Δευτέρα , 17 Ιουνίου 2024

Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Ή ανακεφαλαίωση ή κούρεμα καταθέσεων


giannis-dragasakis

Παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι το plan b περιλαμβάνει το κούρεμα καταθέσεων και μάλιστα πολύ σύντομα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 εάν δεν επιτευχθεί η ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Δήλωσε όμως αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί και η χώρα θα μπορέσει να βγεί στις αγορές. Ένα σενάριο για το οποίο «αισθάνονταν αισιόδοξοι» κι όλοι οι προηγούμενοι πολιτικοί διαχειριστές, αλλά από τότε έχει μεγαλώσει το δημόσιο χρέος, έχουν αυξηθεί τα ανείσπρακτα χρέη, απότοκο της κρίσης που βαθαίνει, όπως και η αναιμική εσωτερική αγορά που βαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά προετοιμάζοντας το έδαφος για το plan b, «Η αποκατάσταση της ομαλότητας στον τραπεζικό τομέα θα έρθει πολύ σύντομα «αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα» είπε, σημειώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα μπει σε εφαρμογή οδηγία που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κούρεμα καταθέσεων.» Επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις προβλέψεις που διαψεύδονταν κατηγορηματικά όλο το προηγούμενο διάστημα από τα κυβερνητικά στελέχη.

Αναρωτιόμαστε τι πράγματι μπορεί να περιμένει η χώρα από τις αγορές έχοντας ένα τεράστιο εξωτερικό χρέος που είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί – και γιατί οι αγορές, όπως «ευελπιστεί» ο κ. Γ. Δραγασάκης, θα χρηματοδοτήσουν μια οικονομία που καταρρέει στην κυριολεξία.

Για το ασφαλιστικό και τη σφαγή των συντάξεων που προβλέπεται πριν εκπνεύσει το 2015 περιορίστηκε να δηλώσει: «σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρξουν περικοπές σε αυτούς που ήδη έχουν ανάγκη και που κανονικά θα πρέπει να δούμε πώς θα τους βοηθήσουμε». Αντί συντάξεων λοιπόν προνοιακά βοηθήματα σε όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και στα όρια της πείνας. Όλοι οι υπόλοιποι θα υποστούν περικοπές μέχρι να συναντήσουν τους προηγούμενους στα χαμηλά.

Εκτιμούμε ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Οι εκπλήξεις για την ελληνική κοινωνία ενδεχομένως να ξεπεράσουν σύντομα κάθε φαντασία. Οι σχεδιασμοί για μιας τεράστιας έκτασης αναδιανομή των εισοδημάτων έχουν μπει στην τελική τους φάση και τα χρονικά ,περιθώρια στενεύουν. Εδώ που βρισκόμαστε «δεν φτάνουν οι ευχές και περισσεύουν οι κατάρες». Ή η κοινωνία θα αντιδράσει και θα προκαλέσει ανατροπές ή θα ισοπεδωθεί. Μετά θα έρθουν οι αγορές για να επενδύσουν στα σκλαβοπάζαρα.

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *