Τρίτη , 23 Απριλίου 2024

Κούρεμα αλα Ιταλικά …

ee-euro

Φόρος και στις τραπεζικές συναλλαγές γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική», σε άρθρο των Άννας Δόγα και Θάνου Τσίρου που αναφέρεται συνολικά στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Οι τράπεζες φέρονται να διαφωνούν και με μια πρώτη ανάγνωση εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι οι τραπεζίτες που έχουν το πάνω χέρι είναι εκείνοι που θα καθορίσουν τι ακριβώς θα κάνει η κυβέρνηση.

Σημειώνεται στο ρεπορτάζ: «Οπως επισημαίνουν στη «Ν» τραπεζικά στελέχη, και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα προκληθούν αδικίες μεγάλης έκτασης, αφού η επιβάρυνση θα είναι πολλαπλή για το ίδιο ποσό, για παράδειγμα, όταν κατατίθεται από τον εργοδότη και όταν γίνεται ανάληψη από τον εργαζόμενο, όπως και όταν γίνεται μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό του ίδιου καταθέτη.

 Η αλυσίδα της επιβάρυνσης μπορεί να επεκτείνεται, καθώς ενδεικτικά το ποσό που καταβάλλεται για την πληρωμή ενός προμηθευτή μπορεί να φορολογηθεί στη συνέχεια κατά την ανάληψη αυτού του ποσού για την πληρωμή άλλων προμηθευτών, την πληρωμή μισθοδοσίας υπαλλήλων, την πληρωμή πελατών, φόρων και το χαράτσι να υπολογίζεται κάθε φορά, σημειώνουν τα ίδια στελέχη.

Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει καμία εξαίρεση, ώστε ο φόρος θα επιβάλλεται ακόμη κι αν η συναλλαγή γίνεται για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ή κάποιου άλλου φόρου. Μάλιστα ενώ η Ένωση Τραπεζών πρότεινε να επιβληθεί ο φόρος μόνο στις εγχρήματες συναλλαγές και στις επιταγές, ώστε να διατηρηθεί το κίνητρο πραγματοποίησης ηλεκτρονικών συναλλαγών, η απάντηση από πλευράς της κυβέρνησης ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνητική αφού κρίθηκε ότι δεν θα ήταν έτσι επαρκές ισοδύναμο.»

Τα capital controls έχουν ήδη πυροδοτήσει την έξαρξη της μαύρης αγοράς, αποτέλεσμα που πρόκειται να ενταθεί με τους νέους ερασιτεχνικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Πρόκειται για ερασιτεχνισμό, που αναμφίβολα περισσεύει στην πρωτοδεύτερη «αριστερή» κυβέρνηση;

Αποτελεί μέρος του γνωστού επικοινωνιακού σχεδιασμού ή κινήσεων πανικού μπροστά στην επερχόμενη πραγματική χρεοκοπία της κοινωνίας;

Η ιστορία των διαπραγματεύεων μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι ακολουθείται συγκεκριμένος σχεδιασμός και κατά την εκτίμησή μας ερασιτεχνισμοί παρατηρούνται στο πεδίο της επικοινωνιακής διαχείρισης του 3ΟΥ ΜΝΗΜΟΝΊΟΥ από μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με όλα τα προαπαιτούμενα των διακηρύξεών  της πριν την αποφράδα 25 Ιανουαρίου του 1915.

Όσον αφορά τις τραπεζικές καταθέσεις και συναλλαγές βασικό εργαλείο της πρόβλεψής μας δεν μπορεί να μην είναι το δεδομένο της αναντιστοιχίας μεταξύ καταθέσεων και πραγματικών διαθέσιμων, η ανάγκη νέας ανακεφαλαιποίησης που έχει προκύψει και κατά συνέπεια η αδυναμία των τραπεζών να ανταποκριθούν στις προκλήσεις μιας οικονομίας που βρίσκεται σε απόλυτη ύφεση και που η τελευταία εντείνεται καθημερινά.

Ο αποπληθωρισμός που καραδοκεί σε ολόκληρη της ευρωζώνη, αποτέλεσμα της κάθετης μείωσης στη ζήτηση, οδήγηση την ΕΚΤ  να μειώσει στο 0% το επιτόκιο κύριας χρηματοδότησης και ακολούθως στο -0,40% το επιτόκιο καταθέσεων. Έτσι τα χρέη των τραπεζών επιχειρείται να μεταφερθούν στις πλάτες των καταθετών.

Το κούρεμα των καταθέσεων αποτελεί μονόδρομο της πολιτικής του χρηματιστικού και τραπεζικού κεφάλαιου που μαζί με τις ανάγκες του χρεοκοπημένου κράτους επιχειρούν από κοινού να εξαφανίσουν τις καταθέσεις. Οι τελευταίες εξαγγελίες περί φορολογίας στις συναλλαγές, ως «ισοδύναμου», αποτελούν μέρος αυτού του σχεδιασμού που θα αποκαλυφθεί σύντομα.

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *