρίσης των προσφύγων μετά τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα υπάρχουν σχεδόν 60 εκατομμύρια πρόσφυγες πολέμου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ( UNHCR ) –  περισσότεροι όλων των εποχών , καθώς η βία και τις διώξεις  σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε άνοδο.

 

Στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική , την Ασία. Εκατομμύρια προσφύγων από τη Συρία , το Ιράκ , τη Λιβύη , το Αφγανιστάν , την Υεμένη εκπατρίζονται προσπαθώντας να γλιτώσουν τη βία και τον πόλεμο στις χώρες τους.

Το 2014 , περίπου 219.000 άνθρωποι προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη. Στους πρώτους οκτώ μήνες του 2015, πάνω από 300.000 πρόσφυγες προσπάθησαν να διασχίσουν τη θάλασσα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία. Περισσότεροι από 2.500 έχασαν τη ζωή τους.

 

refugees_2005_2015_460.

 

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν τα κράτη του Κόλπου , το Ισραήλ , το Ιράν και τη Ρωσία, οι οποίες δεν απορροφούν πρόσφυγες, μαζί με τις ΗΠΑ , τον Καναδά και την Ευρώπη , χώρες που έχουν αποδεχτεί σχετικά μικρό αριθμό – δεν κάνουν αρκετά για να παρέχουν καταφύγιο για τους αιτούντες άσυλο.

 

Η πλειοψηφία των προσφύγων είναι από τη Συρία . Περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια προσφύγων από τη Συρία έχουν καταχωρηθεί απο τον ΟΗΕ. Άλλος ένας αριθμός επτά περίπου εκατομμυρίων έχει εκτοπιστεί στο εσωτερικό . Πάνω από το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού της χώρας έχει ξεριζωθεί από το 2011.

syrian-refugees-infographic-mercy-corps

 

Επειδή σήμερα οι Σύριοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων , τα βάσανα των άλλων προσφύγων ελάχιστα έχουν αναφερθεί σχετικά. Οι κυβερνήσεις ουσιαστικά μόνο μελετούν μόνο τα αιτήματα των Σύριων αυτή την περίοδο λόγω του πολέμου, και της βίας που επικρατεί στην περιοχή τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος έχει οδηγήσει σε αυτό που συχνά αναφέρεται ως «τη χειρότερη κρίση των προσφύγων της γενιάς μας».  Χρησιμοποιώντας τα στατιστικά στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη, τα δελτία ειδήσεων, και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley, Statista διαπιστώνουμε με λεπτομέρειες πώς η κρίση των προσφύγων της Συρίας σε σύγκριση με άλλες προσφυγικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών:

 

Όσον αφορά την πραγματική κλίμακα, η κρίση των προσφύγων της Συρίας είναι σημαντικά χειρότερη από εκείνες που προκύπτουν από τις ΗΠΑ και τους Σοβιετικούς πολέμους στο Αφγανιστάν, τον Πόλεμο του Κόλπου, τη γενοκτονία στη Ρουάντα, τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, και πολλά άλλα.

 

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες από τη Συρία είναι νέοι. Το 51% των αιτούντων άσυλο κατοίκων της Συρίας είναι κάτω των 18 ετών, και το 39% είναι κάτω από την ηλικία 11. Με άλλα λόγια, δύο από κάθε πέντε Σύριους πρόσφυγες είναι παιδιά κάτω από την ηλικία 11.

 

syrian-refugee-painting-gulf-states

 

Η ιστορία έστρεψε την προσοχή των δυτικών μέσων ενημέρωσης και του κοινού ήταν ότι ο Aylan Kurdi, τριών ετών Σύριου πρόσφυγα κουρδικής καταγωγής του οποίου το άψυχο σώμα του ξεβράστηκε σε μια τουρκική παραλία. Η φωτογραφία με το της μικροσκοπικό σχήμα, έχει γίνει το σύμβολο της κρίσης των προσφύγων.

 

Η Οικογένεια Kurdi είχε ζητήσει με  αίτησή της άσυλο στον Καναδά, αλλά η καναδική κυβέρνηση αρνήθηκε την άδεια. Το υπουργείο μετανάστευσης απάντησε ότι η αίτηση της οικογένειας του μικρού Aylan «απορρίφθηκε δεδομένου ότι ήταν ελλιπής.» …

 

Η κρίση ενθάρρυνε το ρατσισμό. « Η Ευρώπη ανταποκρίνεται στην απελπισία των προσφύγων με σύρμα ξυράφι και ρατσισμό» γράφει η εφημερίδα Washington Post.

 

syrian-refugees-wire-crying

 

Εδώ έχουμε φτιάξει έναν χάρτη για τη χειρότερη κρίση των προσφύγων από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, με πληροφορίες για κάθε χώρα:

 

Στην Τουρκία βρίσκονται σήμερα περίπου 2 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Το μικροσκοπικό έθνος του Λιβάνου δέχθηκε πάνω από 1,1 εκατομμύρια πρόσφυγες της Συρίας , που τώρα περιλαμβάνει σχεδόν το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της .

Η Ιορδανία δέχθηκε περίπου 630.000 . Περίπου ένας στους 13 ανθρώπους στην Ιορδανία είναι ένας Σύριος πρόσφυγας .

Λίβανος και  Ιορδανία έχουν τώρα τα περισσότερους πρόσφυγες κατά κεφαλήν στον κόσμο.

Παρά το βάναυσο πόλεμο που διεξάγεται στο εσωτερικό των δικών του συνόρων και την ανάπτυξη της ISIS , το Ιράκ έχει επίσης λάβει σχεδόν 250.000 πρόσφυγες της Συρίας . Οι περισσότεροι ήταν ευπρόσδεκτη από το ιρακινό Κουρδιστάν, στο βόρειο τμήμα.

Οι ΗΠΑ έχουν τροφοδοτήσει τις συγκρούσεις σε όλα τα έθνη από τα οποία οι περισσότεροι πρόσφυγες τρέπονται σε φυγή, και είναι άμεσα υπεύθυνες για τη βία στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, και τη Λιβύη.

 

syrian-child-towel

 

ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ «πάνω από μια δεκαετία-σε πόλεμο και κατοχή του Ιράκ είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρώ[ων, αποδυνάμωσε σε μεγάλο βαθμό από την Ιρακινή κυβέρνηση, έφερε την αλ-Κάιντα στη χώρα, και οδήγησε στην άνοδο του ISIS. Πάνω από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ιράκ έχουν εκτοπιστεί λόγω του ISIS.

 

Στο Αφγανιστάν, το σχέδιο των ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη και ο πόλεμος κλιμακώνεται, παρά τη διαρκή επιμονή του Ομπάμα ότι θα τελειώσει μέχρι το 2014. Υπάρχουν 2,6 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

 

Η αμερικανική ηγεσία με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Λιβύη κατέστρεψε την κυβέρνηση, υποθάλποντας το χάος που οδήγησε στην άνοδο του ISIS. Πολλές χιλιάδες Λίβυοι τώρα φεύγουν από τη χώρα φορτωμένοι  σε επικίνδυνα λαθρεμπορικά και σχεδίες. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι υπάρχουν πάνω από 360.000 εκτοπισμένοι Λίβυοι.

 

Ο συνασπισμός των εθνών της Μέσης Ανατολής, με επικεφαλής τον Σαουδική Αραβία και την Υεμένη έχει καταρρεύσει για ένα εξάμηνο, με αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 4.500 ανθρώπων. Οι ΗΠΑ υποστήριζε σταθερά τη συμμαχία, παρά τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τους κατηγόρησαν για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της εκ προθέσεως στόχευσης αμάχων και κτιρίων βοήθειας. Ως αποτέλεσμα, ο ΟΗΕ λέει ότι υπάρχουν πάνω από 330.000 εκτοπισμένοι πολίτες της Υεμένης.

Στη Συρία, από οποία προέρχονται σήμερα οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες, οι ΗΠΑ έχουν  εξοπλίσει και τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Δεδομένου ότι η αύξηση της ISIS, έπρεπε να τους ανησυχεί, απότοκο και της κατάστασης στη Συρία, ωστόσο, όπως αρκετοί αναλυτές σημειώνουν «οι ΗΠΑ έχει και με την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ καταλήξει σε μια  ακόμα δυσάρεστη σιωπηρή συμμαχία».

 

Παρά το ρόλο των ΗΠΑ στον πόλεμο της Συρίας, η Αμερική έχει δεχθεί αναλογικά τους λιγότερους πρόσφυγες. Στα πάνω από τέσσερα χρόνια του πολέμου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δώσει άσυλο σε μόλις 1.500 Σύριους.

 

Η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί 10.000 πρόσφυγες. Οι αναλυτές στηλιτεύουν την προφανή ανεπάρκεια, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία, η οποία έχει το ένα τέταρτο του πληθυσμού των ΗΠΑ, σχεδιάζει την ανάληψη 800.000 προσφύγων το 2015 και μόνο, 80 φορές περισσότερο από ό, τι οι ΗΠΑ.

 

syrian-refugees-wire

 

ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο υποχρεωτικών ποσοστώσεων για τα κράτη της ΕΕ με στόχο να μεταφέρει 120.000 πρόσφυγες από την Ουγγαρία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Σύμφωνα με την πρόταση, η Γερμανία, η Γαλλία, και η Ισπανία θα λάβει σχεδόν το 60% των προσφύγων.

 

Η Γαλλία συμφώνησε να αναλάβει 24.000 πρόσφυγες σε διάστημα δύο ετών. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα φιλοξενήσει μια διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι για να συζητήσουν την κρίση των προσφύγων.

 

Η Ισπανία καλείται να λάβει 15.000 πρόσφυγες.

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα επανεγκατασταθούν έως και 20.000 Σύριοι πρόσφυγες, αλλά από το 2020, όχι αμέσως. Η Βρετανία θα πάρει ένα μέγιστο των 4.000 Σύριοι κάθε χρόνο. Προοδευτικοί Βρετανοί πολιτικοί επέκριναν την συντηρητική κυβέρνηση κατηγορώντας για  «τρομερά μικρή» ανταπόκριση.

 

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Γερμανία κλήθηκε να λάβει μόλις πάνω από 31.000 πρόσφυγες, αλλά η γερμανική κυβέρνηση λέει ότι μπορεί νααπορροφήσειέως και 500.000 πρόσφυγες από τη Συρία ανά έτος. Η Γερμανία λέει ότι αναμένει περισσότερους από 800.000 πρόσφυγες από το τέλος του 2015. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, πήρε 35.000.

 

Η Αυστρία έχει επίσης δεσμευθεί να αναλάβει πολλές χιλιάδες πρόσφυγες. Πολλοί Αυστριακοί πολίτες έχουν προσφερθεί εθελοντικά να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Αναφέρθηκε ακόμη ότι οι πολίτες είχαν στήσει δωρεάν Wi-Fi δίκτυα για τους πρόσφυγες.

 

Η Ελλάδα έχει δει μια πλημμύρα προσφύγων τους τελευταίους μήνες. Σε μία μόνο ημέρα, Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν καταχωρήσει 15.000 πρόσφυγες. Χιλιάδες πρόσφυγες έχουν φτάσει στο μικρό νησιωτικό έθνος με τις ελπίδες τους στη συνέχεια να ταξιδεύουν αλλού ζητώντας άσυλο.

 

Η Σουηδία είναι από τις πιο γενναιόδωρες ευρωπαϊκές χώρες. Παρά το γεγονός ότι είναι μια σχετικά μικρή χώρα μόλις 9,8 εκατομμύρια κατοίκων, έχει ήδη λάβει πάνω από 50.000 πρόσφυγες το 2015.

 

«Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είπαμε ότι δεν θα κάνουμε διακρίσεις και πάλι τους ανθρώπους,» «Τώρα πρέπει και πάλι να αποφασίσουμε τι είδους Ευρώπη θα πρέπει να είμαστε. Η Ευρώπη μου δεν χτίζει τείχη», δήλωσε πολιτικός στη Σουηδία.

 

Το 2013, η Σουηδία προσέφερε επίσης μόνιμη κατοικία σε όλους τους Σύριους πρόσφυγες στη χώρα, περίπου 8.000 άτομα.

 

Η  ξενοφοβική η Δανία, όπου η ακροδεξιά βρίσκεται σε άνοδο, υπήρξε πολύ λιγότερο ελαστική. Η κυβέρνηση της Δανίας ξεκίνησε μια αντι-προσφυγική διαφημιστική καμπάνια και έχει απελάσει όλους τους αιτούντες άσυλο στη Γερμανία.

 

Η Σλοβακία, στην  οποία γίναμε επίσης μάρτυρες της αναζωπύρωσης των φασιστικών ομάδων, δήλωσε ότι θα πάρει 200 πρόσφυγες, αλλά όχι μουσουλμάνους, χριστιανούς μόνο. Τον Ιούνιο, νεο-φασίστες συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα για μια αντι-μουσουλμανική διαδήλωση, φωνάζοντας «Κρεμάστε τους πρόσφυγες!» Χιλιάδες συνελήφθησαν επίσης σε μαζικές συλλήψεις σε μια βίαιη διαδήλωση κατά της μετανάστευσης.

 

Όπως ο Σλοβάκος ηγέτης, ηγέτες στην Τσεχική Δημοκρατία αρνούνται να αποδεχθούν τις ποσοστώσεις τους πρόσφυγες που η ΕΕ ζήτησε από αυτούς. Ακροδεξιοί προτείνουν την τοποθέτηση των προσφύγων σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.

 

Παρομοίως, η Ουγγαρία σφράγισε τα νότια σύνορα της, προκειμένου να αποτρέψει τους πρόσφυγες από την είσοδο. Το συντηρητικό έθνος αρνείται να επιτρέψει στους μουσουλμάνους αιτούντες άσυλο να παραμείνουν.

 

statista-syrian-refugee-crisis

 

Άλλες χώρες

 

Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι δέχεται 20.000 πρόσφυγες από τη Συρία . Έχει ήδη κατ’ εκτίμηση 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες της Κολομβίας.

 

Από την αρχή του πολέμου το 2011, η Βραζιλία έχει λάβει πάνω από 2.000 Σύριους , οι οποίοι τώρα αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα προσφύγων στη χώρα . Ο Πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ δήλωσε ότι υποδεχόμαστε τους Σύριους αιτούντες άσυλο με « ανοιχτές αγκάλες ».

 

Οι Ουρουγουάη –  Αργεντινή έχουν επίσης δημιουργήσει προγράμματα για πρόσφυγες από τη Συρία.

 

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα λάβει 12.000 Σύριους αιτούντες άσυλο και τους Ιρακινούς .

 

Ο Καναδάς έχει δηλώσει ότι θα δεχθεί 10.000 Σύριους πρόσφυγες σε διάστημα τριών ετών . Κινήματα υποστήριξης στη χώρα καλούν τη κυβέρνηση να δεχθεί τουλάχιστον 50.000 .

 

Το Βατικανό, το παπικό μικρό κράτος με πληθυσμό μόλις 842 κατ. συμφώνησε να λάβει δύο οικογένειες προσφύγων της Συρίας.

Ελεύθερη απόδοση του κειμένου inred.gr

Πηγή: http://mondoweiss.net  – μέσω – http://stopwar.org.uk

 

Τα πολιτικά και τα ιστορικά συμπεράσματα που αναφέρονται στο πρωτότυπο επιλέξαμε να μην τα αποδώσουμε στα ελληνικά. Όχι κατόπιν διαφωνίας. Οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να ανατρέξει σε αυτά. Στόχος μας ήταν με τα στοιχεία αυτού του «χάρτη» να παρουσιάσουμε το μέγεθος του ζητήματος. Το τεράστιο πολιτικό ζήτημα της προσφυγιάς. Με αριθμούς. Σε κάθε χώρα.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι σήμερα έχει ξεκινήσει να υλοποιείται ένας παγκόσμιος σχεδιασμός ανακατατάξεων και στρατηγικών ισορροπιών – συμφερόντων, όπως τα γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια. Η κρίση του καπιταλισμού, οδηγεί σε ένα νέο ολοκληρωτικό καπιταλισμό και ιμπεριαλισμό που απειλεί με ένα 3ο παγκόσμιο πόλεμο. Η Συρία εκκενώνεται σήμερα επειδή έχει επιλεγεί ως γεωστρατηγικό σημείο της σύγκρουσης των συμφερόντων όλων των εν δυνάμει στρατηγικών-οικονομικών συνασπισμών.

Η δεδομένη έκφραση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες αποτελεί μέρος της συνολικής και άμεσης αντίστασης των λαών προκειμένου να εμποδίζουν και να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων και των αγορών τους. Εάν στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο χρειάστηκαν 65 εκ. νεκροί και απίστευτης έντασης και έκτασης καταστροφές προκειμένου να αντιμετωπίσει το καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής τις δομικές αδυναμίες και τα αδιέξοδα της επέκτασης και της κερδοφορίας των αγορών του, αύριο οι αριθμοί αυτοί θα φαντάζουν με στοιχεία μικρού τοπικού πόλεμου σε κάποια μακρινή γωνιά της γής…

ΠΑΥΛΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ

 

 

Δείτε επίσης

Ετοιμάζεται να στείλει Στρατό η κυβέρνηση σε Μέση Ανατολή και Αφρική;

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ –  Απεργοσπάστης Στρατός για χάρη του συνεδρίου Ασφάλειας στη Ρόδο πάει σε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *