Τρίτη , 16 Απριλίου 2024

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ;

oxi-sta-palia-kai-nea-mnhmonia-sintagma-10.07.2015-inred.gr

Μέχρι αυτή την ώρα το τοπίο για τις επόμενες ώρες δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, θα λέγαμε ότι είναι ανοιχτά αρκετά ενδεχόμενα. Οι «Εταίροι» με προεξάρχουσα τη Γαλλία (και τη πίεση των ΗΠΑ) φαίνεται ότι θα αποδεχτούν την υποταγή της κυβέρνησης Τσίπρα και την υπαγωγή της σε 3ο μνημόνιο. Όλοι; Όχι όλοι. Η Γερμανία με τις βαλτικές χώρες δορυφόρους δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της. Όπως διαβάσαμε σε δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη στον «Guardian» ο Σόιμπλε (και οι σύμμαχοί του) είναι αποφασισμένοι για το Grexit προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ισορροπίες που επιδιώκουν με τη Γαλλία.

Στα δικά μας: Επι της ουσίας εχθές η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη και συνεχίζει να παραμένει στην εξουσία μέχρι να ολοκληρώσει «την αποστολή της». Έχουμε από εχθές αναμφισβήτητα μια κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου. Όταν ολοκληρώσει την αποστολή της θα πάει σε εκλογές.

Ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό, κατ΄άλλους επιβεβαίωσε, τον ανασχηματισμό που έχει σχεδιαστεί μετά τη Δευτέρα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούν να παραμείνουν υπουργοί αυτοί που διαφώνησαν με την επιλογή του «Μνημόνιου 3», ειδικά όταν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα ψηφίζονται οι «μεταρρυθμίσεις» – εφαρμοστικοί νόμοι κι αυτοί θα ηγούνται των υπουργείων που θα κληθούν να τους υλοποιήσουν.

Στο βάθος εκλογές; Στο βάθος εκλογές το δίχως άλλο, μέσα στο Φθινόπωρο, ώστε να ανακοπεί και το τσουνάμι των αντιδράσεων που θα φουντώσει ακριβώς αυτή περίοδο όταν θα έχουν αποκαλυφθεί οι «κρυφές χρεώσεις» και τα κόστη που θα κληθεί να πληρώσει η κοινωνία γι’ αυτή τη συμφωνία-λαιμητόμο εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών δικαιωμάτων και απόλυτου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Αντίθετα από τις ερμηνείες που διαρρέει η κλειστή κυβερνητική ομάδα γύρω από τον Πρωθυπουργό, περί στρατηγικής, τακτικής κ.λ.π., που θα ανορθώσουν την ήδη χαμένη αξιοπιστία κυβέρνησης – Τσίπρα, μετά την εξαπάτηση του δημοψηφίσματος και τις τελευταίες μεθοδεύσεις, το ζήτημα έχει κριθεί στην ελληνική κοινωνία. Η εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά έχει απωλεσθεί. Η υπογραφή 3ου μνημόνιου και οι εφαρμοστικοί νόμοι θα δώσουν τη χαριστική βολή.

Η ηρωική έξοδος Τσίπρα και η διαφύλαξη του πολιτικού του κεφάλαιου χάθηκε με την επικράτηση του «Όχι» την προηγούμενη Κυριακή. Μια επικράτηση του «Ναι» θα του είχε προσφέρει την ευκαιρία για απόδραση. Τώρα ο Πρωθυπουργός βρίσκεται μπροστά στο φάντασμα του Παπαδήμου και δεν μπορεί να ξεφύγει.

Δεν μπορεί; Εάν οι «εταίροι» απαιτήσουν μέχρι το βράδυ ή αύριο Κυριακή ακόμη σκληρότερα και πρόσθετα μέτρα ενδεχομένως να προσφέρουν στο παραπέντε την ευκαιρία που επιθυμεί ο Πρωθυπουργός για να απεγκλωβιστεί. Είναι το σενάριο που δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη, παρότι συγκεντρώνει μικρότερες πιθανότητες – να καλωσορίσουμε το βράδυ ένα Grexit – όπως πιστεύει ο Γ. Βαρουφάκης ότι είναι πιθανό με βάση τους σχεδιασμούς της γερμανικής ολιγαρχίας.

Ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα απο τις εξελίξεις το βέβαιο είναι οτι έρχονται εκλογές  μέσα στο Φθινόπωρο. Πιθανότερη αντικειμενικά ημερομηνία στην οποία συγκλίνουν όλοι ο Οκτώμβριος.

Αυτό που είναι απόλυτα βέβαιο για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι ότι δεν θα πλήξουμε. Η κοινωνία είναι έτοιμη να σπάσει τη «κόκκινη γραμμή» της οργής και να ξεχυθεί στους δρόμους. Μια πρώτη γεύση είδαμε όσοι βρεθήκαμε εχθές στο Σύνταγμα – https://www.inred.gr/sintagma-10-07-2015-o-laos-sto-proskinio/ – το ραντεβού έχει ανανεωθεί για αύριο στις 7μ.μ σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο πάλι στη πλ. Συντάγματος.

Και έπεται συνέχεια …

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *