Τρίτη , 23 Απριλίου 2024

Ευρωπαϊκή οδηγία: Παράνομες οι λίστες φοροδιαφυγής!

panamapapers

Με 503 ψήφους ευρωβουλευτών υπέρ και 131 κατά εγκρίθηκε νέα ευρωπαϊκή οδηγία προστασίας των πολυεθνικών από την «εγκληματικότητα του διαδικτύου» που προσφέρεται για αποκαλύψεις τύπου Panama papers, Wiki Leaks, Luxleaks, Anonymous, αλλά και όσων ΜΜΕ προσφέρονται για τη δημοσιοποίηση αντίστοιχων πληροφοριών και αποκαλύψεων.

Η ευρωπαϊκή επιτροπή που εισηγήθηκε την οδηγία δια χειρός της Κονστανς Λε Γκρίπ του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος υποστήριξε ότι η οδηγία «προστατεύει την επαγγελματική τεχνογνωσία και την άυλη κληρονομιά των επιχειρήσεων κι ότι προωθείται για να προστατεύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ισχυρά συστήματα προστασίας των δεδομένων τους».

Η οδηγία προς τις χώρες μέρες μέλη και η ενσωμάτωσή της στην εθνική τους νομοθεσία έχει στόχο να βοηθήσει τα εθνικά δικαστήρια στην πάταξη  της «αθέμιτης» χρήσης επιχειρηματικών πληροφοριών και την αποζημίωση «των θυμάτων τέτοιων παράνομων πρακτικών» όπως δήλωσαν οι εμπνευστές της.

Στο εξής όλες οι αποκαλύψεις θα θεωρούνται αθέμιτα προϊόντα υποκλοπών και θα διώκονται επίσημα και με τη βούλα της κοινοτικής νομοθεσίας, όσοι αποκαλύπτουν, ή καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Συμπεραίνεται ότι όσες λίστες κυκλοφορούν ήδη και στην Ελλάδα αποτελούν προϊόντα υποκλοπής και ως εκ τούτου παράνομες, απορριπτέες και καταδικαστέες.

Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί στρατηγική επιλογή και πρακτική του καπιταλισμού. Η ΕΕ των πολυεθνικών και των μονοπωλίων στην ιστορική περίοδο των μεγάλων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και του ολοκληρωτικού καπιταλισμού αποδεικνύεται μηχανισμός εξυπηρέτησης και προστασίας του μεγάλου κεφαλαίου, όργανο στα χέρια αυτών των συμφερόντων και μηχανισμός επιβολής κάθε αντιλαϊκής πολιτικής.

Μένουμε Ευρώπη…

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *