Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΣΑΜΠΡΑ ΚΑΙ ΣΑΤΙΛΑ

sabra-shatila-libanon-2-3

Δύο ολόκληρα εικοσιτετράωρα, μεταξύ 16 και 18 Σεπτεμβρίου του 1982, στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου και λίγους μήνες μετά την εισβολή του Ισραήλ στη χώρα, εκατοντάδες πάνοπλοι χριστιανοί φαλαγγίτες εισέβαλαν στα στρατόπεδα των προσφύγων της Παλαιστίνης Σάμπρα και Σατίλα κοντά στη Βηρυτό του Λιβάνου και κατέσφαξαν αδιάκριτα 3.500 Παλαιστίνιους και Λιβανέζους, άνδρες.  γυναίκες και παιδιά με την με την υλική υποστήριξη του Ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, περισσότεροι από 2.750 Παλαιστίνιοι σφαγιάστηκαν κατά τη διάρκεια της διάρκειας της κατάληψης της Σάμπρα και της Σατίλα.

sabra-shatila-libanon-2-10

sabra-shatila-libanon-2-7

Μια αδίστακτη σφαγή, μια από τις σκληρότερες στην ιστορία. Εκατοντάδες παιδιά σφαγμένα, εκατοντάδες άνδρες δολοφονημένοι πισώπλατα, δεκάδες μωρά που βρέθηκαν μέσα σε σωρούς σκουπιδιών πνιγμένα. Εκατοντάδες ακρωτηριασμένοι. Εκατοντάδες εξαφανίσεις.

sabra-shatila-libanon-2-5

sabra-shatila-libanon-2-6
Μαζικός τάφος 700 ανθρώπων …

Χιλιάδες άνθρωποι τάφηκαν μέσα στα υπόγεια και τα χαλάσματα σπιτιών αφού οι πολιορκημένοι που απέμειναν ζωντανοί δεν μπορούσαν ούτε να τους θάψουν κανονικά εκτός της περιοχής των στρατοπέδων.

Υπουργός άμυνας του Ισραήλ τότε ο Αριέλ Σαρόν που αργότερα ανέλαβε την πρωθυπουργία και αρχηγός των παραστρατιωτικών φαλαγγιτών ο Ελίε Χομπίκα που υπουργοποιήθηκε αργότερα ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του …

sabra-shatila-libanon-2-2

Οι απόπειρες να υπάρξει δίκη για τη σφαγή στη Σάμπρα και Σατίλα ήταν άδοξες. Παρά τις διεθνή κατακραυγή κανένας από τους σφαγείς δεν λογοδότησε πουθενά και κανείς δεν καταδικάστηκε.

Τα εγκλήματα της Σάμπρα και Σατίλα συνεχίζονται στο Λίβανο. Το Ισραήλ συνεχίζει την κατοχή και τις σφαγές στην Παλαιστίνη.

Οι φωτο από μέλη της «Αντιπολεμικής διεθνιστικής κίνησης» που επισκέφτηκαν την περιοχή το 2006, περίοδος του δεύτερου πόλεμου στο Λίβανο. Για να μην ξεχνάμε …

 

Δείτε επίσης

Τα «Δεκεμβριανά» χωρίς ιδεοληψίες

  Του ΜΙΧΑΛΗ ΛΥΜΠΕΡΑΤΟΥ * –  Δεν υπάρχουν και πολλά σκοτεινά σημεία για τη σύγχρονη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *