Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ!

internet-freedom

Νέο περιστατικό λογοκρισίας για σχόλια με διώξεις

Μια περίεργη υπόθεση εκτυλίσσεται στην Τήνο που αφορά το τοπικό ιστολόγιο «Ξάνεμο». Με αφορμή τα σχόλια αναγνωστών σε ανάρτηση και καταγγελίες που ενδεχομένως ακολούθησαν, κατόπιν εισαγγελικής εντολής και μετά από έλεγχο της Υπηρεσίας  Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να ταυτοποιηθούν όσοι σχετίζονται με το blog, απαιτήθηκε η κατάσχεση του Η/Υ Blogger που θεωρήθηκε υπεύθυνος για τα σχόλια που ελεύθερα φιλοξενούνται κάτω από τις αναρτήσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα καταδικάστηκε σε δύο (χρόνια) φυλάκιση μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων για δημοσίευση –καταγγελία της Επιτροπής (αφού είχε κατατεθεί μήνυση) με μοναδικό κριτήριο την ταυτοποίησή του από την Υπηρεσία  Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ως επισκέπτη της συγκεκριμένης ιστοσελίδας απο το τηλέφωνό του! Δείτε εδώ την υπόθεση όπως την παρουσιάζει η συνήγορός του κ. Αντωνία Λεγάκη.

Αντιγράφουμε από το Ξάνεμο:

Κι όμως έγινε και αυτό…

Γράφονται αρκετά, ακούγονται περισσότερα. Τουλάχιστον εδώ, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα σύντομο ιστορικό και να βάλουμε μια τάξη.

Πράγματι, έχουν περάσει δώδεκα μέρες από την μέρα κατάσχεσης του laptop του Παναγιώτη. Πέντε συνολικά υπάλληλοι (από το αστυνομικό τμήμα του νησιού, από το σώμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος και βέβαια εκπρόσωπος της εισαγγελίας Σύρου), την Τετάρτη 16 Μαρτίου ανέβηκαν στον Τριπόταμο, επιδεικνύοντας τα σχετικά έγγραφα και κατόπιν έρευνας, κατάσχεσαν τον προσωπικό υπολογιστή του Παναγιώτη και εκ των διαχειριστών του Ξάνεμου. Η έρευνα έχει ξεκινήσει κατόπιν υποβολής μήνυσης για ανώνυμα σχόλια που αφορούν σε ανάρτηση του ιστολογίου στις 30 Γενάρη που ακολούθησε την σύλληψη του Παναγιώτη στο λιμάνι του νησιού στις 29 του Γενάρη για απείθεια. Ανάρτηση που δεν «ανέβηκε» από τον υπολογιστή του Παναγιώτη και για σχόλια που, άγνωστο ποιος, έχει ανεβάσει (σημ. είμαστε βέβαιοι ως διαχειριστές πως το σώμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος μπορεί ν’ ανακαλύψει την πηγή/τερματικό απ’ όπου έγιναν τα επίμαχα σχόλια).

 

Πως φτάσαμε εδώ, είναι λίγο πολύ γνωστό. Μια ιστορία που δεν χρειάζεται πια να επαναλαμβάνεται στην μικρή κοινωνία της Τήνου. Ποια ήταν η στάση του Ξάνεμου, επίσης ξεκάθαρη σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης με κατηγορηματικά δηλωμένη από τους διαχειριστές την αντίθεση σε κάθε είδος ομοφοβικών σχολίων.

 

Αυτό είναι το σύντομο ιστορικό και είναι η πραγματικότητα. Η παραφιλολογία και η ίντριγκα είναι τα υπόλοιπα. Συλλήψεις δεν έγιναν. Ονομαστικές μηνύσεις δεν έχουν κατατεθεί. Ένα ηλεκτρονικό μέσο μόλις έχει κατασχεθεί. Και ασφαλώς, σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης δημοσιεύματα, είναι πλήρως αναληθή (η τοπική κοινωνία το γνωρίζει άλλωστε) και θα έχουν ανάλογη αντιμετώπιση.

 

Το Ξάνεμο έχει τουλάχιστο ένα ακόμη τερματικό. Θα συνεχίσει για το επόμενο διάστημα, και μέχρι να επιστραφεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που έχει κατασχεθεί, να δίνει βήμα στους Τηνιακούς που αισθάνονται και εκφράζονται ελεύθεροι.

Πάντα συμβολικά και ενυπόγραφα σε τέτοιες περιπτώσεις:

Γιάννης Βιδάλης

ΥΓ: Μπορείτε σε κάθε περίπτωση να επικοινωνείτε μαζί μας με την διεύθυνση email μας axanemos@gmail.com. Στην ίδια διεύθυνση μπορείτε ν’ απευθυνθείτε για να ζητήσετε περισσότερα στοιχεία για τους διαχειριστές του ιστολογίου, σε περίπτωση που τους αναζητάτε. Δεν κρύφτηκαν. Δεν κρύβονται.

***

Μήπως η «τάξη» στο διαδίκτυο που σχεδιάζει και διατυμπανίζει η κυβέρνηση επιχειρείται να περάσει με διώξεις και εκφοβισμούς προκειμένου να ελεγχθεί η ενοχλητική ανεξάρτηση δημοσιογραφία (και όχι μόνο) ώστε να ικανοποιηθούν και οι απαξιωμένοι μεγαλοεκδότες που την στηρίζουν και διακαώς το επιθυμούν; Αντιγράφουμε την Τουρκία αλα «ευρωπαϊκά» και με «αριστερό»πρόσημο; Τι γίνεται τελικά;

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Ένα σχόλιο

  1. ΤΣΙΠΡΑ ΔΕ ΘΕΛΑΤΕ;;; ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ… ΧΑΧΑΧΑ!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *