Δευτέρα , 17 Ιουνίου 2024

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

GCE_0638_Vidal_tvidal

«Προσοχή, σύντροφοι! Αξίζει περισσότερο να προετοιμάζεσαι με θάρρος –κι ας κάνεις λάθος-, παρά να θρηνείς λόγω ολιγωρίας» (Εθνική Επιτροπή της CNT, Σαραγόσα, 14 Φλεβάρη 1936). – Συμπληρώνονται 80 χρόνια από την έναρξη της Ισπανικής Επανάστασης. Εργάτες και αγρότες μετά από μια μεγαλειώδη γενική απεργία που κηρύχθηκε για να ενισχύσει το Λαϊκό Μέτωπο, συνασπισμό αριστερών κομμάτων που κυβερνούσε στην Ισπανία και αδυνατούσε να αντιμετωπίσει τη φασιστική απειλή του Φράνκο, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας η CNT με 2.000.000 ενεργά μέλη παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Οργανώνει ένοπλες δυνάμεις λαϊκής πολιτοφυλακής και καταλαμβάνει τα μέσα παραγωγής.

Spain-barricade-3

Spain-barricade-2

Spain-barricade-1
Δημοκρατική πολιτοφυλακή κινείται για την πρώτη γραμμή στα Guadarrama Mountains, 1936

 

Spain-barricade-4
Άνδρες και γυναίκες της πολιτοφυλακής φεύγουν για το μέτωπο στη Βαρκελώνη

Η εξουσία περνάει τα χέρια των εργατών και της πόλης και της υπαίθρου. Ο καπιταλισμός και το κράτος του τελειώνει για ένα σύντομο όπως αποδείχτηκε χρονικό διάστημα που άφησε όμως τις μεγαλύτερες ιστορικές παρακαταθήκες και φωτίζει τους αγώνες των λαών για ελευθερία, κοινωνική απελευθέρωση, κοινωνική δικαιοσύνη, αυτοδιαχείριση, δίκαιη κατανομή του πλούτου, αλληλεγγύη και σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Οι εργάτες πήραν τον έλεγχο των χώρων εργασίας τους και διεύθυναν την παραγωγή από μόνοι τους και προς όφελος των Ισπανών εργατών και αγροτών. Το σύστημα του τραμ στη Βαρκελώνη αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πόσο καλύτερα είναι τα πράγματα κάτω από την άμεση διαχείριση των εργατών. Στις 24 Ιούλη 1936 τα πληρώματα των τραμ αποφάσισαν από κοινού την αυτοδιαχείριση όλου του συστήματος των τραμ. Μέσα σε 5 ημέρες, 700 τραμ τέθηκαν σε κίνηση αντί για τα συνηθισμένα 600. Οι μισθοί εξισώθηκαν και οι συνθήκες εργασίας βελτιώθηκαν, μαζί με δωρεάν ιατρική περίθαλψη που παρεχόταν στους εργαζόμενους.

Spain-barricade-6
Γυναίκα πολιτοφυλακής στο μέτωπο της Αραγωνίας, 1936.

Όλοι επωφελήθηκαν από τον εργατικό έλεγχο του δικτύου του τραμ. Τα ναύλα μειώθηκαν, κι έτσι μεταφέρονταν 50 εκατομμύρια επιβάτες περισσότεροι. Το πλεόνασμα στα έσοδα χρησιμοποιήθηκε για την αναβάθμιση των υπηρεσιών μετακίνησης και για την παραγωγή όπλων για την επαναστατική άμυνα. Χωρίς το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους, το ζήτημα της ασφάλειας κατέστη πολύ πιο σημαντικό και ο αριθμός των ατυχημάτων μειώθηκε.

ΑΦΙΣΕΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

GCE_1638_Puyol_Mk

Στα πρώτα στάδια της επανάστασης οι ένοπλες δυνάμεις του κράτους είχαν όντως καταρρεύσει. Στη θέση τους, τα συνδικάτα και οι αριστερές οργανώσεις ξεκίνησαν να οργανώνουν τους ένοπλους εργάτες και αγρότες σε πολιτοφυλακές. Υπήρχαν συνολικά 150.000 εθελοντές πρόθυμοι να πολεμήσουν όπου χρειαζόταν. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, ήταν μέλη της CNT. Όλοι οι αξιωματικοί εκλέγονταν από τη βάση των ενόπλων και δεν είχαν ιδιαίτερα προνόμια.

Η επανάσταση απέδειξε πως οι εργάτες, οι αγρότες και οι φτωχοί μπορούν να δημιουργήσουν έναν νέο κόσμο χωρίς αφεντικά ή κυβέρνηση.

Spain-barricade-7
Αναρχικοί άνδρες και γυναίκες της πολιτοφυλακής

Μέχρι το 1939 οι φασίστες είχαν κερδίσει τον εμφύλιο πόλεμο και συνέτριψαν την εργατική τάξη και τους αγρότες με μία κτηνώδη δικτατορία. Γιατί συνέβη αυτό; Η επανάσταση ηττήθηκε εν μέρει λόγω της δύναμης των φασιστών. Αυτοί είχαν την υποστήριξη των πλουσίων, της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας. Ηττήθηκε όμως και γιατί συμμάχησε με τις δυνάμεις του αριστερού συνασπισμού και τον στήριξε, όταν ο τελευταίος είχε επιλέξει να στηρίξει το κράτος προεπαναστατικά αποδεχόμενος κι έναν δεξιό πρωθυπουργό «κοινής αποδοχής». Ηττήθηκε γιατί στη λογική του «πλατιού αντιφασιστικού μετώπου» αποδέχτηκε υποχωρήσεις και έδωσε τη δυνατότητα της υπονόμευσής του από τα μέσα.

Η ιστορική έκρηξη της Ισπανικής Επανάστασης δεν μπορεί να εξηγηθεί με το βολικό σχήμα του «Εμφυλίου Πολέμου», καθώς αυτή αντανακλούσε την ανάπτυξη μιας οξείας ταξικής αντιπαράθεσης στην οποία το Ισπανικό προλεταριάτο συμμετείχε τόσο για τον εαυτό της όσο και για να εναντιωθεί στον Franco. Η φασιστική λαίλαπα απαντήθηκε, όχι από την ανίκανη Ρεπουμπλικανική κυβέρνηση, αλλά από την λαϊκή εξέγερση, η οποία συμπεριλάμβανε άνδρες, γυναίκες και νέους, και κατάφερε να καταστρέψει, σε λιγότερο από έναν μήνα, ολόκληρο το πλέγμα σχέσεων της Ισπανικής κοινωνίας. Το ένοπλο προλεταριάτο κατόρθωσε την defacto κατάργηση της Εκκλησίας και του Κράτους, ενώ αντικατέστησε τις καπιταλιστικές μεθόδους παραγωγής με δικής του επινόησης οικονομικές και κοινωνικές μορφές αυτοδιάθεσης.  

Η επανάσταση στην Ισπανία το 1936 απέδειξε πως οι εργάτες, οι αγρότες και οι φτωχοί μπορούν να δημιουργήσουν έναν νέο κόσμο χωρίς αφεντικά ή κυβέρνηση. Τα πολιτικά συμπεράσματα από την πτώση της παραμένουν επίκαιρα και διδακτικά.

Aφιέρωμα στα 80 χρόνια από την Ισπανική Επανάσταση

sp_rev2_a3

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από την έναρξη της Ισπανικής Επανάστασης (το 1936), διοργανώνουμε στο Ευτοπικό εργαστήρι, Λεωνίδου 62 & Θερμοπυλών, Κεραμεικός, ένα αφιέρωμα εκδηλώσεων με συζητήσεις/προβολές.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • Δευτέρα 27 Ιούνη – Η οργάνωση και ο ρόλος των γυναικών στην Ισπανική Επανάσταση καθώς και σύγχρονα παραδείγματα γυναικείας οργάνωσης, συνδιοργάνωση με την ΕΣΕ Θεσσαλονίκης
  • Τετάρτη 29 Ιούνη – Βιβλιοπαρουσίαση “Οι Ισπανοί Αναρχικοί – Τα Ηρωικά Χρόνια 1868-1936”, Μάρεϊ Μπούκτσιν από τις εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΠΕΛΑΓΟΣ
  • Τετάρτη 6 Ιούλη – Συζήτηση για την Ισπανική Επανάσταση μέσα από την αναρχική/ελευθεριακή βιβλιογραφία.
  • Τετάρτη 13 Ιούλη – Παρουσίαση του υπό έκδοση βιβλίου “Έτοιμοι για επανάσταση – οι επιτροπές άμυνας της CNT στη Βαρκελώνη 1933-38” του Agustín Guillamón από την Ασύμμετρη Απειλή (μέλος του κινηματικού εκδοτικού εγχειρήματος Los Solidarios)

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

  • Παρασκευή 8 Ιούλη – ταινία: Las 13 rosas (Τα 13 τριαντάφυλλα), Σκηνοθεσία: Emilio Martínez Lázaro
  • Παρασκευή 15 Ιούλη – ντοκιμαντέρ: “Συλλογικά Όνειρα” / “Sueños Colectivos”

* Όλες οι εκδηλώσεις/προβολές ξεκινούν στις 20:30 | http://eutopia.gr/event/afieroma-sta-80-hronia-apo-tin-ispaniki-epanastasi

 

Κείμενα αντλήθηκαν απο:

https://gr-contrainfo.espiv.net/2011/07/16/h-ispanikh-epanastash-mia-syntomh-eisagogi/

https://athens.indymedia.org/post/1063493/

https://aixmi.wordpress.com/2014/04/01/%CE%B9%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BC%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1/

Δείτε επίσης

Τα «Δεκεμβριανά» χωρίς ιδεοληψίες

  Του ΜΙΧΑΛΗ ΛΥΜΠΕΡΑΤΟΥ * –  Δεν υπάρχουν και πολλά σκοτεινά σημεία για τη σύγχρονη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *