Σάββατο , 25 Νοεμβρίου 2017
Αρχική / ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ /ΑΠΟΨΕΙΣ / Αντί να αναπολούμε την ιστορία ας αρχίσουμε να γράφουμε τη δική μας.

Αντί να αναπολούμε την ιστορία ας αρχίσουμε να γράφουμε τη δική μας.

Σαν σήμερα έγινε … Σαν σήμερα γεννήθηκε, σαν σήμερα πέθανε, σαν σήμερα έγραψε το, ή έγινε το άλλο. «Σαν σήμερα», που όλο και συχνότερα λέγεται για να σκεπάσει τη πραγματική τη σημερινή τη φτώχεια. Όχι την οικονομική. Τη φτώχεια των οραμάτων, την φτώχεια των ιδεών, τη φτώχεια των αγώνων, τη φτώχεια των διεκδικήσεων, τη φτώχεια των κινημάτων της κοινωνίας, κι ακόμα περισσότερα της εργαζόμενης της τάξης, της ανεργίας και της νεολαίας. Την κοινωνική τη φτώχεια που απότοκο της είναι κι η φτώχεια στη καθημερινότητα των αναγκών. Των αναγκών του ζειν «ακινδύνως» μεν και με «ασφάλεια», αλλά στα όρια της επιβίωσης, αποδεχόμενοι κάθε εξευτελισμό, ηττημένοι και με το διπλανό ενίοτε να κρέμεται από ένα σκοινί γιατί δεν άντεξε τη πίεση.

Η ανέξοδη ελπίδα οδήγησε στην αγανάκτηση κι  η ανάθεση ως ακριβής μαθηματικός υπολογισμός στο ξεπούλημα. Αν πέσει και στα κουτουρού μια ντουφεκιά, λέμε κι αυτό είναι κάτι, αλλά αυτό μπορεί ακόμα και  να μας επιτρέπεται. Μέχρι να γονατίσουμε εντελώς, απολύτως και αμετάκλητα. Ο φασισμός έρχεται να ισοπεδώσει τη ζωή.

Οι ήρωες ήταν στο παρελθόν. Εμείς είμαστε το μέλλον; Το μέλλον της ανθρωπότητας μπορεί να είναι μια κοινωνία χωρίς πολλούς καθημερινούς ήρωες και μπορεί μια κοινωνία να πάει μπροστά χωρίς να παράγει κάθε μέρα όλο και περισσότερους ήρωες; Μπορεί η τάξη που όλα τα παράγει να θρέφεται με ψίχουλα και να λιμοκτονεί; Μπoρεί αυτή η τάξη να θρέψει την πείνα και να παρηγορήσει τον κατατρεγμό της με την αναπόληση;

Αντί να αναπολούμε την ιστορία ας αρχίσουμε να γράφουμε τη δική μας. Έτσι που στο μέλλον να λένε, κεί που τὰ ‘σκιαζε ‘όλα  η κρίση και τα πλάκωνε η σκλαβιά, ύψωσε ο εργάτης μπόι κι άναψε η πυρκαγιά.

Το παρελθόν δικαιώνεται όταν το μέλλον το ξεπερνάει. Αλλιώς οι ήρωες κοιμούνται ανήσυχα κάθε φορά  που τους αναφέρουμε παραιτημένοι εμείς, από το μέλλον που οφείλουμε να ορίσουμε και να καθορίσουμε, αποφασιστικά και αμετάκλητα, τσακίζοντας το φασισμό και τα κοινωνικά συστήματα της ανθρώπινης δουλείας που τον αναπαράγουν καθημερινά.

ΑΚΙΣ ΞΕΝΑΚΙΣ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Δείτε επίσης

ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ

Υπόθεση Γ. Φιλιππάκη: Ποινικοποιείται η σκέψη και η έκφραση. –  Γράφει ο  Ανδρέας Στασινόπουλος – (ERTopen) –  …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *