Κυριακή , 14 Ιουλίου 2024

Γενικό ξεπούλημα!

 

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

Ποιος θυμάται ότι πριν από 19 χρόνια όπου οι κυβερνήσεις Ελλάδας-Τουρκίας κόντεψαν να βάψουν στο αίμα τους λαούς για μια βραχονησίδα; 

Από το βράδυ εκείνο του Γενάρη 1996 και έπειτα η κυβέρνηση Σημίτη-αρχιερέα της διαπλοκής για πολλούς- ακολούθησε ένα κολοσσιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα αξίας 25 δις ευρώ για να υπερασπιστεί την «Ισχυρή» Ελλάδα του αστικού κόσμου, απαιτώντας πάντα από εμάς θυσίες. Οι εξοπλισμοί αυτοί, της μίζας και της διαπλοκής, πολιτικών-στρατιωτικών-δημοσιογράφων-ξένων (οι περισσότερες παραγγελίες πήγαν στις γερμανικές βιομηχανίες που διέφθειραν καλύτερα) και ελληνικών πολεμικών βιομηχανιών ενίσχυσαν τον γύρο αστικής οικονομικής ανάπτυξης που σημαδεύτηκε από την λεηλασία του εργατικού μόχθου με κόμβους τα Μεγάλα Έργα, την Ολυμπιάδα, το Χρηματιστήριο, το Βατοπέδι κλπ., με τρομοκρατικούς και αντεργατικούς νόμους. 

Οδηγώντας στην Χρεωκοπία, την οποία φόρτωσαν ξανά στις πλάτες των εργαζομένων. Με τα Μνημόνια ως εργαλείο κάλυψης των απαιτήσεων των δανειστών, αλλά και ως μοχλό του νέου γύρου καπιταλιστικής ανάπτυξης, που βασίζεται στην συγκεντροποίηση, τη δουλοποίηση της εργατικής τάξης και την πλήρη ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση της κοινωνικής ιδιοκτησίας. 

Αυτές τις προτεραιότητες εξυπηρετεί και το νέο Μνημόνιο που συμφώνησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την «εθνική στήριξη» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ. 

Και τώρα ήρθε ξανά ο λογαριασμός, με αριστερό κομιστή αυτή τη φορά. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, προχωρούν με συνοπτικές διαδικασίες μέσω του Ταμείου στην εκποίηση της Δημόσιας περιουσίας: ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες, στρατόπεδα, η γη των αγροτών, όσα εποφθαλμιούσε ελληνική και ξένη τουριστική-ενεργειακή βιομηχανία, οι βιομηχανίες τροφίμων, όσα είχαν βάλει στο μάτι οι εθνικοί μας εργολάβοι-μιντιάρχες. 

Όπως δήλωσε και η Αγκελα Μέρκελ στο ταμείο θα ανήκει και περιουσία των τραπεζών, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί πως θα γίνει αυτό, αλλά και ποια περιουσία θα περάσει, αν για παράδειγμα θα είναι θυγατρικές στο εσωτερικό. Ως γνωστόν όμως στην τράπεζα Πειραιώς, έχει περάσει και το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Τράπεζας που περιλαμβάνει την γη των αγροτών! Δηλαδή στα χέρια των δανειστών θα πέσει άμεσα η ελληνική ύπαιθρος. Αν επομένως διαβάσουμε προσεκτικά και τα σκληρά φορολογικά μέτρα που θα επιβληθούν στους αγρότες και αυτοί δεν θα μπορούν να ξεπληρώσουν τα δανειά τους, διαπιστώνουμε ότι δρομολογείται το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς που θα χάσει τη γη της. Εξάλλου, εδώ και καιρό αναλυτές έχουν επισημάνει το ενδιαφέρον γερμανικών και ελληνικών εταιρειών καθώς θέλουν να δημιουργήσουν τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα, λόγω ηλιοφάνειας. Ποιος ξεχνά τα σχέδια πράσινης ανάπτυξης των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου. 

Παράλληλα, συμφώνησαν στην άμεση αλλαγή στη λειτουργία της αστικής δικαιοσύνης ώστε να «τρέξουν» οι κατασχέσεις σπιτιών. Οι άγριες σκηνές κρατικής βίας με το ξεσπίτωμα οικογενειών σε Ισπανία-Πορτογαλία σύντομα θα γίνουν είδηση αντλημένη από την ελληνική πραγματικότητα. Βλέπεις ευρωπαϊκά ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία εποφθαλμιούν το μόχθο μιας ζωής τάζοντας την Ελλάδα ως ειδυλλιακό χειμερινό προορισμό σε σύγκριση με την καταχνιά του Βορρά. 

Όπως αναφέρεται στο επίσημο κείμενο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός σημαντικά ενισχυμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο Ταμείο που θα μετατρέψει σε χρήμα τα περιουσιακά στοιχεία μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα είναι μια πηγή ώστε να καταβληθούν οι προγραμματισμένες αποπληρωμές του νέου δανείου του ESM και για να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου συνολικά 50 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% από κάθε ευρώ που απομένει (δηλαδή 50% από τα 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις. 

Το νέο αυτό Ταμείο αυτό θα ιδρυθεί στην Ελλάδα και θα το διαχειρίζονται Ελληνικές Αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών. Σε συμφωνία με τους Θεσμούς και με τις «διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να υιοθετηθεί νομικό πλαίσιο για να διασφαλιστούν οι διαφανείς διαδικασίες και η επαρκής τιμολόγηση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση των Κρατικών Επιχειρήσεων. Όπως φαίνεται το νέο ταμείο είναι η εγγύηση για την αποπληρωμή του νέου δανείου που θα λάβει η χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το ταμείο θα έχει λοιπόν ελληνική διοίκηση που θα εποπτεύεται, όμως, από τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές, από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς». 

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στο «ταμείο θα μπορούσαν να μπουν από ΔΕΚΟ μέχρι ακίνητα – φιλέτα του δημοσίου σε νησιά και στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι και ολόκληρα νησιά που δεν κατοικούνται, βραχονησίδες και παραλίες προκειμένου να πουληθούν. Ήδη για παράδειγμα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ξεκίνησε σχέδιο για την εκμετάλλευση των ιδιόκτητων ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης στρατόπεδα, παραμεθόριες εκτάσεις που ήταν απαγορευμένη η δόμηση για λόγους ασφαλείας κλπ. Το πεδίο εργασιών περιλαμβάνει πάνω από 80.000 ακίνητα του δημόσιου τομέα που επί του παρόντος τα διαχειρίζονται ή ανήκουν στην ΕΤΑΔ, σε ΔΕΚΟ ή σε διάφορα Υπουργεία. Τα ακίνητα θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν προς εκμετάλλευση βάσει κριτηρίων (Ελεύθερα Ακίνητα, Αστικά Ακίνητα, Μη αστικά Ακίνητα) και εμπορικών παραγόντων (μέγεθος, τοποθεσία, βασικές νομικές δεσμεύσεις, πιθανές χρήσης ακινήτου). Επίσης στο ίδιο Ταμείο θα μπορούσαν να μπουν ακόμα και αυτοκινητόδρομοι για να εκχωρηθούν τα διόδια». 

ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΚΗΡΥΞΑΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΙΝΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ 

Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη πως τα θύματα αυτού του πολέμου ήταν και θα είναι η εργατική τάξη, κι αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο όπως και να προσπαθούν να το λειάνουν. Ο «ευρωπαϊκός τους παράδεισος» είναι η δουλοποίηση μας: νέοι φόροι, δραματική μείωση συντάξεων-μισθών, απολύσεις, δουλειά ως τα βαθιά γεράματα σε εργασιακά κάτεργα προστατευμένα από το κράτος, εξώθηση ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας στο περιθώριο και μετατροπή του σε αντικείμενο κρατικής φιλανθρωπίας, επιχειρηματικό περιβάλλον “ασφάλειας” για τα πιο επιθετικά τμήματα του κεφαλαίου, επέκταση του χρέους στο διηνεκές. 

Η δική μας απάντηση πρέπει να είναι ένα σύγχρονο εργατικό-διεθνιστικό κίνημα, η από τα κάτω οργανωμένη ταξική ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ εργαζομένων, μεταναστών, νεολαίας, περιθωριοποιημένων τμημάτων της κοινωνίας. Όχι απλά για να επιβιώσουμε αλλά για να ζήσουμε στο μέτρο των αναγκών μας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν διαλέξουμε τον δρόμο της κλιμάκωσης του αγώνα και της σύγκρουσης με τον ίδιο τον πυρήνα της καπιταλιστικής κρίσης και της αστικής πολιτικής που την δημιουργεί. Με τους «εθνικούς τους στόχους», τον πυρήνα των δογμάτων άμυνας-ασφάλειας, με τον πυρήνα της καπιταλιστικής επέλασης, άσχετα με το ποιος θα βρεθεί να την διαχειριστεί. Πρέπει να διεκδικήσουμε τους μισθούς των αναγκών μας, τη μόνιμη δωρεάν μετακίνηση, την δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις αναγκαίες υποδομές για την ίδια την ζωή (ύδρευση, ενέργεια, επικοινωνία, στέγαση) σήμερα κι όχι αύριο. Τώρα που η επίθεση σκληραίνει. 

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν τα διεκδικήσουμε και κατοχυρώσουμε τώρα, με καταλήψεις, απεργίες, εργατικές μάχες κατάκτησης σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά. Να δημιουργήσουμε κέντρα αγώνα και ταξικής αλληλεγγύης. Να οργανώσουμε την δική μας αντεπίθεση που θα συντρίβει την εργοδοτική τρομοκρατία εκεί που γεννάται και θα κάνει σαφές πως σε αυτό τον πόλεμο που έχουν ανοίξει κράτος, κεφάλαιο και Ε.Ε. κανείς δεν είναι μόνος του και το κάθε χτύπημα σε έναν θα απαντιέται συλλογικά και ακαριαία. 

Αυτή η μάχη δεν εξαντλείται μέχρι την επόμενη συμφωνία ή παράταση αλλά είναι μια μάχη που θα μαίνεται για πολύ καιρό. 

Τώρα λοιπόν είναι η ώρα της σκληρής αναμέτρησης τάξης εναντίον τάξης. Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε φοβερά αναγκαίο να οργανωθεί έναν πολύμορφο μέτωπο αγώνα επιβίωσης και ανακατάληψης της ίδιας της ζωής που μας στερείται. Να αναπτύξει σχέδια απάντησης και υπέρβασης στην εφαρμογή των δογμάτων άμυνας και ασφάλειας, την κατασταλτική ετοιμότητα στρατού και αστυνομίας, την τρομοκρατική πολιτική επιβολής της στρατηγικής επιλογής της ΕΕ και του ελληνικού κράτους. Να σπάσουμε τα μούτρα κάθε εργοδοτικής τρομοκρατίας που προσπαθεί να εμπεδώσει το πρότυπο άμυνας-ασφάλειας στις εργασιακές και κοινωνικές σχέσεις. Δεν περιμένουμε τίποτα από Κυβέρνηση ή ΕΕ. Την σωτηρία της τάξης θα την κατακτήσουν μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους και θα γκρεμίσουν όσους μπουν στο διάβα τους.

Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος: της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής και της Κοινωνικής Απελευθέρωσης.

Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *