Παρασκευή , 19 Ιουλίου 2024

Ιερισσός: Ανθρώπινη αλυσίδα ενάντια στα νέα σχέδια της Eldorado Gold

ierisos

Συλλαλητήριο  σε ένδειξη συμπαράστασης στους διωκόμενους κατοίκους που αντιστέκονται στις εξορύξεις χρυσού πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ιερισσό με αφορμή τις νέες κλήσεις που έλαβαν 20 κάτοικοι για απολογία στον ανακριτή αλλά και με αφορμή την εκδίκαση της προσφυγής των εργαζομένων κατά της απόφασης Σκουρλέτη την Τρίτη 15/09 στο ΣΤΕ. 

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 11 π.μ. με πλήθος κόσμου να προσέρχεται για να διαδηλώσει την αντίθεσή του στα σχέδια της Eldorado. Στην είσοδο του χωριού έχει τοποθετηθεί ένα μεγάλο SOS ενώ ήδη χιλιάδες πολίτες έχουν σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα στο δρόμο από την Ιερισσό προς τις Σκουριές.

Συμπαραστεκόμαστε στους διωκόμενους συναγωνιστές με αφορμή τις νέες κλήσεις στον ανακριτή.

Δείχνουμε τη δύναμή μας με αφορμή την εκδίκαση της προσφυγής των εργαζομένων κατά της απόφασης Σκουρλέτη την Τρίτη 15/09 στο ΣτΕ” τονίζεται στο κάλεσμα για το συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. μπροστά στο παιδικό σταθμό της Ιερισσού.

Το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στις εξορύξεις χρυσού θυμίζει πως η στρατηγική της Ελληνικός Χρυσός έχει πλέον δύο στοχεύσεις το ΣΤΕ και την υπηρεσιακή κυβέρνηση προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση Σκουρλέτη για προσωρινή διακοπή των εργασιών σε Σκουριές και Ολυμπιάδα. 

“Η Ελληνικός Χρυσός παρανομεί συστηματικά και κατ΄εξακολούθηση, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το καταστροφικό της έργο στη Χαλκιδική. Έχοντας στο πλευρό της αυταρχικές κυβερνήσεις, διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς, διαπλεκόμενα ΜΜΕ, δυνάμεις καταστολής και δικαστικούς, δημιούργησε ένα καθεστώς “κράτους εν κράτει”” τονίζει το Συντονιστικό Ιερισσού και συνεχίζει:

“Η ανάκληση εγκρίσεων τεχνικών μελετών, κλόνισε, ως ένα βαθμό, το πλαίσιο προστασίας και ασυλίας που απολάμβανε η εταιρεία, γεγονός που την ανάγκασε να αλλάξει στρατηγική, αποκαλύπτοντας τις πιο σκοτεινές πλευρές της”.

“Αν και η Ελληνικός Χρυσός παραδέχεται ότι υφίστανται οι παρανομίες (για παράδειγμα ότι ουδέποτε δοκίμασε την αμφιλεγόμενη μέθοδο ακαριαίας τήξης σε ημιβιομηχανική μονάδα επί τόπου ως όφειλε), βάσει των οποίων εκδόθηκαν οι ανακλήσεις, προσπαθεί να υποτιμήσει τη σημασία τους. Ούτε λίγο ούτε πολύ, παραδέχεται ότι παραβίασε νόμους και όρους της συμφωνίας, αλλά ισχυρίζεται ότι αυτό είναι ασήμαντο μπροστά το μέγεθος και την αξία της δραστηριότητάς της – κλασικό χαρακτηριστικό αποικιοκρατικής νοοτροπίας”.

“Η στρατηγική της Ελληνικός Χρυσός έχει πλέον σε στοχεύσεις: το ΣτΕ και την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Είναι εμφανές ότι η εταιρεία προσβλέπει στη βοήθεια του ΣτΕ – δε θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το διοικητικό δικαστήριο ξελασπώνει την εταιρεία στα δύσκολα. Προσφεύγει λοιπόν για άλλη μια φορά στο ΣτΕ, ενάντια στην διοικητική απόφαση ανάκλησης αδειών. Δεν το κάνει όμως άμεσα. Η προσφυγή κατατίθεται μετά την παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα αρχίζει η εκστρατεία άσκησης πιέσεων στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, την κοινή γνώμη και – άμεσα ή έμμεσα – στους δικαστές. Κι η Ελληνικός Χρυσός έχει πολλούς τρόπους να πιέσει. Πολιτικοί αρχηγοί σε εντεταλμένη υπηρεσία εξυπηρέτησης των επενδυτών, πουλημένοι συνδικαλιστές, διπλωμάτες, διαπλεκόμενα ΜΜΕ, χρηματιστηριακοί κύκλοι και επιχειρηματικά λόμπυ. Συνεχείς και αλλεπάλληλες συναντήσεις με κρατικούς λειτουργούς, κατάληψη του προαυλίου χώρου του ΥΠΑΠΕΝ, συναντήσεις των υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας ακόμη και με την εκκλησία. Φαίνεται ότι οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται είναι αποτελεσματικές, καθώς έντονες φημολογίες μιλούν για άμεσες πράξεις από την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που δεν έχει καμιά πολιτική νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο, και αυτοί που θα εμπλακούν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί” καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό.

ierissos-3

Πηγές: http://www.alterthess.gr και http://antigoldgr.org

 

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *