Πέμπτη , 30 Μαΐου 2024

Ανταπόκριση από Αδριανούπολη: περικυκλωμένοι οι Σύριοι πρόσφυγες από την Τουρκική Στρατοχωροφυλακή ενώ στον Έβρο τρέχουν να σηκώνουν ξανά το Τείχος του Αίσχους!

edirne

Τον βάφτισαν “δρόμο της ελπίδας” κι είπαν να τον ακολουθήσουν, μες την απελπισία και την προσφυγιά τους. Εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία έφτασαν τις τελευταίες ημέρες στην Αδριανούπολη, από την Κωνσταντινούπολη, ελπίζοντας πως θα μπορέσουν να περάσουν στην Ελλάδα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Με λεωφορεία, ταξί ή ακόμη και με τα πόδια οι πρόσφυγες φτάνουν, στη γειτονική της Ν. Ορεστιάδας, τουρκική πόλη αναζητώντας μια άλλη “είσοδο” από αυτή της θάλασσας, στην οποία έχουν προσφέρει εκατοντάδες ζωές – θυσία. Το “θηρίο” συνεχίζει όμως να θέλει κι άλλες…

 

syrische-Flüchtlinge-1

 

Η απόγνωση γίνεται δύναμη και η ελπίδα κουράγιο. Στην πρασιά του “Otogar” της Αδριανούπολης (στο σταθμό των λεωφορείων) 300 με 400 Σύριοι πρόσφυγες (μεταξύ των οποίων μωρά, μικρά παιδιά και έφηβοι) έστησαν τον πρόχειρο καταυλισμό τους. “Είμαστε περίπου δύο χιλιάδες που έχουμε έρθει τις τελευταίες ημέρες”, λέει ένας 16χρονος που ελπίζει, και πιστεύει, πως θα συνεννοηθούν οι τουρκικές με τις ελληνικές αρχές και θα τους επιτραπεί να “περάσουν” στην Ελλάδα για να συνεχίσουν το δρόμο τους. Μάλλον δεν ρώτησε τις ελληνικές αρχές που ήδη έχουν φροντίσει να “ορίσουν” επιτροπή… υποδοχής δύο διμοιρίες ΜΑΤ στο τελωνείο των Καστανεών.

Ένας, νεαρός, Σύριος θεωρεί πως, αφού έφθασε στην Αδριανούπολη, αυτό που απομένει για να περάσει στην Ευρώπη είναι μια… γέφυρα, που χωρίζει τις δύο χώρες. Ένας τρίτος δεν φαίνεται να γνωρίζει για τον Έβρο ποταμό που, πιθανά, πρέπει να διασχίσει. Ούτε για τον “φράχτη” του Παπουτσή έχει ακούσει κάτι. Κοιτά λίγο αποσβολωμένα. Μπορεί να γλίτωσε τη ζωή του, προσωρινά, από τον πόλεμο αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα φτάσει στον προορισμό του, στη βόρεια Ευρώπη. Κρύβει η Ευρώπη ρατσισμό και ξενοφοβία…

Μια 13χρονη, που μιλά καλύτερα αγγλικά, παίζει το ρόλο μεταφράστριας προσπαθώντας να μεταφέρει τις απορίες των νεαρών συμπατριωτών της που ζητούν απαντήσεις. Πιο δίπλα η μάνα κι ο πατέρας της.

Τι περίεργο! Πριν από 92 χρόνια, από το ίδιο περίπου σημείο, πρόσφυγες από την Αδριανούπολη και το Κάραγατς έπαιρναν το δρόμο της προσφυγιάς. Το δικό τους ¨δρόμο της ελπίδας”. Δεν είχαν “φράχτες” να περάσουν αλλά και να είχαν τι είναι ένας φράχτης, ένα ποτάμι όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα πόλεμο, μια καταστροφή και το φόβο για τη ζωή; Οι προσφυγικές τραγωδίες έχουν εποχή ή προορισμό;

Και ενώ συμβαίνουν αυτά στην Αδριανούπολη, στην απέναντι όχθη του Έβρου τρέχουν να σηκώσουν νέα Τείχη και να ορθώσουν αστυνομικούς και αν χρειαστεί στρατιωτικούς φραγμούς, στα ποτάμια της προσφυγικής δυστυχίας που και οι ίδιοι προκάλεσαν.

http://e-vertigo.gr

Γιατί λαμβάνει αυτά τα  μέτρα η ελληνική κυβέρνηση;  Διαβάζουμε σε σχετική ανάρτηση «Εμείς, εννοώ οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, αποφασίσαμε να συγκεντρωθούμε κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να εισέλθουμε στην ευρωπαϊκή επικράτεια την 15η Σεπτεμβρίου για να αποφύγουμε τις βάρκες του θανάτου…».

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αποκαλύπτουν όχι μόνο την ετοιμότητα, αλλά και την στενή συνεργασία των ελληνικών και τουρκικών κατασταλτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής, των Σύριων προσφύγων πολέμου που θέλησαν να βάλουν ένα τέλος στο διαρκές έγκλημα στο Αιγαίο, που συνυπογράφουν ελληνικό και τουρκικό κράτος, Ε.Ε. και δουλέμποροι.

Πηγή από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε χθες στην «Κ» ότι αναφορά στο θέμα έκανε σε ομιλία του πριν από μερικά εικοσιτετράωρα στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες. Για το θέμα ενημερώθηκαν τόσο η ΕΛ.ΑΣ. όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ενώ φέρεται ότι ειδοποιήθηκε και η τουρκική πλευρά. Συνοριακοί φύλακες αποκάλυψαν χθες στην «Κ» ότι η πληροφορία σχετικά με την επικείμενη προσπάθεια μαζικής εισόδου προσφύγων και μεταναστών μέσω του Έβρου περιήλθε σε γνώση τους προ τεσσάρων περίπου ημερών.

prosfiges-lesbos

 

Προσέθεσαν ακόμα ότι αποφασίστηκε να ενισχυθεί άμεσα με επιπλέον προσωπικό η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, υπό τον φόβο η είσοδος στην ελληνική επικράτεια να επιχειρηθεί από το σημείο του φράχτη που υπέστη μερική κατάρρευση λόγω βροχοπτώσεων, τον περασμένο Φεβρουάριο. Μάλιστα, η διαδικασία για την ανόρθωση του Τείχους του Αίσχους φαίνεται ότι έχει επανεκκινήσει με την ανάληψη καθηκόντων υπηρεσιακού υπουργού Εθνικής Άμυνας από τον κ. Ιωάννη Γιάγκο. Μάλιστα οι εργασίες δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν και εντός των ημερών.

Εμείς απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να μην ακολουθήσει το αυταρχικό-κατασταλτικό παράδειγμα των ευρωπαϊκών κρατών που επιχείρησαν να σταματήσουν τους απελπισμένους με την κρατική βία. Σε καμιά περίπτωση να μην εμπλέξει την τοπική Μεραρχία του Στρατού Ξηράς.

Καλούμε τους φαντάρους να Αρνηθούν να συμβάλλουν σε ένα ακόμη Έγκλημα της Ε.Ε.

Ο όρκος που έδωσαν, η πίστη τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρώπινες αξίες, η συνείδηση ότι καλούνται να στραφούν ένοπλα εναντίον τμημάτων της εργατικής τάξης που έπληξε η πολεμική λαίλαπα που εν πολλοίς σχεδίασαν και εκμεταλλεύτηκαν αυτοί που σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο τώρα τους διατάζουν.

Επιβάλλει να Αρνηθούν να Μετατραπούν σε Πραιτοριανούς της Ευρώπης Φρούριο.

143438-im

Καλούμε τα κοινωνικά κινήματα να μπουν μπροστά και να προστατεύσουν τους Πρόσφυγες.

Εμείς απαιτούμε το άνοιγμα των συνόρων και την ελεύθερη διακίνηση των μεταναστών-προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Την αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων τους. Άσυλο στους πρόσφυγες και ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν.

Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Να Ανατραπούν οι συμφωνίες Δουβλίνου-Σένγκεν.

Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γίνονται και σε αυτές που ετοιμάζονται.Άμεση έξοδο της χώρας από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, κλείσιμο των βάσεων του θανάτου, κατάργηση των στρατιωτικών συμφωνιών με το κράτος δολοφόνο Ισραήλ και άμεση επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων που βρίσκονται εκτός συνόρων.

Κοινός εργατικός διεθνιστικός αγώνας για τα σύγχρονα κοινά δικαιώματα του κόσμου της εργασίας και για την κοινωνική απελευθέρωση.

 ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *