Σάββατο , 13 Ιουλίου 2024

Είναι τελικά πολιτική της Περιφέρειας Αττικής η ανακύκλωση;

keratea

ΤΟ ΨΕΜΑ
Όταν ψηφιζόταν ο νέος ΠΕΣΔΑ (σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων), η Περιφερειακή Αρχή (και οι υποστηριχτές της) διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι ο νέος σχεδιασμός για τα απορρίμματα στηρίζεται στην διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Έρχεται τώρα ο προϋπολογισμός του 2016 για να αποδείξει πόσο πολύ το εννοούν: σε σύνολο 863 έργων, μόνο 3 έργα υπάρχουν που να αφορούν την ανακύκλωση! Μπορείτε να το βρείτε και μόνοι σας, αν κάνετε ένα απλό search με τις λέξεις “ανακύκλωση” ή “διαλογή στην πηγή” είτε στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων (εδώ), είτε σε όλο τον προϋπολογισμό (εδώ).

Εμείς βρήκαμε μόνο τα εξής:
1. Πρόγραμμα δράσεων διαλογής στην πηγή και αύξησης της ανακύκλωσης (σε όλη την Αττική) 100.000 ευρώ
2. Πράσινο Σημείο Αγίας Παρασκευής 2.500.000 ευρώ
3. Σημεία ανακύκλωσης σε σχολεία στα Βριλήσσια 15.000 ευρώ

Ούτε Τοπικά Σχέδια Δήμων για διαχείριση απορριμμάτων, ούτε όλα αυτά που υποσχόταν η Ρ. Δούρου, υπάρχουν στον προϋπολογισμό. Αντιθέτως, συνεχίζεται κανονικά η χρηματοδότηση στον ΧΥΤΑ Γραμματικού (και αυξάνεται σε 4 εκ. ευρώ). Τι κι αν η Δούρου είχε χαρακτηρίσει το έργο “περιβαλλοντικό έγκλημα”; (προεκλογικά πάντα…). Τι κι αν οι ΧΥΤΑ αντιστοιχούν σε άλλο μοντέλο διαχείρισης σκουπιδιών, αυτό που τώρα έχουμε, που δεν έχει καμία σχέση ούτε με την ανακύκλωση ούτε με τη διαλογή στην πηγή;

Συνεχίζεται επίσης κανονικά η λειτουργία της χωματερής στη Φυλή, την ίδια ώρα που η ανακύκλωση στην Αττική έχει φτάσει στο ιλιγγιώδες νούμερο του… 5%! Εν έτει 2015, η ανακύκλωση στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας είναι στο 5%, τη χειρίζονται αδιαφανώς (και μόνο για το δικό τους κέρδος) διάφορες ιδιωτικές εταιρίες όπως η ΕΕΑΑ ΑΕ, τα υπόλοιπα σκουπίδια θάβονται στη Φυλή και δηλητηριάζουν την Αττική, ενώ από 1/1/2016 θα πληρώσουμε όλοι επιπλέον “τέλος ταφής”μέσω των δημοτικών τελών, επειδή η Περιφερειακή Αρχή επί 1,5 χρόνο δεν έχει κάτι τίποτα πραγματικό για να γίνει ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή.

Δυστυχώς όμως, το περιβάλλον, η Δυτικη Αττική και η ζωή όλων μας εξαρτώνται από αυτά τα “πραγματικά” κι όχι από τα δεκάδες Δελτία Τύπου που μας ενημερώνουν ότι όλα βαδίζουν καλώς στην Περιφέρεια Αττικής.

Το ψέμα, όμως, έχει κοντά ποδάρια κα Δούρου!

http://www.anticapitalist-attiki.blogspot.gr

Δείτε επίσης

Τα αποθεματικά της η Περιφέρεια Αττικής τα «φύλαγε» για τον… Νιάρχο!

Μπορεί να ακούγεται προκλητικός ο τίτλος, κι όμως, αδυνατεί να περιγράψει την πραγματικότητα! Στο σημερινό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *