Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ: Τι πίνουμε τελικά;;;

milkΓια δεύτερη φορά αρνούνται να μας δώσουν τα Ισοζύγια Γάλακτος – 

Μετά τον Α. Καπρέλη, διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, και ο Θ. Αλεξανδρόπουλος, γενικός διευθυντής Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής αρνήθηκε να μας δώσει τα Ισοζύγια Γάλακτος συγκεκριμένων βιομηχανιών γάλακτος (έξι τον αριθμό), που ζητήσαμε. Μολονότι οι πληροφορίες μας λένε ότι η φάμπρικα της παράνομης χρήσης εβαπορέ γάλακτος (και πρωτεΐνης γάλακτος, προκειμένου να πήζει το αραιωνόμενο με νερό εβαπορέ) κρατάει από το 2009, ζητήσαμε τα ισοζύγια για την περίοδο από το Γενάρη του 2014 μέχρι το Φλεβάρη του 2016, για να μην επικαλεστούν δυσκολίες μπόλικης «χαρτούρας» (τα ισοζύγια είναι μηνιαία).

Ετσι κι αλλιώς, και αυτή η περίοδος είναι αρκετή για να αποδειχτεί περίτρανα η ωμή παραβίαση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, που απαγορεύει τη χρήση εβαπορέ και πρωτεΐνης γάλακτος. Παραβίαση που γίνεται με τις ευλογίες των κυβερνήσεων. Δεν είναι τυχαίο που η ΦΑΓΕ αναφέρει στις συσκευασίες των γιαουρτιών της, ότι χρησιμοποιεί συμπυκνωμένο γάλα (εβαπορέ) και πρωτεΐνη γάλακτος. Οταν γνωρίζει ότι όλες οι κυβερνήσεις αποδέχονται αυτή την παρανομία και ότι οι αρμόδιοι υπουργοί χαρακτηρίζουν αναχρονιστικές τις απαγορεύσεις του ΚΤΠ, γιατί να μην το κάνει;

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αρνήθηκε να μας χορηγήσει τα Ισοζύγια Γάλακτος ισχυριζόμενος ότι αυτά δεν είναι δημόσια έγγραφα και ότι ο φορέας του δεν είναι αρμόδιος να εγκρίνει τη χορήγηση των Ισοζυγίων, αλλά μια διεύθυνση που υπάγεται στην γενική διεύθυνση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής. Δεν παρέλειψε, ακόμη, να ισχυριστεί ότι η χορήγηση των Ισοζυγίων προσκρούει σε προσωπικά δεδομένα!

Ο Θ. Αλεξανδρόπουλος μας έδωσε δύο αρνητικές απαντήσεις, με διαφορά μιας μέρας (25 και 26 Απρίλη). Και στις δύο ισχυρίζεται ότι τα ισοζύγια γάλακτος δεν είναι δημόσια έγγραφα. Δεν επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό περί προσωπικών δεδομένων, που ανήκει στο επίπεδο της γελοιότητας, όμως οι νομικοί σύμβουλοι της υπηρεσίας κουράστηκαν για να επινοήσουν τον ανυπόστατο ισχυρισμό περί ιδιωτικών εγγράφων, προκειμένου να στηρίξουν την εκ των προτέρων ειλημμένη απορριπτική απάντηση.

Πέρα από νομικίστικους ακροβατισμούς, εδώ υπάρχει μια πολιτική ουσία, την οποία στην πραγματικότητα έρχονται να επιβεβαιώσουν με την πεισματική τους άρνηση να μας δώσουν αντίγραφα των Ισοζυγίων Γάλακτος. Τα έγγραφα αυτά καίνε στην κυριολεξία και τους παρανομούντες καπιταλιστές και τις κυβερνήσεις (και τη σημερινή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) που τους κάνουν πλάτες στην παρανομία. Μια παρανομία που στρέφεται ενάντια στον ελληνικό λαό και καταστρέφει τη συντριπτική πλειοψηφία των φτωχών κτηνοτρόφων.

Τους ακροβατισμούς των νομικών συμβούλων μάλλον αντιλήφθηκε ο Θ. Αλεξανδρόπουλος, γι’ αυτό στη δεύτερη εκδοχή της απάντησής του, σ’ αυτή που εξέδωσε μια μέρα μετά την πρώτη, προσέθεσε την εξής παράγραφο: «Εφόσον  τεκμηριώσετε το έννομο συμφέρον σας και προσδιορίσετε επακριβώς τα αιτούμενα σχετικά έγγραφα μπορείτε να λάβετε πρόσβαση σε αυτά μετά από εισαγγελική παραγγελία πλήρως αιτιολογημένη». Μάλιστα, ήθελε να στείλει μόνο αυτή τη δεύτερη εκδοχή, γι’ αυτό και ξαφνιάστηκε όταν του αναφέραμε ότι μας έστειλε δυο απαντήσεις που διαφέρουν μόνο ως προς αυτή την παράγραφο. Στην αγωνία τους να δώσουν μια απάντηση επιεικώς νομικοφανή, κάπου «μπέρδεψαν τα μπούτια τους», κατά το κοινώς λεγόμενο.

Τέτοια διαδικασία δεν προβλέπεται από το νόμο 2690/1999, με βάση τον οποίο οι δημόσιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να δίνουν στους πολίτες δημόσια έγγραφα. Στη διαδικασία της εισαγγελικής παραγγελίας αναγκάζονται να καταφεύγουν οι πολίτες προκειμένου να κάμψουν την άρνηση των δημόσιων υπηρεσιών. Το εκπληκτικό είναι ότι ο Θ. Αλεξανδρόπουλος μας συστήνει  μεν την προσφυγή στον εισαγγελέα, ταυτόχρονα όμως αφήνει να εννοηθεί ότι και η εισαγγελική παραγγελία θα κριθεί από τον ίδιο και τους νομικούς του συμβούλους αν είναι «πλήρως αιτιολογημένη»!

Οι νομικοί σύμβουλοι στους οποίους -καθ’ υπόδειξη της πολιτικής ηγεσίας- κατέφυγε ο Θ. Αλεξανδρόπουλος, προκειμένου να προσφέρουν τα φώτα τους για να στηριχτεί η εκ των προτέρων άρνηση, έκαναν πολλά νομικά σάλτα. Θα σταθούμε σε ένα απ’ αυτά. Επικαλούνται τη Γνωμοδότηση 620/1999  του Ε’ Τμήματος του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους και το άρθρο 902 του Αστικού Κώδικα, που αφορούν άλλα έγγραφα και όχι έγγραφα όπως τα Ισοζύγια Γάλακτος. Το ότι αφορούν άλλα έγραφα το παραδέχονται οι ίδιοι γράφοντας: «Παραδείγματα τέτοιων εγγράφων συνιστούν οι διαθήκες, τα έγγραφα πωλήσεως, μισθώσεως, τα εταιρικά συμβόλαια, τα σχέδια συμβάσεως κ.λ.π»! Εμείς, πάντως, ούτε διαθήκη ζητήσαμε, ούτε μισθωτήριο συμβόλαιο, ούτε τη… μυστική φόρμουλα με την οποία η τάδε γαλακτοβιομηχανία     φτιάχνει το… αφροδισιακό γιαούρτι-τούρμπο. Γι’ αυτό μιλάμε για νομικά σάλτα.

Γιατί είναι δημόσια  έγγραφα τα Ισοζύγια Γάλακτος;

Πρώτον, γιατί όπως και τα Βιβλία Ημερήσιας Παραγωγής συντάσσονται από τις δημόσιες υπηρεσίες με βάση Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Οι απαντήσεις που πρέπει να δώσουν οι γαλακτοβιομηχανίες είναι συγκεκριμένες. Οχι μόνο δεν μπορούν να απαντούν κατά το δοκούν, αλλά πρέπει και να ελέγχονται τα νούμερα με τα οποία συμπληρώνονται τα έντυπα, με σκοπό να ελέγχονται αν εφαρμόζουν αυστηρά τον ΚΤΠ. Οι δημόσιες υπηρεσίες που έχουν την αρμοδιότητα να ελέγχουν τις γαλακτοβιομηχανίες δεν πρέπει να αρκούνται στην παραλαβή των Ισοζυγίων. Οφείλουν να κάνουν περιοδικούς ελέγχους, να κάνουν «φύλλο και φτερό» τα βιβλία ημερήσιας παραγωγής, τα τιμολόγια, τις αποθήκες, τις ποσότητες των παραγόμενων προϊόντων, και να ελέγχουν αυστηρά την αλυσίδα παραγωγής.

Δεύτερον, οι δημόσιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να μπαίνουν και στη βάσανο του ελέγχου από τους πολίτες. Δεν νοείται έλεγχος, έστω και στοιχειώδης, από τους πολίτες, όταν οι δημόσιες υπηρεσίες αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία βάσει των οποίων μπορεί να ασκηθεί αυτός ο έλεγχος (στοιχειώδης, γιατί οι γαλακτοβιομηχανίες δεν καταγράφουν όλες τις ποσότητες στα Ισοζύγια).

Στην αίτησή μας ζητήσαμε και ενημέρωση για τα πρόστιμα που τυχόν έχουν επιβληθεί από το 2012 μέχρι σήμερα για χρήση απαγορευμένων υλικών στην παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων και για την εισπραξιμότητά τους. Ο Θ. Αλεξανδρόπουλος μας απάντησε ότι τα πρόστιμα μετά το 2014 δεν έχουν ακόμη τελεσιδικήσει! Τα σχόλια δικά σας.

ΥΓ. Βουλευτές της ΝΔ έχουν υποβάλει δύο ερωτήσεις στον ΥΑΑΤ, με τις οποίες ζητούν και τα Ισοζύγια Γάλακτος. Στο κείμενο των ερωτήσεών τους δεν κάνουν την παραμικρή αιχμή ενάντια στους γαλακτοβιομήχανους. Λογικό για δεξιούς…
 

Από Μπόλαρη – Αποστόλου | Αποφάσεις υπέρ των γαλακτοβιομήχανων

Με αρθρογραφία μας εδώ και καιρό αποκαλύπτουμε ότι το δίδυμο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου και Μ. Μπόλαρης, συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων του υπουργών των μνημονιακών κυβερνήσεων. Την πολιτική της πλήρους ασυδοσίας των γαλακτοβιομηχανιών, που χρησιμοποιούν παράνομα, σε μαζική κλίμακα (από το 2009 περίπου) εβαπορέ γάλα (το οποίο αραιώνουν με διπλάσια έως τριπλάσια ποσότητα νερού) και πρωτεΐνη γάλακτος για την Παρασκευή γιαουρτιού και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων, ακόμα και παστεριωμένου γάλακτος.

Οπως έχουμε αποκαλύψει, από τον Οκτώβρη του 2015 το εν λόγω υπουργικό δίδυμο έβαλε μπροστά τη διαδικασία νομιμοποίησης της χρήσης εβαπορέ και πρωτεΐνης γάλακτος. Δεν αρκέστηκε όμως μόνο σ’ αυτό. Προχώρησε παραπέρα, εκδίδοντας τον περασμένο Δεκέμβρη Κοινή Υπουργική Απόφαση (την υπογράφουν οι Γ. Χουλιαράκης και Μ. Μπόλαρης) με την οποία δίνεται στις γαλακτοβιομηχανίες η ελευθερία να χρησιμοποιούν υπαλλήλους τους προκειμένου να κάνουν τις δειγματοληψίες ελέγχου της ποιότητας του γάλακτος που αγοράζουν από τους παραγωγούς. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει, δηλαδή.

Οπως προβλέπει η ΚΥΑ, ο αγοραστής-μεταποιητής «αναλαμβάνει με φροντίδα του να πραγματοποιεί τη δειγματοληψία» και να παραδίδει τα δείγματα «για ανάλυση είτε στο Εργαστήριο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είτε στις εγκαταστάσεις  του αγοραστή-μεταποιητή είτε σε άλλο σημείο». Το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ συνεδρίασε στις 17.3.2016 και έσπευσε να υλοποιήσει την ΚΥΑ  των Χουλιαράκη-Μπόλαρη. Συγκεκριμένα το ΔΣ, αποφάσισε μεταξύ των άλλων τη σύναψη των προβλεπόμενων από την ΚΥΑ ιδιωτικών συμφωνητικών συνεργασίας μεταξύ των Εργαστηρίων Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και μεταποιητών γάλακτος, με ανάληψη από τον Οργανισμό της δαπάνης για τα υλικά δειγματοληψίας (φιαλίδια). Οι ίδιες οι γαλακτοβιομηχανίες θα κάνουν τις δειγματοληψίες και τα εργαστήρια απλώς θα αναλύουν ό,τι τους δίνουν οι γαλακτοβιομήχανοι! Δεν είναι απλώς ξεφτιλίκι, είναι πρόκληση.
 
ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 14 ΜΑΗ

Δείτε επίσης

ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ

  Προς δημοσίευση η ΚΥΑ για το εβαπορέ γάλα – Οπως το φοβόμασταν, η αναδίπλωση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *