Δευτέρα , 17 Ιουνίου 2024

Kolpo Grosso: Νέο χαράτσι «υπερ υγείας»;

healthTaxes

Δια της πλαγίας η κυβέρνηση προωθεί με τροπολογία την επιβολή νέου χαρατσιού στους δημότες, αυτή τη φορά, «υπερ υγείας». Σε αυτή τη χώρα σήμερα ανθεί η φαιδρά «αριστερά» είμαστε ως γνωστόν διπλά φορολογούμενοι. Και ως πολίτες με την κρατική φορολογία και ως δημότες.

Ο λόγος για την νέα κυβερνητική πρόταση περί ανάληψης των δαπανών της υγείας από τους Δήμους. Έχοντας εγκαταλείψει τη δημόσια υγεία στην τύχη της και μέχρι να βρεθούν αγοραστές για τα μεγάλα νοσοκομεία, η δημοτική αυτοδιοίκηση καλείται να αναλάβει τη δημιουργία και τη λειτουργία δομών υγείας αλλά και να αναλάβουν μέρος της χρηματοδότησης στις υπάρχουσες κρατικές δομές.

Οι δήμοι εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι υποχρεωμένοι και έτοιμοι για χρεοκοπία, έχοντας στερηθεί και των αποθεματικών που υποχρεώθηκαν να καταθέσουν στην ΤτΕ, καλούνται να επωμισθούν το έργο παροχής της δημόσιας υγείας.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι προκειμένου να ανταποκριθούν θα υποχρεωθούν σε πρόσθετη φορολόγηση των δημοτών. Η κυβέρνηση θα επαίρεται ότι δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση,προς αμεριστή τέρψη και των ιδιωτών, αφού οι νέες υποδομές θα δημιουργηθούν όπως όλες οι υπόλοιπες στους δήμους με τα γνωστά μας ΣΔΙΤ. («συνεργασία» ιδιωτικού και δημόσιου τομέα). Kolpo Grosso by Syriza.

Πρόκειται για τη διάλυση της δημόσιας υγείας από την πίσω πόρτα και με «αριστερό» πρόσημο…

Η ΚΕΔΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

Με αφορμή τις δηλώσεις και τις απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήματα που του τέθηκαν ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός στην εκπομπή «ΜΕΓΚΑ Σαββατοκύριακο», σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα να μπορούν να χρηματοδοτούν οι Δήμοι από τους προϋπολογισμούς τους τις δημόσιες δομές υγείας, η Κ.Ε.Δ.Ε. του θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα και ζητά από αυτόν να μας απαντήσει εδώ και τώρα:

Ποιοι Δήμαρχοι είναι αυτοί που ισχυρίζεται ότι του ζήτησαν να τους δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να χρηματοδοτούν από τους προϋπολογισμούς τους δημόσιες δομές υγείας; Θέλουμε ονόματα κι όχι αοριστίες.

Ως Κ.Ε.Δ.Ε. γνωρίζουμε καλά ότι οι Δήμοι που βρίσκονται σε δυσπρόσιτες κι απομακρυσμένες περιοχές δεν έχουν ούτε τα έσοδα αλλά ούτε και το προσωπικό ούτε για να καλύψουν τις βασικές τους λειτουργίες. Τα τελευταία μάλιστα έξι χρόνια η κρατική χρηματοδότηση προς την Αυτοδιοίκηση  Α’ Βαθμού έχει μειωθεί πάνω από 60%. Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, πιστεύει ο κ. Υπουργός ότι υπάρχει Δήμος που μπορεί να καλύψει από τον προϋπολογισμό του τη λειτουργία δημόσιων δομών υγείας; Ψάχνει ο κ. Υπουργός Δημάρχους θύματα για να μοιραστεί μαζί τους τις ευθύνες που δημιουργεί η αδιέξοδη πολιτική υγείας που εφαρμόζει;

Να μας απαντήσει με επίσημα στοιχεία ο κ. Υπουργός πόσα είναι τα κενά σήμερα σε ιατρικό προσωπικό στις μονάδες υγείας των νησιωτικών και δυσπρόσιτων Δήμων, καθώς και τι προβλέπει ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την κάλυψη των κενών αυτών. Μήπως ο κ. Ξανθός σκοπεύει να καλύψει τα κενά αυτά με τον ίδιο τρόπο που λέει ότι θα καλύψει σήμερα τις ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία , των οποίων οι συμβάσεις έληξαν από τον προηγούμενο Απρίλιο κι ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί το νέο προσωπικό; Θα απολογηθεί ποτέ ο κ. Ξανθός για τις ζωές που χάθηκαν στο διάστημα αυτό εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν κλείσει πάνω από 100 κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Πόσες ζωές θα χαθούν ακόμη μέχρι να αποφασίσει ο κ. Ξανθός να ασκήσει επιτέλους τα καθήκοντά του ως Υπουργός Υγείας;

Τι φοβήθηκε ο κ. Υπουργός και δεν προχώρησε σε διάλογο και δημόσια διαβούλευση με την Κ.Ε.Δ.Ε., πριν καταθέσει τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, αφού μάλιστα όπως ισχυρίζεται είχε στα χέρια του αιτήματα Δήμων που του ζητούσαν να χρηματοδοτήσουν από τους προϋπολογισμούς τους τη λειτουργία δομών υγείας;

 

Είναι φανερό ότι μέσα από τη ρύθμιση αυτή, η Κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει στους Δήμους και στις Διοικητικές Περιφέρειες μέρος του κόστους λειτουργίας των δομών δημόσιας υγείας.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτό το νομοθετικό τερατούργημα σε βάρος των Δήμων και της υγείας των πολιτών της χώρας. Γι αυτό ζητάμε την άμεση απόσυρση της νομοθετικής ρύθμισης. Χωρίς καμία καθυστέρηση.

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *