Σάββατο , 13 Ιουλίου 2024

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για το 3ο μνημόνιο και τα μέτρα

protasi-anatropis-ethniki-trapeza

Ψήφισαν 3ο μνημόνιο ενάντια στη θέληση του λαού και των εργαζομένων!

Να τους ανατρέψουμε με την οργάνωση και τους αγώνες μας!

  Κανένα έλεος δε δείχνει το κεφάλαιο για να βγει αλώβητο από την κρίση και να ξεμπερδέψει με κάθε εργατικό δικαίωμα, ενώ στην υπηρεσία του έχει όλο το πολιτικό προσωπικό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κορόιδεψε πλήρως το λαό και στις εκλογές 25/1 και στο δημοψήφισμα, εξελισσόμενη σε πλήρως μνημονιακή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, και με τα ίδια επιχειρήματα. Ψήφισαν το Δεκαπενταύγουστο μαζί με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ ένα σκληρότερο 3o μνημόνιο που θα ολοκληρώσει την καταστροφή του λαού, με άλλο ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Μια χαρά συμφώνησαν με τα κοράκια της ΕΕ, ενώ ο λαός τους έδωσε εντολή καθαρά κόντρα στο φόβο: ΟΧΙ στα μνημόνια, ΟΧΙ σε νέα μέτρα!  Είδαμε και το απίθανο που απαίτησαν οι δανειστές: να ψηφίζουν προαπαιτούμενα και μετά να αρχίζει η διαπραγμάτευση!

  Και τώρα πάνε σε εκλογές – εξπρές σε 1 μήνα, για να επικυρώσουν τη συμφωνία και τη μνημονιακή πολιτική, να εφαρμόσουν τα αντεργατικά μέτρα του 3ου μνημονίου!

  Από τον Ιούλιο ως και σήμερα, πρόλαβαν άρον άρον να ψηφίσουν έναν ορυμαγδό μέτρων και να μας βουλιάξουν ακόμα περισσότερο στον κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα:

  • Συνεχίζουν τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και των εργασιακών σχέσεων: μείωση συντάξεων 4-6% και κατώτατης σύνταξης, κατάργηση ΕΚΑΣ, ενοποίηση κύριας και επικουρικής, κατάργηση πρόωρων συντάξεων πριν τα 67 και τα 62, ενώ από το 2021 θα αυξηθεί κι άλλο το όριο σε 69!  Προβλέπονται ακόμα η επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας, η μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η απελευθέρωση των απολύσεων, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, ο περιορισμός των συνδικαλιστικών ελευθεριών μέχρι και το δικαίωμα στην απεργία.
  • Συνεχίζουν τη φοροληστεία για τα φτωχά και μεσαία στρώματα: συνέχιση καταβολής ΕΝΦΙΑ και το 2016, αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση ΦΠΑ σε πολλές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, μείωση του ακατάσχετου για χρέη προς την εφορία κλπ.
  • Ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία σε ιδιώτες και υποθηκεύουν τη χώρα: λιμάνια, αεροδρόμια, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΛΠ, Ελληνικό, Αστέρας ΟΤΕ, ΔΕΗ,  παραλίες, ενέργεια, τράπεζες, περιουσιακά στοιχεία 50 δις που έπρεπε να έχουν δημόσιο χαρακτήρα θα ξεπουληθούν μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Χαρακτηριστική είναι και η ολική επαναφορά με το θέμα των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, όπου ο πρωθυπουργός στο όνομα των 5000 (;) εργαζομένων έβαλε πλάτη στα καταστροφικά σχέδια της Eldorado Gold και κατ’ επέκταση στον «εθνικό» εργολάβο.
  • Περνάνε όλη την εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ, μέχρι και το θέμα της ημερομηνίας λήξης του γάλακτος.
  • Συνεχίζουν τη σκανδαλώδη στήριξη των τραπεζών, δίνοντάς τους άλλα 25 δις, αλλάζοντας τον κώδικα δικονομίας για να προηγούνται έναντι των εργαζομένων και να πλειστηριάζονται σπίτια με fast track διαδικασίες, λύνοντας το θέμα των κόκκινων δανείων κλείνοντας επιχειρήσεις, πλήττοντας τους μετόχους (ασφαλιστικά ταμεία), συνεχίζοντας την ίδια αποτυχημένη συνταγή των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι παλιές διοικήσεις ζουν και βασιλεύουν με τα λεφτά του δημοσίου!

  Δεν έχει πια καμία δικαιολογία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Συντάχτηκε πλήρως με το μαύρο μέτωπο ΕΕ-πολιτικών κομμάτων που ο λαός καταδίκασε και στο δημοψήφισμα και στις εκλογές. Χρησιμοποίησε την καταστολή και τη βία. Ακόμα και οι ίδιοι παραδέχονται ότι τα μέτρα είναι φριχτά, το μνημόνιο δεν θα βγει, η ανεργία θα αυξηθεί, ο εφιάλτης θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Το χρέος από το 2009 έχει αυξηθεί, είναι στο 174% του ΑΕΠ, κι όμως παίρνουν νέα δάνεια, για να τα δίνουν στις τράπεζες και να «σκίζουν» όχι τα μνημόνια, αλλά την εργατική τάξη. Όλα αυτά τα μέτρα θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους.

Θα πλήξουν συντριπτικά και τους χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους. Η αναδιάρθρωση των τραπεζών θα σαρώσει συμβάσεις, μισθούς, θέσεις εργασίας, ασφαλιστικό. Αυτά σχεδιάζουν οι τραπεζίτες.

  Η ΕΕ επιβάλει σε όλες τις χώρες τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα υπέρ του κεφαλαίου. Μας λένε ότι τα αντεργατικά μέτρα τόσα χρόνια παίρνονται για την αποπληρωμή του χρέους. Με πρόσχημα το χρέος, σκοπεύουν στη φτωχοποίηση των λαών και τη μετατροπή των εργαζόμενων σε δούλους με ένα κομμάτι ψωμί. Τι σχέση έχουν όμως η απελευθέρωση των απολύσεων, η διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, η κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, η αύξηση του ορίου στο ασφαλιστικό στα 67 ή στα 69 με την αποπληρωμή του χρέους; Γιατί δεν δέχθηκαν την εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ; Η απάντηση είναι ότι η ΕΕ δεν νοιάζεται για κανένα ευρωπαϊκό λαό, φτιάχτηκε για να προωθεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των τραπεζών. Γι αυτό ΣΕΒ και τραπεζίτες, ήταν υπέρ της συμφωνίας, θέλουν πάση θυσία να παραμείνουμε στο ευρώ και στην ΕΕ, έχουν βγει και συνεχίζουν να βγαίνουν αλώβητοι.

  Αντίθετα με ό, τι μας λένε όλοι μαζί ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ, ότι πρέπει να παραμείνουμε στο δρόμο των μνημονίων και του ευρώ γιατί αλλιώς θα γίνουμε Ζιμπάμπουε, όλοι βλέπουμε ότι με αυτόν τον δρόμο καταστρεφόμαστε και δεν υπάρχει σωτηρία. Το χρέος θέλουν να το χρωστάμε ως το 2075! Τα δικά τους στοιχεία λένε ότι έχουμε γυρίσει στο βιοτικό επίπεδο του 2001.. Με τέτοια ανεργία, με όλα πουλημένα στους ιδιώτες και τους ξένους, με διαλυμένη υγεία και παιδεία, μετανάστευση των νέων, καμία αγροτική παραγωγή, αποβιομηχανοποίηση, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης; Κάθε μνημόνιο μήπως δε χειροτέρεψε την κατάσταση;

Υπάρχει και άλλος δρόμος, και τον τρέμουν το κεφάλαιο και το πολιτικό σύστημα που το στηρίζει. Η αναδιανομή του πλούτου που παράγεται στους ίδιους τους εργαζόμενους που τον παράγουν. Ο δρόμος της ανατροπής και της σύγκρουσης. Η φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με 45%. Η απαγόρευση φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό. Το πέρασμα όλου του τραπεζικού συστήματος σε δημόσια ιδιοκτησία, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Να σταματήσει κάθε ιδιωτικοποίηση, να περάσουν στο κράτος όλες οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, ναυσιπλοΐας, μεταφορών. Να δημευτούν οι περιουσίες των κεφαλαιοκρατών, για να δοθούν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Μονομερής παύση πληρωμών στο χρέος, και πλήρης διαγραφή του. Αυτά για να γίνουν είναι απαραίτητη η ρήξη και η έξοδος από την ΕΕ και το Ευρώ. 

  Τον δαιμονοποιούν αυτόν το δρόμο τα παπαγαλάκια του συστήματος. Σπέρνουν το φόβο. Έχουν συμπαραστάτη το εργοδοτικό και υποταγμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Της ΓΣΕΕ που τάχθηκε υπέρ του ΝΑΙ και φυσικά σώπασε όταν περνούσαν τα μέτρα, που δεν εκπροσωπεί την εργατική τάξη, τους ανέργους, τους απλήρωτους εργάτες, τους νέους των 300 ευρώ. Της ΟΤΟΕ, που εξέθεσε τους τραπεζοϋπαλλήλους με το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και τους μισούς συνδικαλιστές της να στηρίζουν με πάθος ΜΕΝΟΥΜΕ Ευρώπη. Ακόμη και σήμερα καλλιεργούν το συντεχνιασμό και ότι θα εξαιρεθούμε, ελπίζουν να απαγορευτούν οι απεργίες για να μην εκτίθενται που δεν προκηρύσσουν καμία. Οι υποστηρικτές των μνημονίων και των αφεντικών τους, οι επαγγελματίες συνδικαλιστές των προνομίων και των προαγωγών, ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ, δεν έχουν δικαίωμα να μιλάνε! 

  Ούτε ένα σωματείο στην Εθνική Τράπεζα δεν κατήγγειλε τη συμφωνία και τα μέτρα από τον Ιούλιο ως σήμερα, ούτε ένα κάλεσμα σε κινητοποίηση στις 15/7 ή στις 22/7. Ο ΣΥΕΤΕ δεν έμαθε ότι πέρασε 3ο μνημόνιο, ούτε αναφορά στα αντεργατικά μέτρα που ψηφίστηκαν, αρνήθηκε ακόμη και ανακοίνωση να βγάλει για τους πλειστηριασμούς, όπως προτείναμε στο ΔΣ της 23/7, γιατί αδιαφορεί για την κοινωνία που πλήττεται, καλλιεργεί το συντεχνιασμό, κι αυτόν χωρίς επιτυχία. Δυστυχώς, θλιβερή είναι και η ΔΑΣ που πολύ γρήγορα μετεξελίχτηκε σε κυβερνητική παράταξη: στην ΟΤΟΕ τον Μάη συμφωνούσε με την κυβερνητική υφαρπαγή των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων, στην ανακοίνωσή της 15-7 δεν υπάρχει καν η λέξη «κυβέρνηση» λες και η συμφωνία δεν ψηφίστηκε από το Σύριζα, ενώ κάθε φορά βρίσκει μια λέξη να πει υπέρ της πρόσληψης Πεπέ σαν σύμβουλο με μισθό όσο 10 ενοικιαζόμενων…

♦ Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε εμείς, οι εργαζόμενοι. Δεν αντέχουμε άλλο! Την αδικία, την εκμετάλλευση, την εντατικοποίηση, τη μείωση των μισθών μας, τις συνθήκες δουλείας, τη δουλειά μέχρι θανάτου, τον πλούτο να τον απολαμβάνουν λίγοι! Να οργανωθούμε, σε κάθε χώρο δουλειάς, να διαδώσουμε τη φλόγα της αντίστασης, του αγώνα, της αλληλεγγύης. Πρέπει να προετοιμαστούμε για μεγάλες μάχες. Είμαστε κομμάτι της εργατικής τάξης και όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε σε ένα άλλο εργατικό κίνημα, της ελπίδας και της νίκης!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: email:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com

Δείτε επίσης

Συμβολαιογράφοι: Τελικά έπεσαν οι μάσκες!

Οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι Ελλάδας, αφού εξασφάλισαν το ρόλο τους στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αποφάσισαν να σταματήσουν την αποχή τους, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *