Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024

32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτός γραμμής του «Ναί»

gaitani-psarea-oxi

Τριανταδύο (32) συνολικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρα την πίεση που δέχθηκαν από κόμμα και κυβέρνηση προσπάθησαν να περισώσουν τα προσχήματα αλλά και να μην οδηγήσουν άμεσα τη κυβέρνηση σε απώλεια της δεδηλωμένης.

Δύο μόνο, γυναίκες βουλευτίνες, επέλεξαν ένα καθαρό και απόλυτα σύμφωνο με τη συνείδησή τους «ΟΧΙ»: Η Έλενα Ψαρρέα, βουλευτής Μεσσηνίας και η Ιωάννα Γαϊτάνη, Θεσσαλονίκης. 

 «Παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν οκτώ βουλευτές, δύο εκ των οποίων κατέχουν υπουργικά χαρτοφυλάκια στη κυβέρνηση οι: Στάθης Λεουτσάκος, Ιωάννης Σταθάς, Κώστας Λαπαβίτσας, Αθανάσιος Σκούμας, Δημήτρης Στρατούλης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Απείχαν» Ραχήλ Μακρή, Βασίλειος Χατζηλάμπρου, Ελένη Σωτηρίου, Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλειος Κυριακάκης.

Στην αποχή προστίθενται ακόμη οι Γιάνης Βαρτουφάκης και Ελένη Αυλωνίτου που έστειλαν επιστολή ότι ψηφίζουν «Ναι», γνωρίζοντας σαφώς ότι η ψήφος εξ’ αποστάσεως δεν προσμετράται.

Την αντίθεσή τους τέλος στο νέο μνημόνιο και τη λιτότητα της πρότασης που κατέθεσε η κυβέρνηση με αναοικόινωσή τους όπυ χαρακτηριστικά σημειώνουν «η πρόταση συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας», ψηφίσαμε για να «μην τεθεί θέμα δεδηλωμένης »για την κυβέρνηση.

Την αντίθεση τους στα προτεινόμενα μέτρα εξέφρασαν, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «Ναι» δίνοντας στη δημοσιότητα κοινή δήλωση στην οποία αναφέρουν ότι «η πρόταση συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας» και «δεν έπρεπε να ψηφιστεί από τη Βουλή», σημειώνοντας ότι η ψήφος τους δώθηκε για να «μην τεθεί θέμα δεδηλωμένης» για την κυβέρνηση.

Τη δήλωση αυτή υπογράφουν οι: Λίτσα Αμανατίδου, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Γιάννης Ζερδελής, Ηλίας Ιωαννίδης, Ηλίας Καματερός, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Θωμάς Κώτσιας, Ευγενία Ουζουνίδου, Αθανάσιος Πετράκος, Στέφανος Σαμοΐλης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Κώστας Ήσυχος, Νίκος Χουντής.

Σημειώνουμε ότι η ψηφοφορία αφορούσε την έγκριση του κοινοβούλιου για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης με βάση την κυβερνητική πρόταση. Πως θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί όταν ενδεχομένως η πρόταση γίνει αποδεκτή από τους «εταίρους» και επιστρέψει για κύρωση στη Βουλή; Πως θα ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι που θα ακολουθήσουν; Θα συνεχίσει να υφίσταται «η δεδηλωμένη» η θα οδηγηθούμε πραξικοπηματικά, αντίστοιχα του δημοψηφίσματος που προηγήθηκε, σε κυβέρνηση «οικουμενική», «εθνική», «έκτακτης ανάγκης»; Επι της ουσίας βεβαίως η δεδηλωμένη έχει απωλεσθεί. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Και οι εκλογές στο βάθος …

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *