Παρασκευή , 24 Μαΐου 2024

Γιατί πάνε οι μικρομεσαίοι* επιχειρηματίες στη Βουλγαρία; Οι φόροι εδώ κι εκεί

BOULGARIA-1

Δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις για ίδρυση εταιριών στην Κύπρο από Έλληνες επιχειρηματίες αναμένουν την έγκριση από το Κυπριακό κράτος και πολλαπλάσιες άλλες έχουν ιδρυθεί τα τελευταία χρόνια στη γειτονική Βουλγαρία. Η έξοδος συνεχίζεται από τις αρχές του 2016 με μεγαλύτερη ένταση αφού η άγρια φορολόγηση, οι εισφορές στον ΟΑΕΕ και ο υψηλός ΦΠΑ 23% έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις και χιλιάδες λουκέτα.

Σωρευτικά στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις η συνολική μείωση από την έναρξη της κρίσης και μετά το 2010 αγγίζει μεσοσταθμικά το 78%, καταγράφει σε ερευνά του το το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

Άμεσο κίνδυνο λουκέτου το επόμενο εξάμηνο αντιμετωπίζει το 27,3% των μικρών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το σενάριο βάσης του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, τα πιθανά λουκέτα των ¨κόκκινων επιχειρήσεων» συνεπάγονται απώλεια 138.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).

Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών αυτών των επιχειρήσεων αφορά χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΚΟ, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό το 37,9% δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων που είχε υπαχθεί.

Πόσοι αλήθεια είναι οι φόροι για αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις;

Ο φόρος εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών είναι 29% επι των καθαρών κερδών στην Ελλάδα. Σε αυτό προσθέστε και τα 600 ευρώ εφ’ άπαξ φόρο επιτηδεύματος και 1000 ευρώ για εταιρίες /ΕΠΕ/ ονοπρόσωπες ΕΠΕ κ.λ.π,

Όπως έχουμε ξαναγράψει σε αυτοαπασχολούμενο με πενιχρό εισόδημα 7.032,76 (κατώτατος μισθός Χ 12 μήνες)  όταν αφαιρεθεί ο φόρος και οι ασφαλιστικές εισφορές προκύπτει επιπλέον χρέος 470,44€. Βεβαίως εδώ εφαρμόζεται μια πολιτική εξανδραποδισμού των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων προκειμένου να μονοπωλήσουν την αγορά οι πολυεθνικές και οι μεγάλες επιχειρήσεις που συνεργάζονται μαζί τους. https://www.inred.gr/autoapasxoloumenoi-telos/

Τι ισχύει στη γειτονική Βουλγαρία;

Αντιγράφουμε από ιστοσελίδα γραφείου που αναλαμβάνει την ίδρυση/ μεταφορά/ μεταστέγαση της εταιρίας στη γειτονική χώρα:

«Δεν εμπιστεύεσαι την ελληνική γραφειοκρατία ή αγανάκτησες με τον ΟΑΕΕ. Σε αυτή την σελίδα θα βρεις πληροφορίες για την ίδρυση αλλοδαπής εταιρείας γνωστές ως offshore . Σύγκρινε και δες τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ίδρυσης εταιρείας σε Μάλτα , Κύπρο ,Βουλγαρία , Αγγλικές Παρθένους Νήσους , Αμερική , Λιθουανία ,Ιρλανδία» http://neoiepixeirimaties.blogspot.gr/p/offshore-companing.html

Ίδρυση εταιρείας στη Βουλγαρία

  1. Λόγω του απλούστατου φορολογικού συστήματος. Ο φορολογικός συντελεστής στην Βουλγαρία είναι 10%,ο χαμηλότερος μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωπαικής ένωσης.
  2. Λόγω των χαμηλών ημερομησθίων. Ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 130 (εκατόν τριάντα) euro μηνιαίως, τέσσερις φορές χαμηλότερος από ότι στην Ελλάδα.
  3. Λόγω του χαμηλού συντελεστή διαβίωσης. Η Βουλγαρία είναι η φθηνότερη χώρα – μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης σε τρόφιμα,ρουχισμό και ενοίκια.
  4. Λόγω της μικρής χιλιομετρικής απόστασης από την Ελλάδα.Η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης που συνορεύει με την Ελλάδα.
  • Ως επί πλέον κίνητρο προσέλκυσης το Βουλαρικό κράτος προσφέρει μηδενική φορολόγηση για την πρώτη 10/ετία στις νέες εταιρίες.

Με τη φορολογική μεταρρύθμιση του 2007 ετέθη ως στόχος η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η εξασφάλιση ενός διαφανούς και λειτουργικού φορολογικού συστήματος σύμφωνα με κοινοτικό δίκαιο. Με την ανωτέρω μεταρρύθμιση καταργήθηκε η προοδευτική φορολογική κλίμακα στα φυσικά πρόσωπα και αντικαταστάθηκε από ενιαίο συντελεστή (flat tax) 10%, ο οποίος ισχύει και για την φορολόγηση των εταιρειών.

Κυριότεροι φόροι :

    φόρος φυσικών προσώπων 10% (flat tax)

    εταιρικός φόρος 10% (flat tax)

    φόρος μερισμάτων 5%

 Ο φόρος προστιθεμένης αξίας (DDS) 20% και μηδενικός προκειμένου για εξαγωγές και ενδοκοινοτικές προμήθειες.

 Υποχρέωση για καταβολή ΦΠΑ υπάρχει μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

    Κύκλος εργασιών άνω των 50.000 λέβα (€ 25.000)

    Ενδοκοινοτικές προμήθειες άνω των 20.000 λέβα (€ 10.000)

    Πωλήσεις εξ αποστάσεως άνω των 70.000 λέβα (€ 35.000)

   Δημοτικά τέλη /φόροι

 Τα Δημοτικά Συμβούλια καθορίζουν, εντός του πλαισίου του νόμου, το ακριβές ύψος των δημοτικών φόρων και τελών :

 –        Δημοτικός φόρος σε όλα τα ακίνητα από 0,5% έως 2%

 –        Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων από 1,3% έως 2,6%.

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν υπογράψει συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας σε σχέση με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου (Νόμος 2255/1994, ΦΕΚ 195/18.11.1994).

Η κυβέρνηση που υπόσχεται «ανάκαμψη» κάθε εξάμηνο και μετά παραπέμπει στο επόμενο, ακολουθώντας τις οδηγίες της Τρόικας, δείχνει να μην ανησυχεί. Φαίνεται ότι όλα βαίνουν βάση σχεδίου.

  • Οι μεγάλες εταιρίες (ΑΕ κ.λ.π.) έχουν εξασφαλίσει προνόμια αποφυγής των φόρων και στην Ελλάδα. Η έξοδος σε άλλες χώρες σχετίζεται μόνο με το κόστος εργασίας.

 

Δείτε επίσης

Το άβατο της εκκλησιαστικής περιουσίας

Περιουσία αμύθητη. Πόθεν έσχες άδηλον. Εκτίμηση κατά προσέγγιση. Το άβατον σε όλο του το μεγαλείο. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *