Δευτέρα , 17 Ιουνίου 2024

ΓΙΑΤΙ ΠΥΡΟΔΟΤΕΙΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ;

imia-2

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΕΞΑΙΤΙΑΣ “ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ”; – ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΑΣ – ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ – ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΑΟΖ  |  ΠΥΡΟΔΟΤΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΠΕΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ!

Δεν ανεβαίνει φυσικά το θερμόμετρο στο Αιγαίο μόνο εξαιτίας της “τουρκικής προκλητικότητας” όπως αρέσκεται να διαδίδει η ελληνική καθεστωτική προπαγάνδα. Ουσιαστικά κλιμακώνεται από όλες τις πλευρές η προσπάθεια ελέγχου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργούνται συγκεκριμένα δεδομένα για τον καθορισμό ΑΟΖ, τον έλεγχο και την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής, τον έλεγχο μιας ζώνης τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας στη μεταφορά εμπορικών-ενεργειακών ροών, αυτής της Ανατολικής Μεσογείου. Και το Καστελόριζο παίζει καθοριστικό ρόλο…

Το ελληνικό κράτος και η άρχουσα τάξη γνωρίζοντας τα εμπόδια του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, αλλά και το γεγονός ότι έχει μείνει πίσω στη μοιρασιά στην περιοχή, ουσιαστικά επιχειρεί να ανατρέψει τα δεδομένα και για αυτό το λόγο στηρίζεται στους άξονες συμμαχιών είτε Ελλάδα ς- Κύπρου – Αιγύπτου, είτε Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Ουσιαστικά γίνονται συγκεκριμένα βήματα για τον καθορισμό ΑΟΖ μέσω των συμφωνιών και των ασκήσεων Έρευνας / Διάσωσης μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου!

Στην ανακοίνωση μας “Όξυνση του ανταγωνισμού Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας: συμφωνία έρευνας διάσωσης οι μεν, ξαναβγάζουν το «Μπαρμπαρός» για έρευνες ανοιχτά της Κύπρου οι δε!” http://diktiospartakos.blogspot.gr μεταξύ άλλων τονίζαμε ότι “πρόσφατα ολοκληρώθηκε η άσκηση Έρευνας – Διάσωσης «Σαλαμίς 01/16» Κύπρου και Ελλάδος με τη συμμετοχή ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς και ενός πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδος, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εν λόγω άσκηση αποτελεί την δεύτερη προγραμματισμένη συνεργασία, εντός του 2016, σε θέματα Έρευνας – Διάσωσης μεταξύ των δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδος.

Οι εν λόγω ασκήσεις εννοείτε ότι εντάσσονται σε πολύ ευρύτερους σχεδιασμούς. Απόδειξη αποτελεί η επικύρωση την Τρίτη 25/10 με ευρεία πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης. Η συμφωνία, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ρυθμίζει «τις ενέργειες ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με τις διατάξεις της ΔΣ για τη Ναυτική Έρευνα και Διάσωση» που ισχύει από το 1979. Ρυθμίζει την οριοθέτηση των αντίστοιχων περιοχών Έρευνας και Διάσωσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Όπως σημειώνεται, δεν θίγονται οι θέσεις των δύο χωρών σε ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας, ενώ η περιοχή συμπίπτει με εκείνη της παροχής πληροφόρησης πτήσεων, το λεγόμενο FIR Αθηνών από τη μια και το FIR Λευκωσίας από την άλλη.

Όμως η ελληνική αστική πολιτική έχει και συνέπεια και συνέχεια. Η εναλλαγή στην εξουσία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν επηρέασε στο ελάχιστο την προώθηση των μεγαλοϊδεατικών σχεδιασμών της άρχουσας τάξης στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως φυσικά δεν άλλαξε στο ελάχιστο την εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική.

Και αυτό αποκαλύπτει το άρθρο του Λ. Λιγουριώτη με τίτλο “Όλη η συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου για την έρευνα και διάσωση – Τι προβλέπει τι σημαίνει” στις 15.10.2014 http://www.onalert.gr

Ο αρθρογράφος τονίζει το σαφές πολιτικό μήνυμα που θέλουν να στείλουν τα “Δύο Ελληνικά Κράτη της Μεσογείου”, καθώς είναι ολοφάνερο ότι η συμφωνία εξυπηρετεί τις επιδιώξεις καθορισμού ΑΟΖ”!

Αυτός επομένως ο ανταγωνισμός πυροδοτεί την ένταση και είναι αυτό ακριβώς που αποκρύπτουν οι καθηγητάδες του αστικού κατεστημένου που ως σύγχρονες Πυθίες μιλούν για θερμό επεισόδιο τον Ιανουάριο (βλέπε Μάζης) ή ο διεθνολόγος Δρούγος στα παράθυρα του Ευαγγελάτου, είτε όλο το αντιδραστικό στρατιωτικό, δημοσιογραφικό και φασιστικό κατεστημένο που έχει βγει στο κλαρί και προαναγγέλλει πολεμικές συγκρούσεις.

Για αυτό ακριβώς το λόγο ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, ο Δαβάκης της ΝΔ, ο καταγέλαστος Λεβέντης, πλήθος δημοσιογράφων και καραβανάδων απαιτούν να γίνουν τώρα αγορές πολεμικών αεροσκαφών F35 αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Απαιτώντας να κοπούν ακόμη περισσότερο μισθοί-συντάξεις προκειμένου να πληρώσει ο κόσμος της εργασίας για μια ακόμη φορά τα όπλα και τους στρατούς για την υπεράσπιση των στρατηγικών συμφερόντων της άρχουσας τάξης!

Αποδεικνύοντας τη βαθιά εχθρότητα τους εναντίον των εργαζόμενων και της νεολαίας, καταρχήν της ίδιας μας της χώρας!

Για αυτό ακριβώς το λόγο διεξάγονται ταυτόχρονα ανταγωνιστικές θα έλεγε κανείς πολεμικές ασκήσεις στο Αιγαίο.

Με ένα μπαράζ από NAVTEX, η Τουρκία προαναγγέλλει γυμνάσια με πραγματικά πυρά μόλις 15 μίλια από το Καστελόριζο. Στο πλαίσιο αυτό, η τουρκική πλευρά «κυκλώνει» την περιοχή γύρω από το νησί δεσμεύοντας μεγάλες περιοχές για αεροναυτικές ασκήσεις, τις προηγούμενες και τις επόμενες ημέρες από την ημέρα που έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί το νησί ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμένος συνοδευόμενος από ορισμένα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και άμυνας της βουλής.

Στις 4/12 ξεκίνησε η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου σε Κάσο, Κάρπαθο και στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης με την ονομασία «Μέδουσα».

Το κεντρικό σκέλος των επιχειρήσεων που θα γίνουν στα αεροναυτικά γυμνάσια των ελληνικών και των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων θα διαρκέσει από την Τρίτη μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.

Οι Αιγύπτιοι στέλνουν μια καινούρια γαλλική φρεγάτα τύπου Fremm, δύο πυραυλακάτους, μαχητικά αεροσκάφη F16 και κομάντος οι οποίοι θα συνασκηθούν με Έλληνες ΟΥΚάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

Ο ελληνικός στόλος θα συμμετάσχει με το υποβρύχιο Παπανικολής, μια φρεγάτα, μία πυραυλάκατο και αριθμό μαχητικών αεροσκαφών που θα επιχειρούν από την Κρήτη όπου επίσης θα μετασταθμεύσουν και τα αιγυπτιακά F16.

Τα γυμνάσια θα παρακολουθήσει ο αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης.

Μέσα στην εβδομάδα, η Άγκυρα είχε εκδώσει ΝΟΤΑΜ με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η ελληνική άσκηση στην Κάσο (την οποία αποκαλεί “Τζομπάν”), χαρακτηρίζοντας το ελληνικό νησί αποστρατικοποιημένη ζώνη!

Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει προγραμματίσει άσκηση με πραγματικά πυρά σε διεθνή ύδατα αλλά σε απόσταση μόλις 15 μίλια από το Καστελόριζο.

ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΑΣ

Το δημοσίευμα της Ιωάννας Ηλιάδη στο onalert.gr ουσιαστικά επιβεβαιώνει την ανάλυση της ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ και αποκαλύπτει τις επιθετικές μεθοδεύσεις του Ελληνικού κράτους που επιχειρεί με συντεταγμένο τρόπο να διαμορφώσει συγκεκριμένου όρους στον καθορισμό ΑΟΖ. Μια διαδικασία που διεξάγεται μυστικά από τον λαό μας, με παραπλανητικά δημοσιεύματα και δημόσιες τοποθετήσεις που εμμένουν μονόπλευρα στην τουρκική προκλητικότητα.

Είναι ένα επιθετικό σχέδιο που εφαρμόζεται με αποφασιστικότητα και εξαιτίας της τεράστιας γεωστρατηγικής του αξίας απειλεί να εμπλέξει τον εργαζόμενο λαό μας και την νεολαία σε Πολεμικά Επεισόδια, θερμά ή ολοκληρωτικό πόλεμο, με τα θύματα όμως πάντα να προέρχονται από το δικό μας κόσμο. Η επιμονή των διαμορφωτών της κοινής γνώμης να μιλούν για “θερμά επεισόδια” και όχι για ολοκληρωτικό πόλεμο στέλνει μήνυμα όχι μόνο στο καθεστώς Ερντογάν, αλλά και στο εσωτερικό, στον ίδιο τον λαό μας.

Καθώς ένα θερμό επεισόδιο ή η απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βατήρας μιας διαπραγμάτευσης με προσδοκία την συνολικότερη διευθέτηση! Για μια ακόμη φορά τα κέρδη τους θα βαφτούν με το δικό μας αίμα…

map-1

 

Διαβάζουμε λοιπόν στο onalert.gr σχετικά με την κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου με την ονομασία “ΜΕΔΟΥΣΑ”:   

“Λίγους μήνες πριν, στην ίδια θαλάσσια περιοχή Έλληνες και Αιγύπτιοι έκαναν έρευνα από κοινού για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της EgyptAir που κατέπεσε τα ξημερώματα της 19ης Μαϊου. Το Ελληνικό Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, που εδρεύει στον Πειραιά, ανέλαβε από την πρώτη στιγμή τον συντονισμό των ερευνών σε συνεννόηση με τις Αιγυπτιακές Αρχές.

Το σενάριο που “παίζουν” απόψε Έλληνες κι Αιγύπτιοι αφορά σε πτώση στρατιωτικού αεροσκάφους και γίνεται με τη συνδρομή αιγυπτιακής φρεγάτας, αλλά και άλλων πλωτών μέσων της γειτονικής χώρας και με ελικόπτερο SAR της Πολεμικής Αεροπορίας. Μάλιστα, το σενάριο παίζεται νύχτα, όπως άλλωστε είχε συμβεί και το πρόσφατο αεροπορικό δυστύχημα της EgyptAir.

Όπως σημείωνε στο Onalert.gr ο καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης η θαλάσσια περιοχή που συνέβη το ατύχημα, αλλά και αυτή στην οποία διεξάγεται τώρα η άσκηση, είναι εκεί περίπου που κατά τη γειτονική Τουρκία φθάνει η δική της ΑΟΖ και, μάλιστα, σαν σφήνα έρχεται να διαχωρίσει την ελληνική από την αιγυπτιακή και από την κυπριακή.

Και επειδή η ΑΟΖ, ως νομική έννοια, συνδέεται με συγκεκριμένα κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα (στην επιφάνεια και κυρίως στον υδάτινο όγκο, εμμέσως δε και στο υπέδαφος), αλλά και, σε κάποιες περιπτώσεις, με θέματα εναερίου χώρου, η ταχύτατη αντίδραση των ελληνικών αρχών τον Μάιο, η ενεργός παρουσία των δυνάμεων Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue – SAR) και η συνεργασία τους με τις αιγυπτιακές δυνάμεις αποδεικνύουν:  πρώτον, ότι φυσιολογικά η Ελλάδα πρέπει και μπορεί στον συγκεκριμένο χώρο να ασκήσει αποτελεσματικά τα συγκεκριμένα δικαιώματα και δεύτερον, ότι φυσιολογικός της γείτονας, λόγω και της ύπαρξης κοινών ορίων F.I.R. (Flight Information Region), είναι η Αίγυπτος”.

Θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο ότι η ελληνική άρχουσα τάξη στο σύνολο της αλλά και συγκεκριμένα συμφέροντα του τομέα ενέργειας κινούνται με γνώμονα τα τεράστια κέρδη που προσδοκούν να αντλήσουν. Σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες βλέψεις του καθεστώτος Ερντογάν, αλλά και του αλβανικού αστικού κατεστημένου, διαμορφώνονται οι όροι της κλιμάκωσης της έντασης τόσο στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όσο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτοί οι πολεμικοί τυχοδιωκτισμοί που απειλούν με επανάληψη των Ιμίων επιφυλάσσουν στους εργαζόμενους και την νεολαία σε Ελλάδα-Τουρκία-Αλβανία-Κύπρο ρόλο ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΥ!  

Το Αντιπολεμικό Κίνημα πρέπει να βγει ξανά στο προσκήνιο και να αντιπαραβάλει στον διεξαγόμενο σκληρό ταξικό πόλεμο, τις ανάγκες τα δικαιώματα και τα όνειρα του κόσμου της εργασίας απέναντι στα “εθνικά δίκαια”, τα αστικά συμφέροντα τους.

 ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *