Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024

ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ /3η κοινοβουλευτική δύναμη το νέο κόμμα

lafazanis -konstantopoulou

Όλες οι πληροφορίες και η αποκωδικοποίηση της στάσης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν παραδίδουν την έδρα τους, οδηγούν στο συμπέρασμα της συγκρότησης νέου κόμματος στη σημερινή βουλή με περισσότερους των σαράντα (40) βουλευτών. Η παραίτηση του Ν. Χουντή που επιστρέφει στην ευρωβουλή αντικαθιστώντας τον Μ. Γλέζο αυξάνει και την εκπροσώπηση του αριστερού ρεύματος στο ευρωκοινοβούλιο.

Δεκάδες οργανώσεις βάσης του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν το εγχείρημα του αριστερού ρεύματος και είναι έτοιμες να αλλάξουν τις ταμπέλες στα γραφεία. Οι εξελίξεις τρέχουν με απίστευτη ταχύτητα. Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός και θα οριστικοποιηθεί μετα την αποψινή ψηφοφορία στη βουλή. Άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η επιλογή του προσώπου που θα ηγηθεί. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία πλέον μπορούμε να θεωρούμε, πρώην πρόεδρο της βουλής, δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της όσον αφορά τη συμμετοχή και ενδεχομένως την ηγεσία στο νέο κόμμα όπως της έχει προταθεί.

Το προεκλογικό πρόγραμμα του Συ.ρι.ζα και η σαφής και κατηγορηματική πρόταση εξόδου από την ευρωζώνη θα είναι η προμετωπίδα της στρατηγικής του νέου πολιτικού φορέα. Όπως τόνισε ο Σ. Λεουτσάκος «Το κόμμα είμαστε εμείς», ενώ ο γραμματέας του κόμματος Τ. Κορωνάκης δήλωσε στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας ότι «είτε ότι θα ταχθεί υπέρ της απόρριψης από το κόμμα της συμφωνίας, είτε ότι θα παραιτηθεί».

Η αριστερή πλατφόρμα έμμεσα ανακοίνωσε τη κάθετη ρήξη με την ηγεσία: http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21343:3o-mnimonio&catid=81:kivernisi&Itemid=198

Η προσπάθεια της κυβέρνησης απόψε να περάσει με τις ψήφους των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙΟΥ το «συμβόλαιο θανάτου» της νέας δανειακής σύμβασης επιταχύνει τις εξελίξεις μπροστά και στο ενδεχόμενο των εκλογών που θα ακολουθήσουν μέχρι το Σεπτέμβριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως χαρακτηριστικά λένε στελέχη που διαφώνησαν ανοιχτά με τη στροφή των 180ο της ηγεσίας τελείωσε. Η χθεσινοβραδινή συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα οριστικοποίησε τις αποφάσεις των διαφωνούντων. «Αυτός δεν είναι ο Τσίπρας που ξέραμε», έλεγαν χαρακτηριστικά. «Μας εξαπάτησαν» λένε σε όλους τους τόνους, χωρίς να έχουν άδικο, αλλά οπωσδήποτε δεν μπορούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους γιατί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα τα σημάδια αλλαγής πλεύσης μετά τις εκλογές ήταν σαφή και χαρακτηριστικά.

Η χώρα οδηγείται άλλη μια φορά σε εκλογές. Η σημερινή συγκυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», που έτσι κι αλλιώς δεν έχει άλλη επιλογή, εκτιμάει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα απειλήσει με ακύρωση τη σημερινή επικύρωση της επαίσχυντης συμφωνίας που έχει καταθέσει για ψήφιση. Ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Οι εκλογές προσφέρονται από τη μια πλευρά για εκτόνωση του διογκούμενου κύματος οργής και αγανάκτησης στη κοινωνία, αλλά τα σημάδια της έκρηξης έχουν ήδη φανεί με τα καθημερινά συλλαλητήρια μέσα στο καλοκαίρι και δείχνουν ότι αυτό το «αξίωμα» ενδεχομένως να μην επιβεβαιωθεί. Όπως δεν επιβεβαιώθηκε και η πρόβλεψη της κυβέρνησης, των εταίρων της στην ΕΕ και προσωπικά του Αλ. Τσίπρα στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

* φωτό: http://www.hitandrun.gr

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *