Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Φοροδιαφεύγει ο λαός;

ekdidetai apodixi

Τι σημαίνει φοροδιαφυγή; Ποιοι φοροδιαφεύγουν; Αποτελούν οι φόροι και τα χαράτσια, η ισοπεδωτική έμμεση φορολογία πολιτική αναδιανεμητικού χαρακτήρα όπως παρουσιάζεται; Ποιοι πληρώνουν φόρους και που πάνε αυτά τα λεφτά;

Η έμμεση φορολογία (φόροι στα είδη κατανάλωσης – ΦΠΑ) ποιους επιβαρύνουν; Ποιοι σηκώνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο βάρος; Το 80-90% της κοινωνίας που εκ των πραγμάτων καταναλώνει ποσοτικά περισσότερα.

Έχουν οι έμμεσοι φόροι αναδιανεμητικό χαρακτήρα; Εισπράττονται για να καλύπτουν κοινωνικές παροχές και δαπάνες, όταν οι πολιτικές που εφαρμόζονται τις περικόπτουν ή τις καταργούν, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια;

 

Πώς αναδιανέμει τις εισπράξεις των φόρων το σημερινό αστικό κράτος;

Ένα απλό και κατανοητό παράδειγμα; Το δημόσιο εθνικό οδικό δίκτυο: Με χρήμα των φορολογούμενων, που θεωρείται δημόσιο χρήμα χρηματοδοτήθηκαν τα έργα οδοποιίας. Οι εργολάβοι ανέλαβαν την εκμετάλλευση τους και εισπράττουν τα διόδια!

Η κοινωνία φορολογείται για παροχές και υποχρεώνεται να πληρώνει πάλι για τις ίδιες τις παροχές της «αναδιανομής» που επικαλείται η πολιτική εξουσία.  Το μοντέλο αυτό σχεδιάζουν και υλοποιούν σταδιακά  για τις παροχές στην υγεία και την παιδεία. Με την ίδια στρατηγική μετατρέπουν σε εμπόρευμα  το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας και του νερού. Στην ίδια κατεύθυνση υλοποιούνται οι πολιτικές για το ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις.

Ποιοι πληρώνουν φόρους και που πάνε αυτά τα λεφτά;

Πάνε στους μισθούς; Οι εργαζόμενοι παράγουν πολύ μεγαλύτερη υπεραξία από αυτήν που τους αποδίδεται με την μισθοδοσία.

Πάνε στις συντάξεις; Όσοι έχουν το «προνόμιο» να είναι συνταξιούχοι έχουν πληρώσει περισσότερα από αυτά που πρόκειται να εισπράξουν αναδιανεμητικά. Με την αύξηση των ορίων ηλικίας σταδιακά ενδεχομένως να μην εισπράξουν συνταξιοδοτικά ούτε το 30% των εισφορών τους.

Φοροδιαφεύγουν οι μικροαπασχολούμενοι που δεν εκδίδουν αποδείξεις;

Ο ΦΠΑ στο 23% αποδίδεται από τον τελικό καταναλωτή. Δηλ. από όλους εμάς που παίρνουμε μια τυρόπιτα. Ο επαγγελματίας βεβαίως που δεν κόβει απόδειξη δεν τον αποδίδει. Με τα σημερινά δεδομένα της οικονομικής κρίσης στην αγορά πόσοι από αυτούς τους αυτοαπασχολούμενους θα είχαν τη δυνατότητα να φυτοζωούν ακόμη πουλώντας τυρόπιτες εάν απέδιδαν και 23% ΦΠΑ; Γιατί όλοι τους πληρώνουν την εισφορά για το δικαίωμα «να επιχειρούν» και φορολογούνται με 26% από το πρώτο ευρώ και φορολογούνται για ελάχιστο εισόδημα και πληρώνουν υποχρεωτικά εισφορές στα ταμεία ανάλογες των σημερινών μισθών και υποχρεώνονται τώρα να προκαταβάλλουν το 100% του φόρου που τους αναλογεί για το επόμενο έτος. Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, ούτε αθωώνει εκείνες τις περιπτώσεις που είναι κραυγαλέες, αλλά είναι ελάχιστες τελικά.

 

Ταυτόχρονα το κεφάλαιο ελέω της πολιτικής εξουσίας που ελέγχει εξασφαλίζει φοροαπαλλαγές, συσσωρεύει κέρδη από την άγρια μείωση μισθών και μεροκάματων, απολαμβάνει της προστασίας των διεθνών φορολογικών παράδεισων που έχει εξασφαλίσει. Η φοροδιαφυγή αποτελεί στρατηγική του επιλογή, είναι νομιμοποιημένη, εξασφαλίζεται από το υφιστάμενο αστικό και εταιρικό δίκαιο.

Είναι γνωστή η δυνατότητα και τα προνόμια στις νομικές εταιρικές μορφές των ΑΕ (ανώνυμων εταιριών) να δικαιολογούν υπέρογκα έξοδα και στο τέλος να παρουσιάζουν νόμιμα ζημίες και να μην φορολογούνται. Ας αφήσουμε στην άκρη τις offshore. Άλλη μια νομιμοποιημένη καθ’ όλα φοροδιαφυγή.  Η φοροδιαφυγή του κεφαλαίου είναι απόλυτα νόμιμη. Οι κοινωνία όμως καλείται να καλύψει τα «διαφυγόντα κέρδη» αυτής της φορολογίας. Κι εδώ ξεκινάει ο μύθος της φοροδιαφυγής του λαού που πάει πακέτο μια χαρά με το «όλοι μαζί τα φάγαμε».

 

Στις προγραμματικές δηλώσεις η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστεράς» ακολουθώντας πιστά την πολιτική και την επικοινωνιακή διαχείριση των προηγούμενων, όπως κάνει από τον περασμένο Ιανουάριο που κέρδισε τις εκλογές, αναφέρθηκε διεξοδικά και ανέξοδα βεβαίως στην «πάταξη της φοροδιαφυγής». Να αναφέρουμε μόνο ότι τα αδικήματα της «λίστας λαγκάρντ» θα έχουν παραγραφεί μετά τις31/12/2015. Το 2015 με όσα ανέφερε με αριθμούς ο κ. Αλεξιάδης ξεκίνησαν οι έλεγχοι 80 υποθέσεων που σχετίζονται με τη λίστα Λαγκάρντ και ολοκληρώθηκαν  οι 38. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 481 υποθέσεις από τις 2.062 της περιώνυμης λίστας …

 

Δείτε επίσης

Συμβολαιακή γεωργία: θεσμοθετημένη τραπεζική κερδοσκοπία

Πέρα για πέρα δίκιο είχαν οι αγρότες στα μπλόκα της Ελλάδας τον περσινό χειμώνα που …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *