Δευτέρα , 24 Ιουνίου 2024

Ξεπουλάμε;

xepoulameΌπως φαίνεται από τα κείμενα που αποκαλύπτοντε, επιτέλους, στο φως της δημοσιότητας, αυτά της κυβέρνησης και την αντιπρότασην των τοκογλύφων, τα δύο μέρη φαίνεται οτι είχαν από καιρό συγκλίσεις κι αναζητούσαν το κατάλληλο timing. Timing is everything λένε οι αγγλοσάξονες (ο συγχρονισμός είναι το παν) κάτι που η ζωή έχει πολλαπλώς αποδείξει.

Τέσσερις μήνες «φαγούρα», «κόκκινες γραμμές» και «επώδυνες διαπραγματεύσεις» οδήγησαν στα παρακάτω, όπως συνάγεται μέσα απο τα κείμενα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σαρωτικό κύμα ξεπουλήματος για όλη τη δημόσια περιουσία: Αεροδρόμια, λιμάνια, παραλίες, δημόσια κτήματα, Κρατικά λαχεία, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΓΝΑΝΤΙΑ ΟΔΟΣ, μετοχές και ποσοστά σε στρατηγικές συμμετοχές του δημόσιου (αεροδρόμιο ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ – ΟΤΕ), ΔΕΣΦΑ κ.α

Φορολογική επέλαση με ΦΠΑ 11% και 23%, ξεζούμισμα εισοδημάτων με αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και παράλληλα κίνητρα για «επαναπατρισμό» κεφαλαίων έτσι ώστε όσοι καιροφυλακτούσαν με τα λεφτά έξω καλά φυλαγμένα να επιστρέψουν και να αγοράσουν κοψοχρονιά ότι απόμεινε, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μετά από πέντε χρόνια κρίσης.

Ενοποίηση βεβαίως των ασφαλιστικών ταμείων όπου με βεβαιότητα σημαίνει άνοιγμα ξανά του ασφαλιστικού και μείωση συντάξεων, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης για τους συνταξιούχους (ενδεχομένως θα επεκταθεί και στους εργαζόμενους ).

Περαιτέρω «ελαστικοποίηση» της αγοράς εργασίας, άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων», ξεπάτωμα όλων των εργασιακών σχέσεων.

Συλλογικές συμβάσεις; Αυτά είναι παρελθόν …

Κέρδος από όλη αυτή την «επώδυνη διαπραγμάτευση»; Για το λαό; Θα μείνει στο ευρώ, αλλά χωρίς ευρώ. Για το κεφάλαιο; Μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα που σημαίνει μεγαλύτερη πίτα και διαρκείς ανακεφαλαιώσεις του.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια σύνθεση των τελικών προτάσεων όπου τα δυο μέρη βρίσκουν συμπτώσεις και επιδιώκουν να κάνουν συνθέσεις. Ανεξάρτητα από τις τελική ανακοίνωση της συμφωνίας και τα επιμέρους φτιασιδώματα που ενδεχόμενα θα προκύψουν η ουσία παραμένει. Ένα νέο βαρύτατο μνημόνιο προετοιμάζεται να προστεθεί στις τσακισμένες λαϊκές πλάτες.

Οι δρόμοι έχουν το λόγο …

 

 

Δείτε επίσης

ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΙΝΕΙ ΠΟΤΕ

Η καθημερινή «διαπραγμάτευση» κι όλοι μαζί οι κυβερνητικοί «διαπραγματευτές» και καρεκλοκένταυροι της εξουσίας που παρελαύνουν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *