Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

4 προτάσεις για το Σαββατοκύριακο (με ελεύθερη είσοδο)

sabatokiriako-1

Θεατρική παράσταση «Ο Μαρξ στο Σόχο»

MARX-1

Η αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα «Φάντης Μπαστούνι» παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Howard Zinn «Ο Μαρξ στο Σόχο»την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στις 20.00 στο συνεργατικό καφενείο «Σαϊτες» Ιωνίας 45, Πλ.Ηρώων Πολυτεχνείου, Νέα Σμύρνη)

… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … .

Λαϊκή όπερα “Η νύχτα των παλιάτσων”

paliatsoi-1

Οι Τσιριτσάντσουλες παρουσιάζουν τη λαϊκή όπερα “Η νύχτα των παλιάτσων” την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου στις 21:00. Το Σάββατο θα ακολουθήσει bar οικονομικής ενίσχυσης της κατάληψης αλληλέγγυων σε πρόσφυγες και μετανάστες – “Λυόμενα Ιλισίων”.

Μπερντές: Αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος, Αράδου 55, πλ. Κύπρου, Ιλίσσια 

… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … .

 Προβολή ντοκιμαντέρ: Η μάχη της Χιλής

xili-1

3,4 και 10 Δεκεμβρίου, Προβολή του ντοκιμαντέρ “Η μάχη της Χιλής”

Η ομάδα κινηματογραφικών προβολών του ΚΠΚΒ σας καλεί να συμμετάσχετε στην προβολή του πολύ καλού και επίκαιρου ντοκιμαντέρ “Η μάχη της Χιλής” του Patricio Guzman (1977). Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί σε τρεις συνέχειες, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, Παρασκευή 4 και Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου. Μετά το τέλος της 3ης προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση. ώρα έναρξης προβολών: 9 μμ.

 Λίγα λόγια: Το 1973 ο Chris Marker στέλνει στον Patricio Guzmán πακεταρισμένο ασπρόμαυρο φίλμ. Ο τριανταδιάχρονος τότε χιλιανός σκηνοθέτης, με την πολύτιμη συνεισφορά του Γάλλου συναδέλφου του, μία Éclair κάμερα, μία συσκευή εγγραφής ήχου Nagra και ένα πενταμελές συνεργείο, δημιουργεί την Μάχη της Χιλής χωρισμένη σε τρία μέρη (Η εξέγερση της αστικής τάξης, Το πραξικόπημα, Η δύναμη του λαού) -ένα βαθιά πολιτικό ντοκιμαντέρ, μοναδικής αισθητικής και στυλιστικής πρωτοπορίας.

 

Το ντοκιμαντέρ του Guzmán εξιστορεί ενδελεχώς το χρονικό της εκλογής του αριστερού σοσιαλδημοκράτη Σαλβαδόρ Αλιέντε και της Λαϊκής Ενότητας στην κυβέρνηση της Χιλής. Εξιστορεί τις αυταπάτες σχετικά με τον ειρηνικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό, τους αγώνες του λαϊκού κινήματος για κοινωνική δικαιοσύνη, την οργανωμένη αντίσταση του λαού στις επιθέσεις των καπιταλιστικών-εντός και εκτός Χιλής- κέντρων στην κυβέρνηση και εντέλει το πραξικόπημα Πινοσέτ.

 

Ρίχνοντας φως σε όλες τις σκοτεινές πτυχές των γεγονότων, ο Χιλιανός ντοκιμαντερίστας μας παραδίδει μια τοιχογραφία της εποχής, όχι σαν μια πανοραμική ματιά στην ιστορία, αλλά αποκαλύπτοντας τα αίτια των συμβάντων. Επίκαιρος όσο ποτέ -εν μέσω μιας παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που έχει εξαντλήσει τις αντοχές των λαών- μας υπενθυμίζει πως οι τύχες μας βρίσκονται στα χέρια μας και μας ωθεί να αντιληφθούμε ότι η βάση των λαϊκών κινημάτων πρέπει να είναι η δημοκρατία και ο αγώνας για την μέχρι τέλους ανατροπή της καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων.

 

Δανειζόμενος πολλά στοιχεία από το σινεμά βεριτέ- βρίσκοντας όμως το προσωπικό του ύφος- ο Patricio Guzmán μας χάρισε ένα επικό ντοκιμαντέρ, που τον τοποθετεί επάξια δίπλα στους μεγάλους δημιουργούς του είδους όπως οι Chris Marker, Peter Watkins και D. A. Pennebak.

 Κοινωνικό – Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα: “Λαμπηδόνα”, Άλσος Αγ.Τριάδας

http://politistikokentrovirona.blogspot.com/

… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … .

 

Δρώμενο: «Ο Ερωτόκριτος στο Καφενείο του Ασυρμάτου»

Erotokritos-1

Στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο της Ανοιχτής Συνέλευσης για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου (Πάρκο Ελ. Βενιζέλου – Μπραχάμι)

Στο δρώμενο συμμετέχει η Χορωδία «Αρόλιθος» του Συλλόγου Κρητών Αγίου Δημητρίου.

(Μια «ματιά» στον “Ερωτόκριτο” από το Καφενείο του Ασυρμάτου με φιλολογική παρουσίαση, κρητική λύρα-λαούτο-τραγούδι-απαγγελίες & ρακί με ελιές και ντάκο…)

Ερωτόκριτος, του Βιτσέντζου Κορνάρου

Θεωρούμενο ένα από τα αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας, ο Ερωτόκριτος ανήκει στην κατηγορία των επικών ποιημάτων, γράφτηκε από τον Βιτσέντζο Κορνάρο στην Κρήτη τον 17ο αιώνα και αποτελείται από 10 χιλιάδες στίχους, σε πέντε μέρη. Το όνομά του το έχει πάρει από τον Ερωτόκριτο, το κύριο πρόσωπο του έργου, το οποίο υποδηλώνει αυτόν που έχει βασανισθεί από τον έρωτα.

 

Δείτε επίσης

Συμβολαιογράφοι: Τελικά έπεσαν οι μάσκες!

Οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι Ελλάδας, αφού εξασφάλισαν το ρόλο τους στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αποφάσισαν να σταματήσουν την αποχή τους, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *