Σάββατο , 15 Ιουνίου 2024

Capital controls & flying euros

flying-euros-1

Τα capital control δεν ήταν για όλους … – Τι αποκαλύπτει το διαβαθμισμένο έγγραφο /απόφαση της «Επιτροπής έγκρισης τραπεζικών συναλλαγών»; – 

Επειδή τα capital controls συνεχίζουν να συνθλίβουν τη ρευστότητα αλλά και τη δυνατότητα καθένα να οικειοποιηθεί κατά το δοκούν τις φυλακισμένες καταθέσεις του, δημιουργώντας και προβλήματα ασφυξίας εκ των πραγμάτων στην αγορά, που συνεπάγονται και υπέρογκες αυξήσεις στα εισαγόμενα (και όχι μόνο),  θεωρούμε σκόπιμο να αναφερθούμε σε μια ιστορία του καλοκαιριού που πέρασε για να αντιληφθούμε πως λειτουργεί το σύστημα, ποιους ευνοεί και ποιοι πληρώνουν το λογ/μό στο τέλος.

Στην περίπτωση που αναφερόμαστε το λογ/μό πλήρωσε η μεσαία τάξη αφού οι σχεδιασμοί προβλέπουν την εξαφάνισή της. Οι εργαζόμενοι κι οι συνταξιούχοι πληρώνουν βέβαια διαχρονικά το λογ/μό, αλλά αυτό είναι δεδομένο, αυτονόητο –  και δεν είναι αντικείμενο αυτής της ανάρτησης. Οπωσδήποτε δεν είχαν τις καταθέσεις της μεσαίας τάξης.

Μια τάξη όμως ευνοήθηκε και εξυπηρετήθηκε απόλυτα, όπως γίνεται διαχρονικά, για να περισώσει και τις καταθέσεις και την κερδοφορία της. Ποια τάξη; Η αστική τάξη βεβαίως. Το μεγάλο κεφάλαιο.

Αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφισβήτησης η ταξικότητα αυτού του συστήματος και η υπηρέτησή του, δυστυχώς, από μια κυβέρνηση που ήθελε να αυτοπροοσδιορίζεται αριστερή και λαϊκή.

Πως πέταξαν τα ευρώ εκτός της χώρας παρά την επιβολή των capital controls;

Τι είναι οι λογαριασμοί Nostro-Vostro;

Οι λογαριασμοί «Nostro-Vostro», είναι τραπεζικοί λογαριασμοί που κατέχουν οι τράπεζες ως καταθέτες, μέσα σε άλλες τράπεζες.

Τι πλεονεκτήματα έχουν οι λογ/μοί nostro-vostro; Για όσους γνωρίζουν αυτούς τους λογ/μούς γίνεται εξαιρετικά απλή η μεταφορά χρημάτων εντός της χώρας αλλά και εκτός, αφού δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς από προσωπικό λογ/μό σε αυτόν της τράπεζας, μέσα στην άλλη τράπεζα και ακολούθως επαναμεταφέρονται στον προσωπικό λογ/μό του καταθέτη που έκανε τη μεταφορά. Είτε στην ημεδαπή τράπεζα είτε στην εκτός χώρας. Σε αυτού του είδους τις συναλλαγές δεν υπάρχει και valer.

Απλούστερα: Μεταφέρω από λογ/μό στην ΕΘΝΙΚΗ π.χ. χρήματα σε λογ/μό της HSBC που διατηρείται στην ΕΘΝΙΚΗ και ακολούθως πηγαίνω στο Λονδίνο και ζητάω από την HSBC να μεταφερθούν στον προσωπικό μου λογ/μό που διατηρώ στην ίδια τράπεζα. Έτσι απλά.

 

nostro-vostro-1-1

 

nostro-vostro-2-2

{ τα capital control ξεκίνησαν απο την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015} –  Όχι για όλους… Κάποιοι (;) είχαν τη δυνατότητα απο το μεσημέρι της Τρίτης 30/6/2015 έως το μεσημέρι της Τετάρτης 1/7/2015 να τακτοποιήσουν τα … αποθεματικά τους.

Τι αποδεικνύει από το έγγραφο της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ που έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο; Ότι η εν λόγω επιτροπή έδινε τη δυνατότητα εκτέλεσης αυτών των πράξεων μεταφοράς χρημάτων (και εξαγωγής) για 24 ώρες, μετά την επιβολή των capital controls.

Έτσι, εκατομμύρια ευρώ πέταξαν για ασφαλή θησαυροφυλάκια. Πόσα; Ουδέποτε θα μάθουμε …

Με την ίδια απόφαση επιτρέπονται οι συναλλαγές σε παράγωγα προϊόντα εξωτερικού.

Παράγωγο είναι η προαγορά ενός συμβολαίου παραγωγής συγκεκριμένης ποσότητας (ελαιόλαδου π.χ.) για τον Φεβρουάριο του 2016. Εάν ένα αντίστοιχο παράγωγο έχει αξία 100.000 €, ο αγοραστής υποχρεώνεται να καταβάλλει μια προκαταβολή (margin) π.χ. 10.000€. Αγοράζεις έτσι 10 παράγωγα. Αφού η συγκεκριμένη απόφαση τα εξαιρεί για 24 ώρες, στέλνεις έξω 100.000 ευρώ νόμιμα (ή όσα επιθυμείς να εξάγεις) κι όταν πουλήσεις τα παράγωγα και εισπράξεις την αξία τους, μεγαλύτερη ή μικρότερη της αξίας αγοράς, είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης, έχεις πολλαπλασιάσει στο δεκαπλάσιο τα χρήματά σου (με την μικρή επένδυση της προκαταβολής (margin), και επιλέγεις σε ποια τράπεζα και ποια χώρα επιθυμείς να τα καταθέσει ο αγοραστής.

Όλα αυτά εν μέσω θέρους και κυβέρνησης «πρώτης φοράς αριστεράς».

Τελευταίο και φαρμακερό: Ποιοί ήταν οι πολιτικοί προϊστάμενοι της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ /ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ και συναρμόδια νυπουργεία εκείνη την περίοδο; Κάποιοι απο αυτούς είναι σήμετα στην αντιπολίτευση. Γιατί δεν αναφέρονται στο ζήτημα; Καιρός δεν είναι να το κάνουν; Ή συντρέχουν λόγοι «εθνικού συμφέροντος»;

Δείτε επίσης

Συμβολαιακή γεωργία: θεσμοθετημένη τραπεζική κερδοσκοπία

Πέρα για πέρα δίκιο είχαν οι αγρότες στα μπλόκα της Ελλάδας τον περσινό χειμώνα που …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *