Σάββατο , 15 Ιουνίου 2024

Κουρουμπλής: Χαράτσι και στη πρόληψη

kourouplis1

Εδώ ο κόσμος καίγεται κι ο Κουρουπλής χτενίζεται, σκεφτήκαμε με την πρώτη ανάγνωση των προθέσεών του για νομοθέτηση υποχρεωτικής προληπτικής αγωγής υγείας για όλους και ποινές για όσους δεν συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις Κουρουπλή.

Τις μέρες που ζούμε και με τη κυβέρνηση που κάνει το όχι ναι, στη δεύτερη ανάγνωση σκεφτήκαμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και οπωσδήποτε πίσω από το όψιμο ενδιαφέρον για τη πρόληψη στην υγεία κρύβεται σίγουρα κάτι εξαιρετικά προσοδοφόρο για τους επιχειρηματίες της υγείας που βλέπουν τις δουλειές να μειώνονται. Και για τις ασφαλιστικές.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο του κ. Κουρουπλή σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος που το αποκάλυψε, θα τεθεί σε «διαβούλευση» στους αρμόδιους φορείς και αφορά τη μαστογραφία και το τεστ pap για τις γυναίκες, το PSA (προστατικό αντιγόνο) και την κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, ενώ και για τα δύο φύλα θα επιβληθεί η διενέργεια κολονοσκόπησης και τεστ κοπράνων.

Σε όσους δεν συμμορφωθούν προτείνεται η πληρωμή των νοσηλίων κατά 50%, εάν νοσήσουν και υποχρεωθούν σε θεραπευτική αγωγή.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν εννοείταιοτι θα μείνουν επι της ουσίας αναπάντητα:

  1. Οι εξετάσεις θα γίνονται για όλους δωρεάν στο ΕΣΥ;
  2. Εάν υπάρχει αυτή η πρόθεση θα ενισχυθούν με ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό τα νοσοκομεία και με υλικοτεχνικές υποδομές έτσι ώστε να είναι εφικτή η εξυπηρέτηση του τεράστιου όγκου ζήτησης αυτών των παροχών προληπτικής ιατρικής από τους πολίτες μετά την νομοθέτηση των υποχρεωτικών εξετάσεων;

Εάν το σχέδιο που επεξεργάζεται ο κ. Κουρουπλής γίνει νόμος του κράτους, με δεδομένη την απειλή του βαρέος προστίμου που θα αντιμετωπίζει κάθε πολίτης, χωρίς να ξέρει και πότε αλλά και εάν του συμβεί, με δεδομένη την ανασφάλεια που ενισχύεται, με δεδομένη την ανεπάρκεια των σημερινών δημόσιων υπηρεσιών υγείας, ο τρομοκρατημένος πολίτης θα αναγκαστεί να καταφύγει στους ιδιώτες επιχειρηματίες/επαγγελματίες της υγείας πληρώνοντας ένα νέο απρόβλεπτο χαράτσι. Στις συγκεκριμένες μάλιστα εξετάσεις το χαράτσι είναι αντίστοιχο του ΕΝΦΙΑ …

Κερδισμένες και οι ασφαλιστικές που θα έχουν λόγο να αρνούνται την κάλυψη των παροχών υγείας σε όσους πολίτες έχουν συμβληθεί μαζί τους αλλά θα βρεθούν να μην έχουν εκτελέσει τις προβλεπόμενες υποχρεωτικές εξετάσεις.

Κερδισμένο και το μνημονιακό κράτος που θα υποχρεώνει χιλιάδες πολίτες να πληρώνουν μεγάλο μέρος των νοσήλιων γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα για προληπτικές εξετάσεις. 

Να ενημερώσουμε το κ. Κουρουπλή ότι πέραν βεβαίως της αξίας και της χρησιμότητας των προληπτικών εξετάσεων τα πέντε τελευταία χρόνια των μνημονιακών πολιτικών που υπηρετεί και ο ίδιος έχουν στείλει στον άλλο κόσμο χιλιάδες συμπολιτών που δεν είχαν εμφανίσει κανένα πρόβλημα υγείας…

Να ενημερώσουμε ακόμα ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ απεργούν γιατί τους οφείλει 1,5δις € και οι φορολογούμενοι, οι ασφαλισμένοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, θα υποχρεώνονται να καλύπτουν τα νοσήλια.

Να ενημερώσουμε ακόμη ότι συνεπεία των πολιτικών του εκατοντάδες φαρμακευτικά σκευάσματα λείπουν από τα φαρμακεία.

Σήμερα με διαλυμένο το ΕΣΥ ο κ. Κουρουπλής δείχνει το δέντρο και αγνοεί το δάσος, όχι τυχαία βεβαίως. Ο στόχος δεν είναι η πρόληψη.

 

Επιπροσθέτως επισυνάπτουμε την καταγγελία της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Π.Φ.Υ.

«Έξι μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ οι εργαζόμενοι στην ΠΦΥ βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Η απαξίωση, αποδόμηση της ΠΦΥ συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Το μόνο έργο που παρουσίασε το Υπουργείο Υγείας, ήταν ένα κείμενο για την ΠΦΥ, με πλούσια δημιουργική ασάφεια για το πως και πότε θα υλοποιηθεί. Ένα κείμενο που δεν έχει συμπεριλάβει την οδοντοπροσθετική παροχή μια σπουδαία κοινωνική παροχή που παρέχεται σήμερα δωρεάν από τα οδοντοπροσθετικά εργαστήρια του ΠΕΔΥ. Όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούμε τον Υπουργό Υγείας να εξαγγέλλει προσλήψεις Ιατρών, νοσηλευτών, εργαστηριακών και δήθεν υποσχέσεις για ενίσχυση της ΠΦΥ. Παρά ταύτα, οι μονάδες Υγείας κ. Κουρουμπλή συνεχίζουν να βρίσκονται σε οικτρή κατάσταση, με συνέπεια η ΠΦΥ να είναι ανύπαρκτη, διαλυμένη, ισοπεδωμένη, υπό πλήρη κατάρρευση και η ηγεσία του…

Υπουργείου σφυρίζει αδιάφορα εμπρός στον κυκεώνα των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία.

Μονάδες Υγείας χωρίς παθολόγους, γυναικολόγους, παιδίατρους, καρδιολόγους κλπ. Η συνεχιζόμενη υπολειτουργία του διαγνωστικού τομέα, εξαναγκάζει τους πολίτες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να έχουν στοιχειώδεις παροχές υγείας. Είναι αδιανόητο να μην μπορούν οι ασφαλισμένοι να κάνουν β-χοριακή, τεστ PAP, μαστογραφία, και άλλες απλές εξετάσεις στις δημόσιες δομές ΠΦΥ. Ενώ υπάρχει εξοπλισμός που αναπαύεται στα κτήρια των μονάδων του ΠΕΔΥ. (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Μαστογράφοι του Περιστερίου, Τούμπας, Καλλιθέας, Πατρών, οι Μετρητές Οστικής Πυκνότητας στις ΜΥ ΠΕΔΥ Αθηνών, Πατρών που δεν λειτουργούν). Αντίθετα εδώ και έξι μήνες οι ΔΥΠΕ συνεχίζουν να δαπανούν εκατομμύρια ευρώ για μισθώματα ενώ υπάρχουν δημόσια κτήρια που θα μπορούσαν να μεταστεγαστούν οι Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ και έτσι θα εξοικονομούσαν πολύτιμους πόρους, προκειμένου να επενδυθούν για νέο εξοπλισμό και αντιδραστήρια. Επιπλέον, στο θέμα των προμηθειών βρισκόμαστε στο απόλυτο μηδέν. Κανένας διαγωνισμός αντιδραστηρίων , υλικών και νέου εξοπλισμού, δεν πραγματοποιήθηκε , που είναι το προαπαιτούμενο για την επανεκκίνηση του μεγαλύτερου όπλου της ΠΦΥ, που είναι ο διαγνωστικός τομέας. Γνωρίζεται πολύ καλά ότι υπάρχουν Νοσοκομεία, Κ.Υ και ΜΥ ΠΕΔΥ που προμηθεύονται υλικά και αντιδραστήρια σε τιμές διπλάσιες ή και τριπλάσιες από ότι θα προμηθεύονταν εάν υπήρχαν κεντρικές συμβάσεις ανά ΔΥΠΕ και παρόλα αυτά δεν πράττεται απολύτως τίποτα . Οι προτάσεις μας είναι κατατεθειμένες εδώ και καιρό, αλλά οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του Υπουργού Υγείας με την συνεχή παρουσία του στα τηλεοπτικά πάνελ δεν τον αφήνουν να ασχοληθεί ! Επιπρόσθετα , οι ΔΥΠΕ δεν έχουν εκμεταλλευτεί το εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό που υπηρετεί στο ΠΕΔΥ προκειμένου να οργανώσουν προγράμματα αγωγής και πρόληψης υγείας που δεν κοστίζουν τίποτα και είναι προαπαιτούμενο για την θωράκιση της δημόσιας Υγείας. Αντίθετα έχουν επιδοθεί σε ένα σαφάρι μετακινήσεων προσωπικού με περαιτέρω αποδόμηση και διάλυση των Μονάδων Υγείας , είτε με την ανοχή ή την εντολή του Υπουργείου Υγείας. Πολλές από αυτές τις μετακινήσεις καλύπτουν κενά , που προέκυψαν από ρουσφετολογικές μετατάξεις και μετακινήσεις προσωπικού , οι οποίες πολλές φορές συνοδεύονται από θετικές εισηγήσεις των Νοσοκομείων. (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μαζικές αιτήσεις για μετατάξεις-μεταθέσεις από Νοσοκομεία στις ΜΥ των ΠΕΔΥ που ικανοποιούνται από υπηρεσιακά συμβούλια των ΔΥΠΕ )

 

Η πλήρη απραξία του υπουργείου υγείας αποδεικνύει ότι όχι μόνο σχέδιο δεν είχε το υπουργείο να αντιμετωπίσει την κρίση στην δημόσια υγεία που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις , αλλά γεννούνται σοβαρά ερωτηματικά κατά πόσο υπάρχει η βούληση για ενίσχυση και ανοικοδόμηση της δημόσιας ΠΦΥ. Η υπομονή των εργαζόμενων στην ΠΦΥ εξαντλήθηκε. Ανοχή τέλος . Θα μας βρείτε απέναντι σας, στα όποια σχέδια σας για την οριστική εκχώρηση της δημόσιας υγείας στους μεγαλοεργολάβους της υγείας. Το ΠΕΔΥ , η Δημόσια ΠΦΥ πρέπει να λειτουργήσει , διότι το επιτάσσει η κοινωνική εξαθλίωση που έχει επιβληθεί στον τόπο με τις μνημονιακές πολιτικές και με δική σας ευθύνη πλέον. Εκτός εάν έχετε αποφασίσει την αναστολή της ΠΦΥ, τότε θα ήταν έντιμο από μέρους σας να το ανακοινώσετε και επίσημα για να γνωρίζει και ο λαός ποιους εμπιστεύτηκε.»

 

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *