Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024

Εταιρεία Auto Tech στο Περιστέρι: Να μπει τέρμα στην ασυδοσία της εργοδοσίας

AUTO TECHΈνα ακόμα εργοδοτικό κάτεργο, έχει στηθεί στο Περιστέρι. Πρόκειται για την Auto Tech, εταιρία ανάπτυξης βιομηχανικών και οικιακών αυτοματισμών υψηλής τεχνολογίας, που στεγάζεται σε κατοικημένη περιοχή και μάλιστα στο γκαράζ μίας πολυκατοικίας, με ανθυγιεινές συνθήκες, χωρίς επαρκή εξαερισμό, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Στην εταιρεία για πολλά χρόνια πραγματοποιούνταν εργασίες με τη χρήση μόλυβδου (μόλις πριν λίγους μήνες η εργοδοσία τον αντικατέστησε), που έβαζαν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζόμενων, αλλά και των κατοίκων της περιοχής. Η χρήση του μόλυβδου για βιομηχανικούς σκοπούς απαιτεί αυξημένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, που η εταιρεία δεν τηρούσε. Οι εργαζόμενοι που αναγκάζονταν να κάνουν εργασίες με μόλυβδο αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας.

Η εταιρεία επιφύλασσε για τους εργαζόμενους μισθούς πείνας, πολύ χαμηλότερους ακόμα και από τους προβλεπόμενους, ενώ προσλάμβανε νέους απόφοιτους που έκαναν την πρακτική άσκηση καθώς και εργαζόμενους μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, (των γνωστών voucher) που μόνο στόχο έχουν την προσφορά τζάμπα εργατικού δυναμικού για τους εργοδότες.
Η εργοδοσία δεν διστάζει να επιστρατεύει κάθε μέσο με στόχο να τρομοκρατήσει και να εκβιάσει τους εργαζόμενους. Όποιος εργαζόμενος τολμούσε και διαμαρτυρηθεί για τα προβλήματα υγείας που του προκαλούσε ο μόλυβδος, απολύονταν χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Η Auto Tech δεν αποτελεί ένα «μεμονωμένο περιστατικό». Όλοι και περισσότεροι εργοδότες με όχημα όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει νομοθετηθεί μέχρι σήμερα, αδιαφορούν για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, δεν τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφαλείας και μετατρέπουν τους χώρους εργασίας σε κάτεργα.
Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της Auto Tech, που θέλει φθηνούς και αναλώσιμους εργαζομένους χωρίς δικαιώματα, που στο βωμό των κερδών της θυσιάζει την υγεία των εργαζόμενων αλλά και των κατοίκων της περιοχής.
Πρώτη προτεραιότητα για μας αποτελούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων, η ζωή και η υγεία τους, η εκμηδένιση του επαγγελματικού κινδύνου. Καλούμε τους εργαζόμενους να μην σκύψουν το κεφάλι. Με αλληλεγγύη και συλλογικό αγώνα να σπάσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία!

Απαιτούμε:

Άμεση συμμόρφωσή της εταιρείας με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Να ξηλωθεί άμεσα όλο το μνημονιακό αντεργατικό οπλοστάσιο που αξιοποιεί στο έπακρο η εργοδοσία της Auto Tech.

Ουσιαστικός έλεγχος από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με προσανατολισμό στην εργοδοτική ευθύνη για την εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας και των κανονισμών για την υγιεινή και ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Αποφασιστική ενίσχυση του δυναμικού και της υποδομής του ΣΕΠΕ.

Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, διεύρυνση της λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Καθιέρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρεις αποδοχές και ίσα ασφαλιστικά δικαιώματα. Όχι στις απολύσεις. Να καταργηθούν όλες οι μορφές ευέλικτης και ελαστικής εργασίας απασχόλησης.

Υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 21.05 στην είσοδο της εταιρίας Autothec, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, η Εργατική Λέσχη Περιστερίου, η ATTACK και η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα στο ΕΚΑ.
Αιτία η απόλυση συναδέλφου από την εργοδοσία όταν αυτός διαμαρτυρήθηκε για την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που οδήγησαν σε σοβαρά προβλήματα στην υγεία του. Ανάλογα περιστατικά έχουν σημειωθεί στη συγκεκριμένη εταιρία και παλιότερα, αποτέλεσμα της εκτεταμένης χρήσης του καρκινογόνου μόλυβδου που υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι.
Από την πρώτη στιγμή, η προσπάθεια τρομοκράτησης από την εργοδοσία τόσο των συγκεντρωμένων όσο και των εργαζόμενων ήταν πρωτοφανής
Από τη μία, κλήση της αστυνομίας λέγοντας ότι γίνονται επεισόδια (!!!), φωτογραφίες των συγκεντρωμένων, άρνηση της εργοδοσίας για έλεγχο των μονάδων παραγωγής από τα μέλη του σωματείου, λεκτικές επιθέσεις και συνεχείς προκλήσεις. Από την άλλη, τρομοκράτηση των εργαζόμενων ότι θα ακολουθήσουν το δρόμο του απολυμμένου συναδέλφου τους σε περίπτωση που αντιδράσουν. Την ώρα μάλιστα που η μεγάλη πλειοψηφία τους είναι εργαζόμενοι αμοιβόμενοι με μισθούς πολύ χαμηλότερους απο τις συλλογικές τους συμβάσεις, νέοι που έκαναν την πρακτική τους και εργαζόμενοι μιας χρήσης, με voucher. Φτηνό εργατικό δυναμικό στις πιο ανθυγιεινές συνθήκες.
Είναι ξεκάθαρο ότι το κάτεργο της Autothec αποτελεί ένα τρομακτικό παράδειγμα εργοδοτικής ασυδοσίας και τρομοκρατίας με κινδύνους για την υγεία των εργαζόμενων και των κατοίκων.
Η Εργατική Λέσχη Περιστερίου, από κοινού με τα σωματεία, τις συλλογικότητες και τους κατοίκους της περιοχής που ξεσηκώνονται ενάντια στα περιβαλλοντικά εγκλήματα της εταιρίας, θα συμβάλλει στην οργάνωση και τη νικηφόρα έκβαση του αγώνα.
Τους προειδοποιούμε ότι δεν θα επιτρέψουμε στην καρδιά της πόλης του Περιστεριού να υπάρξει ένα κάτεργο που στο όνομα των κερδών της εργοδοσίας θυσιάζει την υγεία και τις ζωές των εργαζόμενων και των κατοίκων.
Με όπλο μας το συλλογικό ανυποχώρητο αγώνα, ήρθε η ώρα να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι, να διεκδικήσουμε, να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα μας. 
 

Δείτε επίσης

Τετάρτη 21/6/2017 – 7.00 μμ | Προπύλαια

  Μνημόνια, επιτροπεία και μέτρα μέχρι το 2060!!! συμφώνησαν στο Eurogroup. –  Πανηγυρίζουν χωρίς ντροπή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *