Τρίτη , 10 Σεπτεμβρίου 2024

Αλλα 3,1 δισ. φόροι στην «καμπούρα» του ελληνικού λαού

peinaleon

Καμαρώνουν οι συριζαίοι ότι «τα πολλά πέρασαν» και την ίδια στιγμή καταθέτουν ένα προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, που όχι μόνο δεν ελαφραίνει στο ελάχιστο το δυσβάσταχτο φορολογικό βάρος που έχουν φορτώσει στην «καμπούρα» του ελληνικού λαού, αλλά προσθέτει άλλα 2,6 δισ. ευρώ νέων φόρων!

Ετσι, όταν οι συριζαίοι λένε ότι «τα πολλά πέρασαν», εννοούν ότι πέρασαν από τη Βουλή, ότι κατάφεραν να τα ψηφίσουν χωρίς να κλυδωνιστεί η κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία, κι όχι ότι πέρασαν για τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός θα τα βρίσκει συνεχώς μπροστά του, σε όλο και μεγαλύτερη ποσότητα. Είτε ενεργοποιηθεί ο περιβόητος «κόφτης» το 2017 είτε όχι (επειδή είναι σχετικά μικρό το «πρωτογενές πλεόνασμα» που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο), είτε υπάρξει η ανάπτυξη του 2,7% που προβλέπεται είτε όχι, το βέβαιο είναι ότι τα φορολογικά μέτρα εξακολουθούν να ρουφάνε το αίμα του ελληνικού λαού, χωρίς να προβλέπεται καμιά ελάφρυνση. Το βέβαιο είναι, επίσης, ότι ο «κόφτης» θα πετσοκόψει άγρια τις καταβαλλόμενες συντάξεις. Δεν μιλάει τζάμπα και βερεσέ το ΔΝΤ στην έκθεσή του, ούτε τα στελέχη του έχουν καταληφθεί από καμιά ιδεοληπτική μανία. Απλά, λένε με κυνισμό αυτά που οι συριζαίοι προσπαθούν να κρύψουν, αφήνοντας να τα θεσπίσουν αιφνιδιαστικά όταν έρθει η ώρα.

Εχουμε τονίσει πολλές φορές, ότι και τα προσχέδια και τα σχέδια κρατικών προϋπολογισμών, ακόμα και μετά την ψήφισή τους από τη Βουλή, είναι κουρελόχαρτα. Δεν καθορίζουν τη δημοσιονομική και ευρύτερα την οικονομική πολιτική. Αυτή καθορίζεται από τις αξιολογήσεις της τρόικας. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα μεγέθη του προϋπολογισμού άλλαξαν μέσα στο χρόνο. Μολαταύτα, επισκοπώντας τα μεγέθη του προσχέδιου, μπορούμε να δούμε με τον πιο παραστατικό τρόπο το στυγνό ταξικό του χαρακτήρα.

Επίσης, ενόψει της λειτουργίας του νέου (αντι)ασφαλιστικού συστήματος, πρέπει να ψάξουμε καλά τα μεγέθη που αναφέρονται στο προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού, γιατί κάτι μας «βρομάει». Ελπίζουμε να έχουμε λύσει το «γρίφο» και να παρουσιάσουμε τα δεδομένα σε κάποιο από τα επόμενα φύλλα μας. Επί του παρόντος περιοριζόμαστε σε μια συνοπτική παρουσίαση των μεγεθών του προϋπολογισμού του 2017, όπως παρουσιάζονται στο προσχέδιό του, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κάποια έκπληξη, δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα μέτρα που προβλέπει είχαν νομοθετηθεί την περασμένη άνοιξη, όταν έκλεισε στο μεγαλύτερο μέρος της η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημόνιου.

♦ Οπως είναι γνωστό, αποφασίστηκαν «δημοσιονομικές παρεμβάσεις» ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, που αφορούν το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και ολόκληρο το 2017 (φυσικά και τα επόμενα χρόνια). Απ’ αυτές τις «παρεμβάσεις» (περί νέων αντιλαϊκών μέτρων πρόκειται), στον τομέα των φορολογικών εσόδων περίπου 600 εκατ. αφορούν το 2016 και 3,1 δισ. το 2017. Από αυτά τα 3,1 δισ. περίπου 1 δισ. αφορούν την άμεση φορολογία («αναμόρφωση κώδικα φορολογίας εισοδήματος») και τα υπόλοιπα έμμεσοι φόροι.

♦ Επειδή το 1 δισ. της άμεσης φορολογίας είναι αρκετά μεγάλο ποσό, δεν αποκλείεται να έχουμε νέα μείωση του αφορολόγητου, όπως εισηγείται το ΔΝΤ, που θεωρεί ότι είναι… σκανδαλώδες να μην πληρώνει φόρο το ένα τρίτο των μισθωτών (το ότι αυτοί οι μισθωτοί έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από έξι κατοστάρικα το μήνα δεν έχει καμιά σημασία για τους τεχνοκράτες).

♦ Στον τομέα της έμμεσης φορολογίας, τη νέα φοροεπιδρομή θα τη ζήλευαν και οι φορατζήδες της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Μόνο από την αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24% θα μαζέψουν επιπλέον 437 εκατ. ευρώ. Από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα θα μαζέψουν επιπλέον 422 εκατ. ευρώ (περιττεύει να πούμε ότι θα αυξηθούν τα νοικοκυριά που θα κόψουν την κεντρική θέρμανση). Από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό συν την επιβολή ειδικού φόρου στα υγρά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θέλουν να μαζέψουν 142 εκατ. ευρώ. Από το χαράτσι στη συνδρομητική τηλεόραση 25 εκατ. και από το νέο χαράτσι στα κινητά τηλέφωνα 54,2 εκατ. ευρώ. Από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη μπίρα 62 εκατ. ευρώ.  Αλλα 62 εκατ. ευρώ από την επιβολή νέου χαρατσιού στον καφέ.

Το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,7% και να φτάσει τα 182,3 δισ. ευρώ και το περιβόητο «πρωτογενές πλεόνασμα» τοποθετείται στο 1,8% του ΑΕΠ (η συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων εμφανίζεται «λαρτζ» έναντι του μνημονιακού στόχου που είναι 1,75%). Εμείς να υπενθυμίσουμε απλά ότι το «πρωτογενές πλεόνασμα» είναι ένα αυθαίρετο λογιστικό μέγεθος, που το καθορίζουν οι ιμπεριαλιστές δανειστές προκειμένου ν’ αρπάζουν κάθε χρόνο ένα ποσοστό από τον παραγόμενο στην Ελλάδα πλούτο και να τον ρίχνουν στον «κουμπαρά» του χρέους (πέρα από τα τοκοχρεολύσια που προβλέπονται κάθε χρόνο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Δημοσιονομικό Συμβούλιο», η «ανεξάρτητη αρχή» που δημιουργήθηκε κατ’ απαίτηση της τρόικας, βάζει μια σειρά αστερίσκους στους στόχους που τίθενται στο προσχέδιο, προειδοποιώντας στην ουσία για την ανάγκη έντασης της αντιλαϊκής πολιτικής και λήψης διορθωτικών μέτρων, αν χρειαστεί.

Η εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% αξιολογείται ως αρκετά αισιόδοξη και μάλιστα υπό προϋποθέσεις όπως «η πολιτική σταθερότητα, η σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και άλλων εστιών αβεβαιότητας, η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία, όπως και των προσδοκιών νοικοκυριών και επιχειρήσεων». Η εκτίμηση για τις συνολικές επενδύσεις αμφισβητείται επίσης, εμμέσως πλην σαφώς. Αρκετά αισιόδοξη κρίνεται και η εκτίμηση για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8%, λόγω της πίεσης που ασκείται στο διαθέσιμο εισόδημα από τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα.

Οι επιφυλάξεις του «Δημοσιονομικού Συμβουλίου» ως προς την εξέλιξη των βασικών μεγεθών του ελληνικού καπιταλισμού, βάσει των οποίων γίνονται όλοι οι υπολογισμοί ως προς την απόδοση των φορολογικών μέτρων, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που υποστηρίζουμε. Οτι τα προσχέδια και τα σχέδια προϋπολογισμών είναι κουρελόχαρτα που ανά πάσα στιγμή τα αλλάζουν, χωρίς να δίνουν καμιά σημασία στο τι ψήφισε η Βουλή. Το βέβαιο είναι πως αν η οικονομία δεν κινηθεί με τους ρυθμούς που προβλέπονται, θα παρθούν πρόσθετα μέτρα. Γιατί η συνολική απόδοση των φόρων πρέπει να είναι στο μέγεθος που συμφωνήθηκε, προκειμένου να βγει το «πρωτογενές πλεόνασμα». Αν η κυβέρνηση δεν το κάνει αυτό έγκαιρα, μέσα στο χρόνο, θα ενεργοποιηθεί ο αυτόματος «κόφτης» την άνοιξη του επόμενου χρόνου.

Θα κλείσουμε αυτό το σύντομο σχόλιο με μια απλή -αλλά άκρως χαρακτηριστική- σύγκριση. Το ΑΕΠ του ελληνικού καπιταλισμού προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,7% μετά από μια οκταετή καταβαράθρωσή του. Ομως, τα φορομπηχτικά μέτρα του 2017 είναι σχεδόν διπλάσια από αυτά του 2016! Αυτό σημαίνει πως ό,τι εισόδημα πάει στα χέρια των εργαζόμενων στρωμάτων θα το «καταπιεί» η φορολογία και θα τους πάρει και από ό,τι έχουν αποταμιεύσει. Αυτή είναι η ουσία.

ΚΟΝΤΡΑ: ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 8 ΟΚΤΩΒΡΗ

Δείτε επίσης

Συμβολαιακή γεωργία: θεσμοθετημένη τραπεζική κερδοσκοπία

Πέρα για πέρα δίκιο είχαν οι αγρότες στα μπλόκα της Ελλάδας τον περσινό χειμώνα που …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *