Σάββατο , 13 Ιουλίου 2024

Εδώ είναι τα ισοδύναμα …

digea-money

«Άσε το θείο και πιάσε το τζόκερ» ή με 18εκ. έναντι 600εκ. ευρώ κερδών μέσα στα επόμενα χρόνια οι μεγάλοι καναλάρχες επέτυχαν με την αμέριστη βοήθεια της προηγούμενης κυβέρνησης του κ. Σαμαρά που έκλεισε την ΕΡΤ να πάρουν τη διαχείριση των ψηφιακών συχνοτήτων μέσω της «DIGEA – Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.» που ήταν και η μοναδική εταιρία που κατέθεσε συμμετοχή ενδιαφέροντος. 

Φωτογραφικός διαγωνισμός και απόλυτο μονοπώλιο

Για το μεγάλο σκάνδαλο είχε δηλώσει τότε  ο πρώην Τεχνικός Διευθυντής της ΕΡΤ Νίκος Μιχαλίτσης, στο δελτίο ειδήσεων της ανοιχτής ΕΡΤ: «Εμφανίστηκε μόνο ένας ενδιαφερόμενος, επειδή ήταν φτιαγμένος έτσι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ώστε να μην έχει ενδιαφέρον ή να μην μπορεί επί της ουσίας να συμμετάσχει κανένας άλλος διαγωνιζόμενος. Ήταν λοιπόν ένας απολύτως φωτογραφικός διαγωνισμός και θα θυμάστε ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ από την πρώτη μέρα που έκλεισε η ΕΡΤ είχαμε πει ότι εκεί οδηγούνται τα πράγματα. Μιλάμε για απόλυτο μονοπώλιο διότι ήταν φτιαγμένος ο διαγωνισμός ώστε να μη γίνει αυτό που συμβαίνει πάντοτε όταν συμμετέχει ένας μόνο, δηλαδή να επαναλαμβάνεται ο διαγωνισμός για να έχει μεγαλύτερα ωφέλη το δημόσιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο δεν επαναλαμβάνεται ο διαγωνισμός, αλλά αντί να του δώσουν μόνο τις 4 πολυπλεξίες εθνικής εμβέλειας, του δίνουν απ’ ευθείας και όλες τις πολυπλεξίες της περιφερειακής εμβέλειας, των περιφερειακών σταθμών. Μιλάμε δηλαδή για το απόλυτο μονοπώλιο, το οποίο καταγγέλθηκε βεβαίως και από τους περιφερειακούς σταθμούς, τη Digital Union δηλαδή, η οποία έχει κάνει προσφυγή στο ΣτΕ εναντίον αυτού του διαγωνισμού. Ήταν δηλαδή όλα προδιαγεγραμμένα»

 

«Τον διαγωνισμό αυτόν τον παίρνει η Digea, δηλαδή ένας ψηφιακός πάροχος ο οποίος αποτελεί κοινοπραξία των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών, που σημαίνει ότι αρχικώς αυτός που θα είναι προμηθευτής, αυτός που θα παρέχει την υπηρεσία εκπομπής ψηφιακής τηλεόρασης, θα αποτελείται από τους πελάτες του. Δηλαδή τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Τα χρήματα που υποτίθεται ότι θα δίνουν, απ’ την μία τσέπη θα βγαίνουν στην άλλη τσέπη θα μπαίνουν»

 

Ευτελές το τίμημα: θα πληρώσουν 18 εκ., θα εισπράξουν 600

«Το τίμημα είναι πάρα πολύ μικρό. Οι 6 συχνότητες (από τις οποίες οι 4 αποτελούνται από σταθμούς εθνικής εμβέλειας, οι δύο από περιφερειακής εμβέλειας) δίνονται για 18 εκατομμύρια ευρώ μόνον, για 15 χρόνια. Ενώ εκτιμάται ότι απο τον καθένα από τους 30 ή 40 σταθμούς που μπορεί να έχει μέσα σε αυτές τις συχνότητες η Digea θα εισπράττει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Δηλαδή μπορεί να εισπράττει 30-40 εκατομμύρια το χρόνο, ενώ θα πληρώσει συνολικά 18 εκατομμύρια για 15 χρόνια, έχοντας 15 χρόνια όλο το φάσμα μονοπωλιακά δικό της

Η κυβέρνηση ψάχνει λεφτά και ισοδύναμα, κυνηγάει καστανάδες φοροφυγάδες και ξεπουλάει τα «κόκκινα δάνεια». Αλλά πως να βρεθούν τα ισοδύναμα  αφού ούτε η πολιτική βούληση υπάρχει, αντίθετα μάλιστα, να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογραφτεί τα τελευταία χρόνια κι έχουν καταβαραθρώσει τα δημόσια οικονομικά.

Δεν ευελπιστούμε να «ταράξουμε τα νερά» επαναφέροντας άλλο ένα ζήτημα δημόσιου ξεπουλήματος, ωστόσο το φρεσκάρισμα της μνήμης βοηθάει πάντα για να αξιολογούμε λόγια και έργα μιας κυβέρνησης που είχε υποσχεθεί διαφάνεια και δικαιοσύνη που τώρα μεταφράζεται σε φόρους, χαράτσια, μειώσεις και περισσότερο ξεπούλημα.

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *