Κυριακή , 26 Μαΐου 2024

«Άγνωστος» …

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα και εικονίζει τμήμα του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα στην πόλη της Μυτιλήνης όπου θάβονται Χριστιανοί και κύρια μουσουλμάνοι πρόσφυγες που χάθηκαν σε ναυάγια στη διαδρομή από την απέναντι ακτή στη Λέσβο. Δέκα σοροί παραμένουν σήμερα άθαφτοι στο ψυγείο του νεκροτομείου της Μυτιλήνης, όπου συνωστίζονται έως να ταφούν πρόσφυγες αλλά και ντόπιοι, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα και εικονίζει τμήμα του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα στην πόλη της Μυτιλήνης που θάβονται όσοι δεν τα κατάφεραν … ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Θάλασσα κόκκινη και λάσπη στο βυθό,  / το πέλαγος ξεχείλισε από αίμα,  / σωσίβια, ρούχα και μανάδες στον αφρό. / Ο ήλιος, τώρα… έφτασε στο γέρμα.

Δεν είναι Έλληνες που χάθηκαν στα πλοία / -της Νέας Υόρκης η γραμμή έχει αλλάξει- //ούτε σκιές λησμονημένες στα ορυχεία. / Του Κάτω Κόσμου η εποχή έχει χαράξει.

Κι αποξεχάστηκε στα σύνορα η μνήμη, / το φόρεμά της χάθηκε στο κύμα, / στη Χίο, στη Λαμπεντούζα και στη Σύμη, / κάποιος την είδε να κοιμάται σ’ ένα μνήμα.

 «Το φόρεμα της μνήμης» – Χρήστος Τσαντής

Ένας αριθμός, μια ημερομηνία κι ένα ψυχρό ανέξοδο κατευόδιο – «άγνωστος». «Αφγανός» (κατά προσέγγιση) ή ότι άλλο σκεφτεί αυτός που εντέλλεται να «γράψει» το φινάλε …

«Άγνωστος», ένας ακόμη απ’ τους πολλούς απελπισμένους πρόσφυγες που πιάστηκε στην ξόβεργα και δεν κατάφερε να κάνει το όνειρο να ζήσει. Χωρίς χαρτιά, χωρίς ταυτότητα, χωρίς κανέναν να τον κλάψει, χωρίς ποτέ να μάθει όποιος τον αγάπησε ποια χώματα τον έχουνε στη γη σκεπάσει.

Πουλί πετούμενο της κοσμοχαλασιάς και της αδιαφορίας θύμα καλό ταξίδι … – και μια υπόσχεση: Όσοι δεν σε ξεχάσουμε είμαστε τόσοι κι αρκετοί τον κόσμο αυτό να αλλάξουμε.

«Τίποτα δεν πάει χαμένο / στη χαμένη σου ζωή, / τ’ όνειρό σου ανασταίνω / και το κάθε σου “γιατί”» .

Άκις Ξενάκις

Δείτε επίσης

ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

Σαν σήμερα… Σαν σήμερα γεννήθηκε, σαν σήμερα πέθανε, σαν σήμερα αντισταθήκαμε, σαν σήμερα νικήσαμε, σαν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *