Κυριακή , 21 Ιουλίου 2024

Η ζωή αξίζει 1,40€;

thanasis kanaoutis

Κλείνουν σήμερα δύο χρόνια από την ημέρα που ο 19χρονος άνεργος Θανάσης Καναούτης έχασε τη ζωή του για ένα εισιτήριο. Η εμπλοκή του σε αντιπαράθεση με ελεγκτή και οδηγό τον έστειλε έξω από το όχημα εν κινήσει… Οι Περιστεριώτες δεν τον ξέχασαν. Συγκεντρώθηκαν εχθές Τετάρτη 13/8 και τίμησαν τη μνήμη του υποσχόμενοι να μην επιτρέψουν ποτέ ξανά την αποτίμηση της ανθρώπινης ζωής για ένα ευρώ και σαράντα λεπτά.

Καθημερινά όμως εκατοντάδες άνεργοι, άστεγοι, ελαστικά εργαζόμενοι και μικροσυνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να κινούνται με τα ΜΜΜ χωρίς εισιτήριο, αφού οι πολιτικές εξόντωσης των λαϊκών εισοδημάτων δεν τους έχουν αφήσει κανένα περιθώριο. Και κανένα ευρώ στις τσέπες. Έτσι όσοι συλλαμβάνονται από τους «φύλακες της παραβατικότητας» ελεγκτές, λοιδορούνται, προπηλακίζονται, οδηγούνται στα αστυνομικά τμήματα για τις «εγκληματικές» τους πράξεις και χαρατσώνονται με βαριά πρόστιμα.

Πως αντιμετωπίζουμε τη κατάσταση και ποια δικαιώματα μπορούμε να επικαλεστούμε όταν βρεθούμε στην ίδια θέση;


  1. Αρνούμαστε να δώσουμε τα στοιχεία μας στον ελεγκτή. Στοιχεία δίνουμε μόνο αν μας τα ζητήσει οποιοσδήποτε αστυνομικός (ακόμα και εκτός υπηρεσίας), πταισματοδίκης ή ειρηνοδίκης, που θα βρίσκεται ή θα έλθει στο λεωφορείο/τρόλεϊ/τρένο.

 

  1.      Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τον ελεγκτή οπουδήποτε. Ούτε βέβαια οποιονδήποτε security. Αν μας εξαναγκάσει να τον ακολουθήσουμε με τη βία, του κάνουμε μήνυση για παράνομη βία, εκβίαση και παράνομη κατακράτηση. Καλούμε τότε εμείς την αστυνομία και απαιτούμε τη σύλληψή του. Συγκρατούμε σε κάθε περίπτωση τα διακριτικά του (αριθμός στο καρτελάκι του). Αν βιαζόμαστε να φύγουμε, συγκρατούμε τα διακριτικά του και του κάνουμε μήνυση αργότερα.

 

  1. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε την άφιξη της αστυνομίας.

 

  1. Για μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήξη του επεισοδίου, κατεβαίνουμε στην επόμενη στάση, χωρίς δισταγμό.

 

  1. Η αστυνομία δεν μπορεί να μας συλλάβει (μόνο να πάρει τα στοιχεία μας) διότι το αδίκημα διώκεται κατ’ έγκληση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει υποβληθεί μήνυση από τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρίας (όχι υπάλληλο) συγκεκριμένα για το δικό μας πρόσωπο (πράγμα αδύνατο).

 

  1. Εάν ο οδηγός αρνείται να ανοίξει τις πόρτες (παγιδεύοντας έτσι και τους άλλους επιβάτες), του δηλώνουμε ότι διαπράττει παράνομη κατακράτηση και ότι θα τον μηνύσουμε (πράγμα που κάνουμε εφόσον οδηγηθούμε τελικά στο τμήμα), απευθυνόμενοι ταυτόχρονα και τους συνεπιβάτες μας, εξηγώντας ότι αυτό που κάνει ο οδηγός και ο ελεγκτής είναι παράνομο και ότι όπως σε όλα τα άλλα ζητήματα, η κυβέρνηση, μας τα παίρνει εκβιαστικά και τα δίνει σε εταιρίες και τράπεζες. Με επίγνωση του δίκιου μας, κάνουμε συμμάχους τους συνεπιβάτες μας. Ζητούμε στοιχεία επιβατών για μαρτυρία.

 

  1. Εάν έλθουν οι αστυνομικοί, τους δίνουμε τα στοιχεία μας και απαιτούμε να συλλάβουν αμέσως, τον ελεγκτή ή και τον οδηγό, διότι μας κράτησαν παράνομα εντός του λεωφορείου (ή γραφείου ή σταθμού κλπ), και ζητούμε να εφαρμόσουν την αυτόφωρη διαδικασία και να οδηγηθούν οι υπαίτιοι, αμέσως στο αστυνομικό τμήμα.

 

  1. Αστυνομικοί που αρνούνται να συλλάβουν τον ελεγκτή/οδηγό κατόπιν της μήνυσής μας, διαπράττουν παράβαση καθήκοντος. Μπορούμε να τους μηνύσουμε και να υποβάλουμε έγγραφη Αναφορά εναντίον τους στο ΑΤ., κοινοποιούμενη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

 

  1. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνούμε με τα τηλέφωνα επικοινωνίας των Επιτροπών Αγώνα, απ’ όπου δεχόμαστε τη βοήθεια συναγωνιστών και δικηγόρων μελών του κινήματος ή απευθυνόμαστε στη λαϊκή συνέλευση της περιοχής.

 

  1. `     Εκμεταλλευόμαστε όλο το παραπάνω πλαίσιο νομικής άμυνας του αστικού συστήματος χωρίς να ξεχνάμε ποτέ ότι εμείς είμαστε οι «παράνομοι» κι αυτοί αντιπροσωπεύουν τη νομιμότητα μέχρι να τους ανατρέψουμε!

(οι οδηγίες βρέθηκαν εδώ)

Οδηγός επιβατών χωρός εισιτήριο /download

Δείτε επίσης

“Αύριο ποιοι θα έχουν σπίτια και περιουσίες στην Ελλάδα;”

Γράφει ο Δημήτρης Τσιμούρας –  «Πιο γρήγορα, πιο δυνατά, πιο χαρούμενα να παίζουν οι ορχήστρες  …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *