Σάββατο , 15 Ιουνίου 2024

Μαθήματα ιστορίας για τον κ. Τσίπρα

tsipras-orama

Εν τάχει μερικά ιστορικά στοιχεία για το πότε και γιατί γεννήθηκε η ιδέα της συμμαχίας των ευρωπαϊκών αγορών.  Η ιδέα άρχισε να συζητείται αμέσως μετά τη λήξη του Β’ παγκόσμιου πόλεμου κι έλαβε σάρκα και οστά το 1950, με την «Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα». Τα έξι ιδρυτικά μέλη είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες. Με τη Συνθήκη της Ρώμης ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), ή «Κοινή Αγορά».

Το 1981, η Ελλάδα γίνεται το δέκατο μέλος της ΕΕ, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία πέντε χρόνια αργότερα. Το Τείχος του Βερολίνου, πέφτει στις 9 Νοεμβρίου 1989. Από τότε και εντεύθεν πέφτουν καθημερινά τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζόμενων σε όλη την Ευρώπη και το «ευρωπαϊκό όραμα» του κ. Τσίπρα και του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για ακόμη μεγαλύτερες κατακτήσεις του σε βάρος των λαών δυναμώνει.

Αυτό το όραμα εξοπλίζει τους σφαγείς στη Μέση Ανατολή, βομβαρδίζει τη Συρία και εσύ κ. Τσίπρα στα καθ’ ημάς συντηρείς το αίσχος του τείχους στον Έβρο και χάνονται δεκάδες κάθε μέρα στα παγωμένα νερά του ποταμιού ή στα στενά των συνόρων της θάλασσας.

«Ο πιο καλός ο μαθητής ήσουνα εσύ στη τάξη και σ’ έχουν οι «εταίροι μας» μη βρέξει και μη στάξει».

Μπορεί όπως λέγεται η ιστορία να γράφεται από τους «νικητές» αλλά η ιστορική μνήμη και η γνώση δεν διαγράφονται. Παρ’ το αλλιώς πρωθυπουργέ, βρήκες στο τείχος…

Aκις Ξενάκις

Δείτε επίσης

ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

Σαν σήμερα… Σαν σήμερα γεννήθηκε, σαν σήμερα πέθανε, σαν σήμερα αντισταθήκαμε, σαν σήμερα νικήσαμε, σαν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *