Δευτέρα , 17 Ιουνίου 2024

Είναι άχρηστο το κολλαγόνο;

collagen-1Μέσα στον κατακλυσμό της διαφημιστικής πανούκλας για σκευάσματα και συμπληρώματα που εξασφαλίζουν μακροζωία, αντιγήρανση, ομορφιά μέχρι τα βαθιά γεράματα κ.ο.κ., στοχεύοντας στο κέρδος και πολλές φορές εξαπατώντας απολύτως τους καταναλωτές, στη συντακτική ομάδα του inred.gr θεωρήσαμε καθήκον μας να αναδημοσιεύσουμε και την αντίθετη επιστημονική άποψη, εν προκειμένω για την προμετωπίδα της εμπορικής φαρμακευτικής βιομηχανίας, το περιώνυμο κολλαγόνο και σε όλες του τις μορφές που διατίθεται στην αγορά, προκειμένου να συμβάλλουμε στο μέτρο του δυνατού στην εναλλακτική ενημέρωση.

100.000 χιλιάδες αναγνώστες μας πρόσεξαν τις αναρτήσεις. Τις κοινοποίησαν, τις συζήτησαν, μας έχετε στείλει εκατοντάδες ερωτήματα. Συνοψίζοντας τα προκύπτει η κεντρική ιδέα όλων των ερωτήσεων: «Είναι εντελώς αδόκιμη η χρήση του κολλαγόνου»;

Είναι εντελώς άχρηστο το κολλαγόνο;

Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Το κολλαγόνο δεν είναι φαρμακευτικό σκεύασμα. Επίσημα αναφέρεται και έχει καταχωρηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής.

Τι είναι λοιπόν το κολλαγόνο; Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη. Κάθε πρωτεΐνη που καταναλώνουμε διασπάται σε πολυπεπτίδια, πεπτίδια, αμινοξέα ακολουθώντας μια αλυσίδα βιοχημικών αντιδράσεων μέσα στο σώμα μας. Όταν μία πρωτεΐνη διασπάται ο οργανισμός μας  χρησιμοποιώντας τα αμινοξέα συνθέτει τις πρωτεΐνες που χρειάζεται.

Τι συμβαίνει όταν παίρνουμε ως συμπλήρωμα διατροφής Κολλαγόνο; Διαχέεται αυτό το κολλαγόνο στις αρθρώσεις, στο πρόσωπο, στο σώμα ή οπουδήποτε αλλού η ματαιοδοξία μας επιθυμεί, λειτουργώντας ως ελιξήριο;

Όχι κατηγορηματικά. Το σώμα μας δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει μια πρωτεΐνη. Μια ολοκληρωμένη πρωτεΐνη για να το θέσουμε πιο απλά.

Το σώμα μας παράγει ούτως ή άλλως κολλαγόνο. Παράγει αυτό που χρειάζεται. Μια βασική αιτία μειωμένης παραγωγής κολλαγόνο από τον οργανισμό π.χ. αποτελεί η έλλειψη της βιταμίνης C. Αιτία που προκαλούσε το σκορβούτο τον προηγούμενο αιώνα στους ναυτικούς που πέρναγαν αναγκαστικά μεγάλα χρονικά διαστήματα στα θαλασσινά ταξίδια. Γι αυτό, το ξαναγράφουμε, μια ισορροπημένη διατροφή αντιμετωπίζει επαρκώς το ζήτημα της παραγωγής του κολλαγόνου από τον οργανισμό.

Τότε τι γίνεται με το κολλαγόνο που παίρνουμε (σε οποιαδήποτε μορφή); Ο οργανισμός μας αποβάλλει τις υπερβάλλουσες ποσότητες, εάν λειτουργούν σωστά και τα νεφρά, διαφορετικά αυξάνουν τα επίπεδα της ουρίας.

Αυξάνει το κολλαγόνο τα επίπεδα ουρίας; Ναι όπως και η υπερβολική κατανάλωση κρέατος. Τόσο απλά. Εξαρτάται από την ποσότητα που προσλαμβάνουμε σε σχέση με τις ανάγκες του οργανισμού.

Έτσι επανερχόμαστε στην αρχή που αναφέραμε περί συμπληρώματος διατροφής για να επαναλάβουμε: Μια ισορροπημένη και πλήρης Μεσογειακή διατροφή αντικαθιστά εντελώς οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα.  Το κολλαγόνο μπορεί να λειτουργήσει ως συμπλήρωμα διατροφής αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ελιξήριο ομορφιάς ή μακροβιότητας ή πολύ περισσότερο δεν αποτελεί φαρμακευτικό ή θεραπευτικό σκεύασμα.

Οπωσδήποτε όσο μεγαλώνουμε, μαθηματικά μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό μας. Η εξάρτησή μας από σκευάσματα μπορεί ενδεχομένως σε αυτή την περίπτωση να υπολογίζεται στα θετικά οποιουδήποτε συμπληρώματος, του κολλαγόνου συμπεριλαμβανόμενου, αλλά να μην ξεχνάμε ότι είναι διαφορετικό πράγμα η εξάρτηση – και η οικονομική αιμορραγία –  από κάθε είδους συμπλήρωμα, όταν η φύση έχει φροντίσει να μας παρέχει απλόχερα τα υλικά που απαιτεί μια καλή υγεία. Όσο για τα γεράματα, είναι υπόθεση αυτογνωσίας και αναπόφευκτα. Η ματαιοδοξία όποιου βαθμού δεν μπορεί να τα αποτρέψει, ούτε αυτά ούτε και τα συνακόλουθα τους.

MediterraneanDiet-1

Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε αμινοξέα και βιταμίνες για τη δομή του κολλαγόνου; Κρέας, Ψάρια, Αυγά, Όσπρια, Ξηροί καρποί, Πράσινα λαχανικά, Φρούτα (Πορτοκάλια ειδικά), και οπωσδήποτε λάδι της ελιάς ως αντιοξειδωτικά.

Εν τέλει έχει τουλάχιστον το κολλαγόνο θρεπτική αξία; Όπως μας εξήγησε χαρακτηριστικά ερευνητής του Ελληνικού Πανεπιστήμιου στη φαρμακευτική χημεία, ένα σκεύασμα κολλαγόνου περιέχει θρεπτικά συστατικά αντίστοιχα ενός πιάτου πατσά. Αλλά ένα πιάτο πατσάς δεν κοστίζει βεβαίως 40 -50 ευρώ …

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

«Γκρεμίζοντας» το μύθο … του πόσιμου κολλαγόνου

Γιατί ΔΕΝ σας πουλάμε Κολλαγόνο;

Δείτε επίσης

Το άβατο της εκκλησιαστικής περιουσίας

Περιουσία αμύθητη. Πόθεν έσχες άδηλον. Εκτίμηση κατά προσέγγιση. Το άβατον σε όλο του το μεγαλείο. …

2 Σχόλια

  1. Γιατί δεν είναι πλέον διαθέσιμες οι αναρτήσεις για το κολλαγόνο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *