ΚΟΜΒΟΪ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

mitilini- solidarityΑυτοκινητοπομπή 50 περίπου αυτοκινήτων αλληλέγγυων κατοίκων με αποκλειστικό προορισμό τη μεταφορά προσφύγων που δυστυχούσαν οδοιπορούντες σε μια απόσταση 80 και πλέον χιλιομέτρων στο δρόμο από Μόλυβο, Συκαμιά, Μανταμάδο οργανώθηκε την Κυριακή 14/6 στη Λέσβο. «Δόθηκε εισαγγελική εντολή να μας συλλάβουν», γράφει στο χρονολόγιό του ο Νικος Βερβέρης, που πήρε μέρος στη δράση ανθρωπιάς. Κάτι που βέβαια δεν το έκαναν, συνεχίζει, «μια που υπήρχε ζωντανή κάλυψη από τη Γερμανική και την Ιαπωνική (!) τηλεόραση».

Και στο http://www.lesvosnews.net, γράφει ο Γιώργος Τυρίκος Εργάς: «Κυριακή λάβαμε μέρος στο Κομβόι Αλληλεγγύης. Εγώ ήμουν διστακτικός. Φοβάμαι, δεν θα το κρύψω. Φοβάμαι πλέον τα αυτόφωρα. Έχω βρεθεί εκεί, νισάφι. Το Χωριό του Όλοι μαζί λοιπόν είχε οργανώσει μεγάλη αυτοκινητοπομπή από Μυτιλήνη, να μαζευτούμε όλοι Μόλυβο και από εκεί να πάρουμε όσους πρόσφυγες βρίσκαμε στον δρόμο. Κόντρα στην παράνοια αυτοί οι άνθρωποι, γέροντες, παιδιά, μωρά, οικογένειες να πρέπει να διασχίσουν 80 και πλέον χιλιόμετρα με τα πόδια ενώ έχουν λεφτά να πληρώσουν ταξί και την ώρα που αν εθελοντής τους πάρει πάει αυτόφωρο …Ήμουν διστακτικός γιατί μας είπαν πως υπάρχει εισαγγελική εντολή για σύλληψη όσων αποτολμούσαν να λάβουν μέρος στο κομβόι. Όταν όμως πήγα στον Μόλυβο, είδα τα πρόσωπα των «οδηγών αλληλεγγύης». Ήταν όλοι εκεί. Όλοι όσοι τόσα χρόνια βάζουν το κεφάλι τους στον τορβά. Είστε ωραίοι άνθρωποι ρε σεις. Όταν χαμογελάτε το εννοείτε. Ειλικρινά το λέω, θα ντρεπόμουν αν δεν ήμουν μαζί σας. «Να μας συλλάβουν όλους». Εντάξει, πάμε. Ξεκινήσαμε. Όχι ένας και δυο. Δυο χιλιόμετρα κομβόι, πάνω από 40 οχήματα. Μας σταμάτησαν οι ασφαλίτες δυο φορές, κατέγραψαν οχήματα, μας συνόδεψαν διακριτικά. Ζωντανά το ραδιόφωνο κάλυπτε την πομπή και έπαιρνε συνεντεύξεις από τους οδηγούς. Στη Συκαμιά βλέπαμε κάτω χαμηλά το πέλαγος, τη γαλήνια λωρίδα θάλασσας μεταξύ Τουρκίας και Λέσβου, εκεί που περνούν οι λέμβοι του θανάτου.»

Οι φωτό προέρχονται από τα χρονόλογια στο facebook: Νίκος Βαρβέρης, Elena Krasnitskaya και την κοινότητα NoBorders.

Δεν υπάρχει κανένας λόγο να σχολιάσουμε την είδηση ή να την περιγράψουμε «δημοσιογραφικά». Τα λόγια όσων συμμετείχαν, κάθε φωτογραφία που είναι πραγματικά χίλιες λέξεις, η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη, έχουν μια ελπιδοφόρα, ακατάλυτη και ανατρεπτική δύναμη, τέτοια και τόση που τα μηνύματά τους ακούγονται δυνατά και πάνω από τα ουρλιαχτά των ερπετών και των δωσίλογων αυτής της πατρίδας.

mitilini- solidarity1

mitilini- solidarity2

Akis Xenakis

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *