Κυριακή , 14 Ιουλίου 2024

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ΣΕ ΚΡΙΣΗ

antarsia-mars1

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ «ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ –

Η συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ με «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει τελικά. Η χθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΣΕ (κεντρική συντονιστική επιτροπή) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατέγραψε πολυεπίπεδες διαφωνίες μεταξύ των συνιστωσών των στελεχών και ανένταχτων αυτού του χώρου που παρακολουθούσαν τη πορεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τα τελευταία χρόνια.

 

Η προσχώρηση του ΣΧΕΔΙΟΥ Β’ με τον Αλ. Αλαβάνο στη «ΛΑ.Ε» και οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών από κεντρικές συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΜΑΡΣ (ΑΡΑΣ – ΑΡΑΝ) είχαν δυναμιτίσει το κλίμα.

 

Απόπειρα «συμβιβασμού» με κείμενο –πρόταση που κατέθεσαν όσοι υποστηρίζουν τη κοινή πλεύση με τη ΛΑ.Ε και υποχωρητική διάθεση στη δημιουργία κοινού μετώπου δεν έγινε αποδεκτή επι της ουσίας.

 

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα οι υπογράφοντες το κείμενο: «Η συγκρότηση της Λαϊκής Ενότητας αποτελεί ένα νέο δεδομένο. Παρά την καθυστερημένη δημιουργία της, παρά τις αντιφάσεις και παρά τις θολές (σε κρίσιμα σημεία, όπως η ΕΕ) θέσεις της, φαίνεται ότι η Λαϊκή Ενότητα φαίνεται θα εκφράσει σε μεγάλο βαθμό το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα της αριστεράς στην Ελλάδα. Αυτό το ρεύμα με τις πρόσφατες εξελίξεις μαζικοποιείται, βγάζει συμπεράσματα, γίνεται πιο αποφασισμένο. Αυτό το ρεύμα είναι η δικαίωση των θέσεών μας».

 

«Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή, με τον προσδιορισμό της Λαϊκής Ενότητας ως «αντιμνημονιακό, πατριωτικό, δημοκρατικό μέτωπο», καθώς και με τα μισόλογα για την ΕΕ, προφανώς δεν υπάρχει δυνατότητα πολιτικής ενότητας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Άλλωστε και ο ελάχιστος χρόνος μέχρι τις εκλογές δεν επιτρέπει να συζητάμε με σοβαρότητα τη συγκρότηση του αναγκαίου μετώπου με τον κόσμο που αποδεσμεύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, υπάρχει τεράστια δυνατότητα παρέμβασης σε αυτό το ρεύμα και στον κόσμο που απεγκλωβίζεται από τα ρεφορμιστικά αδιέξοδα, τέτοια που και την αυτοτέλεια της αντικαπιταλιστικής αριστεράς θα διασφαλίσει, και την απεύθυνσή της στον κόσμο του «ΟΧΙ» και την καλύτερη εκκίνηση την επομένη των εκλογών της συγκρότησης ενός κοινωνικοπολιτικού μετώπου του «ΟΧΙ μέχρι το τέλος». Πιστεύουμε ότι η μορφή που το εξασφαλίζει αυτό, και είναι εφικτή και αναγκαία, είναι μία εκλογική συνεργασία των δύο μετώπων, του «αντιμνημονιακού» και του αντικαπιταλιστικού, στο βαθμό που υπάρχουν κοινοί τακτικοί στόχοι και που μπορεί να υπάρξει μία καθαρή θέση για ρήξη με την ΕΕ, για την ΕΕ που δεν μεταρρυθμίζεται».

 

Με βάση τα παραπάνω προτάθηκε στην ΚΣΕ να υιοθετήσει την πρόταση για «Εκλογική συνεργασία στη βάση κοινού πολιτικού πλαισίου, με δυνατότητα του κάθε μέρους της εκλογικής συνεργασίας να κάνει και τη διακριτή καμπάνια με το δικό του πολιτικό πλαίσιο», όπως και να εξαντλήσει ( Η ΚΣΕ ) κάθε περιθώριο εξεύρεσης εναλλακτικών, κοινά αποδεκτών διατυπώσεων, που θα κινούνται στην κατεύθυνση του παραπάνω πλαισίου (λ.χ. για το κρίσιμο ζήτημα της ΕΕ θα μπορούσε να υπάρξει κοινή βάση στη διατύπωση «ρήξη με την ΕΕ»

»Η ΚΣΕ να πραγματοποιήσει συναντήσεις, πάνω σε αυτή την πρόταση, με τους: ΛΑΕ, ΚΟΕ, Πρωτοβουλία 17ης Ιούλη, κάθε άλλη πρωτοβουλία που φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ΜΑΡΣ, Εργατικό Αγώνα, Κίνημα Δεν Πληρώνω, (πρόκειται για το κόμμα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ που είχε κατεβεί αυτόνομα στις εκλογές) Κορδάτο, ΕΕΚ».

Τέλος ζήτησαν να δημοσιοποιηθούν όλα τα αποτελέσματα των συζητήσεων/συναντήσεων προκειμένου τα μέλη του χώρου να έχουν εικόνα για να αποφασίσουν στις τοπικές οργανώσεις.

 

Στην συνεδρίαση της ΚΣΕ δεν έγινε εφικτή η σύνθεση των απόψεων των προσεγγίσεων και των προτάσεων, αλλά η κρίση που έχει δημιουργηθεί δεν εξελίχθηκε σε διαμάχη ικανή να πυροδοτήσει, άμεσα τουλάχιστον, τη διάλυση του εγχειρήματος. Συμφωνήθηκε η «ανεξαρτησία» κάθε συνιστώσας να αποφασίσει αυτοτελώς τη στάση της (παράδειγμα Αλαβάνου), χωρίς αυτό να σημαίνει ρήξη ή αποχώρηση από το μέτωπο των δυνάμεων που συγκροτείται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

ΤΟ ΝΑΡ βασική συνιστώσα της Αντ.αρ.συ.α έχει τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις για τη συνεργασία με τη ΛΑ.Ε. Στην πολιτική του επιτροπή (ΠΕ) πού συνεδρίασε πρόσφατα η ψηφοφορία στο όργανο κατέγραψε 29 στελέχη κατά με μόλις 9 στελέχη να συμφωνούν με το ενδεχόμενο αυτής της συνεργασίας.

 

Ωστόσο κατά πλειοψηφία και προκειμένου να μην εξωθηθούν τα πράγματα σε ανοιχτή διάσπαση συμφωνήθηκε και αποφασίστηκε η συνάντηση με τον Π. Λαφαζάνη προκειμένου να γεφυρωθεί, εάν είναι εφικτό, το ζήτημα των προγραμματικών δεσμεύσεων/ στόχων που θέτει η της ΛΑ.Ε προκειμένου για να γίνει εφικτή η συνεργασία, έστω σε εκλογικό επίπεδο.

Η ΛΑ.Ε έχει δημοσιοποιήσει το προγραμματικό της πλαίσιο το οποίο πολλώ απέχει απο αυτό που ενδεχομένως θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξεπέρασαμα της κρίσης που έχει δημιουργηθεί στον πολιτικό σχηματισμό της ΑΝΤ.ΑΡ. ΣΥ.Α. Εκτίμησή μας είναι οτι και ο Π. Λαφαζάνης δεν επιδιώκει την εκλογική συνεργασία με αντίστοιχους όρους, πολύ περισσότερο το ΜΕΤΩΠΟ με τις δυνάμεις της Αντ.αρ.συα, και σε καμμία περίπτωση πρόταση που συζητήθηκε στην ΚΣΕ περί ισότιμης εκλογικής συνεργασίας όπου « να αποτυπώνεται και στο όνομα του συνδυασμού που θα κατέβει στις εκλογές (λ.χ. «Λαϊκή Ενότητα-ΑΝΤΑΡΣΥΑ» ή κάτι ανάλογο, με βάση τα μέτωπα που θα συμμετέχουν στην εκλογική συμμαχία.

Την κρίση καλούνται να αντιμετωπίσουν τώρα οι ΤΕ (οργανώσεις βάσης) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Την Κυριακή 30/8 θα συνεδριάσει το ΠΣΟ (πανελλαδικό συντονιστικό όργανο) και αμέσως μετά Δευτέρα και Τρίτη θα κληθούν οι ΤΕ και ΚΕ να επικυρώσουν ή να απορρίψουν την απόφαση του ΠΣΟ.

 

Έτσι η ενδεχόμενη αυτοδύναμη κάθοδος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη θα αποφασιστεί την ερχόμενη εβδομάδα και οπωσδήποτε με όρους εντελώς διαφορετικούς από αυτούς που χαρακτήριζαν το εγχείρημα μέχρι σήμερα.

 

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *