Κυριακή , 14 Ιουλίου 2024

Δίνουν εκατομμύρια δολάρια για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, ενώ τσακίζουν το λαό

p3-orion

Εκταμιεύτηκαν 40 εκατ. δολάρια ως πρώτη δόση της περιβόητης αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3, συνολικού ύψους 500 εκατ. δολαρίων

Ερώτηση με θέμα την εκταμίευση δόσης για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 του Πολεμικού Ναυτικού κατέθεσαν προς τους υπουργούς Αμυνας και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, Λ. Κανέλλη και Στ. Τάσσος.

Στην Ερώτηση αναφέρουν:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση προχώρησε στην εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων, για την αναβάθμιση πέντε (5) υπέργηρων αεροσκαφών P-3 ναυτικής συνεργασίας. Τη σύμβαση είχε υπογράψει το 2014 η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η συγκεκριμένη ενέργεια της κυβέρνησης αποτελεί πρόκληση απέναντι στο λαό. Την ίδια ώρα τσακίζει τα λαϊκά νοικοκυριά με νέα φορολογικά μέτρα, με ισοδύναμα, με μείωση και κατάργηση κοινωνικών παροχών, όπως το επίδομα θέρμανσης, το οικογενειακό επίδομα τέκνων κ.ά. Με την πολιτική της η κυβέρνηση εμπλέκει πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Η αναβάθμιση των συγκεκριμένων αεροσκαφών καλύπτει κατά βάση ΝΑΤΟικές ανάγκες και σχεδιασμούς για επεμβάσεις ενάντια σε λαούς της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

Σε αυτήν τη βάση οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς «πώς τοποθετείται η κυβέρνηση για τα παραπάνω σοβαρά ζητήματα».

«Το θέμα δεν είναι κυρίως “ελληνικό”, αλλά ΝΑΤΟικό…»

Η υπογραφή από πλευράς του υπουργείου Αμυνας της εκταμίευσης της προκαταβολής των 40 εκατ. δολαρίων προς την εργολάβο αμερικανική «Lockheed Martin», αναμενόταν από την προηγούμενη βδομάδα. Το συνολικό κόστος του προγράμματος «αναβάθμισης» των καθηλωμένων από το 2009 στο έδαφος αεροσκαφών ανέρχεται στα 500 εκατ. δολάρια.

Το ΓΕΝ είχε εισηγηθεί να γίνει επισκευή τους μέσω «Foreign Military Sales» (FMS, «Πρόγραμμα Πωλήσεων Στρατιωτικού Υλικού» από τις ΗΠΑ προς αλλοδαπές χώρες) και πέρασε από το ΚΥΣΕΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση, τον Αύγουστο του 2014. Στη συνέχεια η ίδια συμφωνία προσυπογράφηκε και πέρασε από το ΚΥΣΕΑ με τους ίδιους όρους από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στις 15/3/2015.

Ενα από τα επιχειρήματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπέρ της «αναβάθμισης» των εν λόγω αεροσκαφών με απευθείας ανάδοχο το συγκεκριμένο αμερικανικό μονοπώλιο, είναι ότι θα χρησιμοποιήσει ως υπεργολάβο την ΕΑΒ.

Στο «ζουμί» της υπόθεσης, βέβαια, βρίσκεται η πρεμούρα της συγκυβέρνησης, για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης, να καλύψει ΝΑΤΟικές ανάγκες, στον ανταγωνισμό της μάλιστα με την τουρκική αστική τάξη.

Χαρακτηριστικά, σε «non paper» που είχε εκδώσει στις αρχές Απρίλη, ανέφερε επί λέξει: «Από το 2009 μέχρι σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό έμεινε χωρίς αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Πού είναι το πρόβλημα; Το κάθε αεροσκάφος “P -3” μπορεί να πετά επί 12 ώρες συνεχώς και να ελέγχει τεράστιες περιοχές του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τι ελέγχει; Από κινήσεις υποβρυχίων και πλοίων μέχρι μεταναστευτικές ροές, κ.λπ. Το θέμα δεν είναι κυρίως “ελληνικό” αλλά ΝΑΤΟικό. Το NATO θέλει κάθε μέρα για τις δικές του ανάγκες εναέρια επιτήρηση σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χωρίς αεροπλάνα αυτό δεν μπορούσε να γίνει σωστά. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν τα C-130, μετά τα… πυροσβεστικά αεροσκάφη και στη συνέχεια πλοία! Μετά έγινε το αναμενόμενο. Τη ΝΑΤΟική επιτήρηση ανέλαβαν οι Τούρκοι που έχουν νέα αεροσκάφη, τα CN-235. Οι Τούρκοι, λοιπόν, άρχισαν να πετούν με “ΝΑΤΟικό καπέλο” και πηγαίνοντας προς νοτιοανατολική Μεσόγειο περνούν απ’ όλο το Αιγαίο με τις ευλογίες του NATO».

http://www.rizospastis.gr

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *