Τρίτη , 23 Απριλίου 2024

Η Ρωσία βλέπει Κουρδικό κράτος;

demirtas-HDP-1

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ρωσίας -Τουρκίας χωρίς βεβαίως η πρώτη να έχει αποφασίσει ακόμα για τα επόμενα βήματα. Οι ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή έχουν ακόμη δρόμο μέχρι να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ των δυνάμεων που εμπλέκονται και μέχρι τότε θα συνεχίζεται η προσφυγιά και το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων της περιοχής.

Στα πλαίσια αυτά, ωστόσο,  επιλέγεται η έντονη διπλωματική πίεση και καλείται ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς στη Μόσχα για συνομιλίες με την Ρωσική ηγεσία προσκεκλημένος του  Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, την Τετάρτη.

Ο Selahattin Demirtas έκανε την ανακοίνωση το βράδυ του Σαββάτου σε ένα πρόγραμμα μεταδόθηκε από τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στη νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιαρμπακίρ.

«Την Τετάρτη θα συναντήσουμε τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ. Θα ανοίξει επίσης ένα γραφείο του κόμματος στη Μόσχα» είπε. «Έχουμε επιρροή, και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας», πρόσθεσε.

Η ένταση παραμένει σε υψηλά επίπεδα μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας μετά την κατάρριψη του Ρωσικού su-24 και καθημερινά κλιμακώνονται οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.  

Η επιλογή της επίσημης πρόσκλησης του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της άγριας καταδίωξης των Κούρδων στην Νοτιοανατολική Τουρκία αυξάνει περισσότερο την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κίνδυνος της δημιουργίας  Κουρδικού κράτους με τις ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή προβάλλει ορατός περισσότερο από ποτέ άλλοτε για την Τουρκική ηγεσία και ενδεχομένως να καταστεί αναπόφευκτος με τη σύμφωνη γνώμη και του Αμερικάνικου παράγοντα.

Δείτε επίσης

Ετοιμάζεται να στείλει Στρατό η κυβέρνηση σε Μέση Ανατολή και Αφρική;

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ –  Απεργοσπάστης Στρατός για χάρη του συνεδρίου Ασφάλειας στη Ρόδο πάει σε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *