Δευτέρα , 17 Ιουνίου 2024

Η ΕΦΟΔΟΣ [Νέες εκδόσεις]

efodos-tsirigotis-1

Το 2016 κλείνουν 50 χρόνια από την έναρξη της Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα· ένα γεγονός το οποίο συντάραξε όλον τον κόσμο, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέα ιδεολογικά και πολιτικά μέτωπα αναζήτησης και δράσης.
Τιμώντας ποικιλότροπα τα 60 χρόνια από τη «μεγάλη αναταραχή», παρουσιάζουμε πλευρές της Πολιτιστικής Επανάστασης και της ανίχνευσης δρόμων για το σοσιαλισμό.
Στη χώρα μας – και λόγω δικτατορίας – δεν υπήρξε μία εκτεταμένη βιβλιογραφία ή μεταφρασμένα κείμενα, ενώ τα υπάρχοντα βιβλία τα οποία εκδόθηκαν βασικά από τις Ιστορικές Εκδόσεις έχουν ήδη εξαντληθεί.
Από αυτήν την άποψη χρειάζεται μία νέα επανεκκίνηση του ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους, η οποία να πηγαίνει παραπέρα από τα υπάρχοντα και τα δεδομένα.
Η ίδια η Πολιτιστική Επανάσταση είναι μία ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, σύγκρουσης και αντιπαράθεσης ιδεών.
Στην παρακάτω προσπάθεια αξιοποιήσαμε όσο γίνεται περισσότερο τις υπάρχουσες πηγές πληροφοριών και «αντέχουμε» να ενσωματώσουμε τυχόν παρατηρήσεις, ιδέες ή να διευκρινίσουμε σκοτεινά σημεία.

Θα ήθελα δημόσια να ευχαριστήσω την Μαρία Δανιήλ τόσο για την μεγάλη τεχνική βοήθεια όσο και για τις υποδειγματικές παρατηρήσεις της στη σύνταξη του παρόντος βιβλίου.
Είναι φανερό ότι όσο θα χρειαστούν πολλές πολιτιστικές επαναστάσεις, άλλο τόσο θα χρειαστούν πολλές συγγραφικές προσπάθειες για να αποτυπωθεί το εύρος της μεγαλύτερης απελευθερωτικής απόπειρας σε συνθήκες σοσιαλισμού.
Αλλά όπως λέει και μία κινέζικη παροιμία «ακόμα και μία μεγάλη πορεία ξεκινάει μ’ ένα βήμα».

Θανάσης Τσιριγώτης

efodos-tsirigotis

Δείτε επίσης

H Μάχη της Cable Street – 1936

Κυκλοφόρησε από τις Ελευθεριακές Εκδόσεις Κουρσάλ η «Μάχη της Cable Street 1936». Πρόκειται για συλλογικό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *