Τετάρτη , 22 Μαΐου 2024

«ΒΙΩΣΙΜΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» ΟΠΩΣ «ΘΕΣΜΟΙ» …

biosimi simfonia«Εάν η συμφωνία είναι βιώσιμη, θα σηκώσουμε το βάρος του συμβιβασμού όσο δύσκολος κι αν είναι» δήλωσε εχθές ο Αλ. Τσίπρας. Απέκλεισε και το ενδεχόμενο για εκλογές και τη πιθανότητα δημοψηφίσματος. Τουτέστιν απέκλεισε οποιαδήποτε ρήξη με τους «εταίρους μας».

«Ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε για να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις και να διαχειριστούμε τα δύσκολα. Κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Οι αποφάσεις και η διαχείριση τους ανήκουν αποκλειστικά σε εμάς, όσο δύσκολες και να είναι»… επανέλαβε προκειμένου να το εμπεδώσουμε όλοι εμείς οι «οι διαχειρίσιμοι» που τέσσερις μήνες και παραπάνω βρισκόμαστε στο σκοτάδι κυριολεκτικά κι αναρωτιόμαστε πόσο μπορούμε ακόμα να αντέξουμε, τι μπορεί να σημαίνει «βιώσιμη συμφωνία», πόσο μεγάλο τελικά μπορεί να είναι αυτό το βάρος «του δύσκολου συμβιβασμού» και πως με τέτοιο βάρος στις πλάτες μας θα βγούμε «από τη κρίση και τα μνημόνια της υποτέλειας».

Πως θα βρούνε δουλειά 1,5εκ. και παραπάνω άνεργοι, πως θα επιβιώσουν οι απόμαχοι συνταξιούχοι με τις κουτσουρεμένες συντάξεις και τη διάλυση των δομών υγείας, πως οι νέοι άνθρωποι θα βρουν μια θέση στη παραγωγή, πως θα δημιουργήσουμε στην ουσία παραγωγή και πως θα διανέμεται δίκαια το εθνικό εισόδημα, δεν το ακούσαμε τέσσερις μήνες τώρα. Δεν αποτελεί ζήτημα διαπραγμάτευσης.

Η διαπραγμάτευση γίνεται με λογιστικά κριτήρια και αποκλειστικά στη κατεύθυνση εξυπηρέτησης του «χρέους». Αναρωτιόμαστε, πως μπορεί να δημιουργηθεί μια προοπτική εξόδου της κοινωνίας από τη βαθιά κρίση με λογιστικά κριτήρια; Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί. Αυτή η λογιστική αντίληψη στην ιστορία οδήγησε σε ανθρώπινες εκατόμβες. Κι ήδη εμείς εδώ τα τελευταία πέντε χρόνια μετράμε 10.000 αυτόχειρες (;) που για την απελπισία τους δεν είχαν καμία ευθύνη.

Έχουμε ακούσει αμέτρητα σενάρια γύρω από παζαρέματα, εκπτώσεις, υποχωρήσεις, έντιμες συμφωνίες, δύσκολους συμβιβασμούς ή ρήξη. Την τελευταία την απέκλεισε με τις δηλώσεις του ο Αλ. Τσίπρας. Ρήξη στον ορίζοντα δε βλέπει. Συμβιβασμούς βλέπει και βάρη που θα σηκώσουμε εμείς.

Κάτι παραπάνω γνωρίζει ο Πρωθυπουργός και δίνει με τις δηλώσεις του ένα τέλος στις «αντρειοσύνες» της αριστερής του πτέρυγας και στις αυταπάτες των ευελπιστούντων του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Εδώ είναι το «ευρωπαϊκό μας σπίτι» δεν είναι παίξε γέλασε …

Akis Xenakis

Δείτε επίσης

Τι είναι ο πατριωτισμός;

Όποιος κοιμάται πατριώτης ξυπνάει εθνικιστής.  «Είμαι ενάντιος σε κάθε μορφή εθνικισμού, ακόμα και υπό την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *