Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

BBC: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ / ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

bbc -dragasakis

Ένα σενάριο που συζητείται έντονα, εδω και καιρό στα πολιτικά επιτελεία  στην Ελλάδα λίγες μέρες πριν την εκλογική Κυριακή της 20ης Σεπτέμβρη αναφέρει και ως δική του πολιτική/δημοσιογραφική εκτίμηση σε δημοσίευμά του το ΒBC.

Είναι γνωστό και δεδομένο από τις δεκάδες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν πιάσει ταβάνι στα ποσοστά και δεν υπάρχει καμία περίπτωση και τα δυο μαζί να συγκεντρώσουν περισσότερο από 45% του εκλογικού σώματος. Οι εκπλήξεις δεν αποκλείονται, αντίθετα έχουν ενισχυθεί με βάση τα στοιχεία και τα αποτελέσματα της προεκλογικής εκστρατείας ότι είναι πολύ πιθανές. Ενδεχομένως οι δύο «μονομάχοι»να περιοριστούν σε ποσοστά ακόμη χαμηλότερα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στοιχειώνει τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις του μνημονιακού στρατόπεδου όσο και των «εταίρων-δανειστών» που παρακολουθούν νυχθημερόν την εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Την έκπληξη ενισχύει το μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, όπως παρουσιάζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Στην ουσία είναι κατά πολύ μικρότερο με το μεγαλύτερο μέρος του να κινείται στην υπερψήφιση των μικρών κομμάτων αντιμνημονιακής κατεύθυνσης.

 

Όπως αναφέρει το  BBC:

Μια ισχυρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ως αποτέλεσμα ο κ Τσίπρας και πάλι να γίνει πρωθυπουργός. Μια οριακή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε πιο παρατεταμένες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις συνασπισμού.

Σε αυτή την περίπτωση , ποια και πόσα κόμματα θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση και με ποιους όρους ( επίσημη συμμετοχή στο υπουργικό συμβούλιο ή κοινοβουλευτική υποστήριξη ), και ποιος θα γίνει πρωθυπουργός , όλα είναι απρόβλεπτα .

 

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο ο Γιάννης Δραγασάκης , θα ήταν πιθανότερα υποψήφιος για την πρωθυπουργία . Οποιαδήποτε σταθερή κυβέρνηση συνασπισμού θα απαιτούσε μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τουλάχιστον τη σιωπηρή υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ .

 

Εάν υπάρξει ενδεχόμενο εκλογικό προβάδισμα της  Νέας Δημοκρατίας ενδεχομένως ο Βαγγέλης  Μεϊμαράκης να προτείνει για την πρωθυπουργία το Γιάννη Δραγασάκη σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή του ΣΥΡΙΖΑ . Οπωσδήποτε αυτή η εξέλιξη έχει αποκλειστεί κατά την εκτίμησή μας και από τους «εταίρους» αφού ένα προβάδισμα της ΝΔ, όπως σημειώνει και το BBC θα δυσκόλευε την εφαρμογή του προγράμματος καθόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν υποχρεωμένος να λειτουργήσει και ως αντιπολίτευση μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης συνεργασίας προκειμένου να συγκρατήσει την εκλογική του βάση.

Είναι βέβαιο ότι τα ποσοστά που θα λάβουν τα δυο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ -ΝΔ) όσο και η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο είναι αυτά που θα κρίνουν, εκτός της δεδομένης συγκυβέρνησης, το πρόσωπο που θα ηγηθεί, παίρνοντας την πρωθυπουργία. Ακόμα και στην περίπτωση της μικρής διαφοράς μεταξύ τους με προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ ο Α. Τσίπρας θα υποχωρήσει προκειμένου να προστατευτεί το «πολιτικό του κεφάλαιο» αφήνοντας τον Γ. Δραγασάκη να βγάλει τα κάστανα απο τη φωτιά, ενώ ο ίδιος και το προσωποπαγές σήμερα κόμμα του θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια εκ βάθρων ολική επαναφορά.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της αποτυχίας όλου του μνημονιακού προγράμματος σε διάστημα ενδεχομένως μικρότερο των έξι μηνών, όπως συνομολογείται από κάθε ανεξάρτητο παρατηρητή, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και καθοριστικές. Η κυβέρνηση που θα προκύψει είναι απολύτως βραχύβια. Οι συγκλονιστικές εξελίξεις που προμηνύουν οι γεωστρατηγικοί ανταγωνισμοί (και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου)θα μεταβάλλουν άρδην το τοπίο. Στο μεσοδιάστημα από τις 21 Σεπτέμβρη μέχρι τους πρώτους μήνες του 2016 μια βραχύβια κυβέρνηση με πρωθυπουργό «ευρείας αποδοχής» όπως ο κ. Δραγασάκης είναι ίσως μια από τις καλύτερες λύσεις για τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται από το νέο πρόγραμμα «διάσωσης». Δεν σημειώνει άστοxα το BBC «Giannis Dragasakis could be a contender for the top job» (Ο Γιάννης Δραγασάκης θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για τη κορυφαία θέση …).

 

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *