Τετάρτη , 19 Ιουνίου 2024

Κύκλος αυτομόρφωσης στην Κοινωνία του Θεάματος του Γκυ Ντεμπόρ

cf5ff6e24d7a3571014ef6ef279e4e59Εργαστήρι βιβλιοθήκης Vita Activa – ισόγειο Α’ ΦΕΠΑ, Ούλωφ Πάλμε 2, Ζωγράφου, κάθε Σάββατο στις 18:00.

Ενδεικτικό πρόγραμμα:

1η συνάντηση, 9/5: εισαγωγή στους Καταστασιακούς, γενεαλογία (Σουρεαλισμός, Νταντά, Λετριστές), προβολή 2ου επεισοδίου Black Mirror, κουβέντα.

2η συνάντηση, 16/5: ανάλυση κεφαλαίου “Ο ολοκληρωμένος διαχωρισμός”, προβολή ταινίας μικρού μήκους “Κριτική του διαχωρισμού” του Ντεμπόρ.

3η συνάντηση, 23/5: ανάλυση κεφαλαίου “Το εμπόρευμα σαν θέαμα”, κουβέντα για “φετιχισμό εμπορεύματος”, “πραγμοποίηση”, “αλλοτρίωση” σε Μαρξ, Λούκατς, Ντεμπόρ.

4η συνάντηση, 30/5: ανάλυση κεφαλαίου “Ενότητα και διαίρεση μέσα στη φαινομενικότητα”, κουβέντα: “Εικόνα, όραση, σώμα: Μποντριγιάρ, Φουκώ, Ντεμπόρ”.

5η συνάντηση, 6/6: ανάλυση κεφαλαίου “Το προλεταριάτο σαν υποκείμενο και σαν αναπαράσταση”.

6η συνάντηση, 13/6: ανάλυση κεφαλαίων “Χρόνος και ιστορία”, “Ο θεαματικός χρόνος”, “Η χωροταξία”.

7η συνάντηση, 14/6: κουβέντα “Η μεταβολή του χώρου και του χρόνου στην καταστασιακή πράξη: μεταστροφή, ψυχογεωγραφία, δημιουργία καταστάσεων”.

8η συνάντηση, 20/6: ανάλυση κεφαλαίου “Η άρνηση και η κατανάλωση μέσα στην κουλτούρα”, κουβέντα “Η κριτική της Σχολής της Φρανκφούρτης στη βιομηχανία της κουλτούρας”.

9η συνάντηση, 27/6: ανάλυση κεφαλαίου “Η υλοποιημένη ιδεολογία”, κουβέντα “Το τέλος της ιδεολογίας; Ριζοσπαστικές προοπτικές στην αυγή του 21ου αιώνα”.

10η συνάντηση, 28/6: κουβέντα “Το θέαμα 20 και 40 χρόνια μετά – Σχόλια στην κοινωνία του θεάματος και νέα κριτική θεωρία”, προβολή ταινίας “In girum Imus Nocte Et Consumimurm Igni” του Ντεμπόρ.

Οι συναντήσεις θα ‘ναι περίπου τρίωρες. Καλό είναι να ξεκινάμε όσο πιο νωρίς γίνεται, για να τελειώνουμε κατά τις 9+. Η φάση θα ‘ναι πως, από τη 1η συνάντηση και μετά, θα διαβάζουμε το/α εκάστοτε κεφάλαιο/α που έχουμε για την επόμενη φορά από σπίτι και ό,τι προλαβαίνουμε από τη βιβλιογραφία που θα στέλνουμε μέσω mail. Η κοινωνία του θεάματος, όπως και αρκετή βιβλιογραφία πάνω σε καταστασιακούς, υπάρχουν σε pdf τα οποία θα στείλουμε με mail. Η συζήτηση θα ‘ναι ελεύθερη και καθένας μπορεί να αναλαμβάνει να παρουσιάζει το εκάστοτε μέρος του βιβλίου που θα έχουμε ή να βρίσκει πληροφορίες για την κουβέντα.

 

Δείτε επίσης

Συμβολαιογράφοι: Τελικά έπεσαν οι μάσκες!

Οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι Ελλάδας, αφού εξασφάλισαν το ρόλο τους στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αποφάσισαν να σταματήσουν την αποχή τους, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *