Παρασκευή , 31 Μαΐου 2024

M’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια η Eldorado Gold

skouries-2-2

Tου Tόλη Παπαγεωργίου*- 

Πώς έστησε την επιχείρηση εξαπάτησης των εργαζομένων και παραπλάνησης της κοινής γνώμης – 

Η Eldorado Gold, διά του διευθύνοντος συμβούλου της Πολ Ράιτ, ανακοίνωσε στην Αθήνα ότι αναστέλλει την ανάπτυξη του μεταλλείου Σκουριών, ενώ προτίθεται να συνεχίσει να αναπτύσσει το Μεταλλείο Ολυμπιάδας και επανεξετάζει τη δραστηριοποίησή της στο μεταλλείο Στρατωνίου (Μαύρων Πετρών). Θα απολυθούν, σε πρώτη φάση, 600 εργαζόμενοι και αν δεν δοθεί η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας για το εργοστάσιο εμπλουτισμού Ολυμπιάδας και την παραγωγή συμπυκνωμάτων μολύβδου/αργύρου, ψευδαργύρου και χρυσοφόρου αρσενοπυρίτη μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα ανασταλεί και το Υποέργο Ολυμπιάδας και θα απολυθούν ακόμα 500 εργαζόμενοι… Και πρόσθεσε ο κ. Ράιτ: «Μέχρι σήμερα έχουμε δημιουργήσει σχεδόν 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας…».

skouries-4-4

Πίσω από τους αριθμούς

Το κοίτασμα «Σκουριές» είναι κοίτασμα χαλκού στο οποίο ο χρυσός είναι υποπροϊόν (by-product). Mετά την κατακρήμνιση της βιομηχανικής παραγωγής και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της Κίνας, η τιμή του χαλκού κατρακύλησε στο γκρεμό. O χαλκός πέφτει συνεχώς εδώ και μια πενταετία και βρίσκεται σήμερα σε χαμηλό 6 ετών. Ο χρυσός βρίσκεται λίγο πάνω από τα $1.080/ουγγιά και η πρόβλεψη μεγάλου αριθμού ειδικών αναλυτών είναι ότι μπορεί να κυλήσει κάτω από τα $1.000/ουγγιά εντός του 2016. Πολλά μεταλλεία χαλκού (και χρυσού) έχουν κλείσει ήδη, ενώ σε όσα λειτουργούν έχουν γίνει σημαντικές περικοπές εξόδων, απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων και μείωση της παραγωγής.

H Eldorado, για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς, διατηρούσε περί τις 2.000 θέσεις εργασίας όταν, σύμφωνα με την εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στην πλήρη ανάπτυξη όλων των μεταλλείων και της μεταλλουργίας χρυσού, με τη μονάδα παραγωγής θειϊκού οξέος και το νέο μεγάλο Λιμένα Στρατωνίου, θα απασχολεί συνολικά 1.300 άτομα. Οι μεταλλευτικές της δραστηριότητες σήμερα περιορίζονται στο μικρό μεταλλείο Μαύρες Πέτρες με τη μονάδα εμπλουτισμού Στρατωνίου και την παραγωγή συμπυκνώματος χρυσούχου πυρίτη από τα παλαιά απόβλητα Ολυμπιάδας. Στις Σκουριές γίνονται μόνο εργασίες υποδομής από υπεργολάβους. Η μεταλλευτική δραστηριότητα δεν έχει αρχίσει αφού ούτε το εργοστάσιο εμπλουτισμού έχει κατασκευασθεί/λειτουργήσει, ούτε το φράγμα και ο χώρος απόθεσης αποβλήτων «Καρατζάς» που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της θεμελίωσης. Πληρώνει, δηλαδή, η Eldorado Gold 2.000 εργαζόμενους, ενώ για τη σημερινή λειτουργία δεν απαιτούνται περισσότεροι από 800.

skoyries-1-1

Πώς φόρτωσε το κόστος στην κυβέρνηση

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Ράιτ είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένους CEO του Καναδά. Ρίχνοντας στον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη την ευθύνη της «περιστολής εργασιών» στις Σκουριές και της απόλυσης 600 ατόμων αρχικά και άλλων 500 στη συνέχεια, πετυχαίνει μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: «Παγώνει» επ’ αόριστον το μεταλλείο χαλκού/χρυσού Σκουριών που με τις παρούσες συνθήκες θα ήταν παράλογο να μπει στην παραγωγή και «ξεφορτώνεται» 1.100 εργαζόμενους. Το πολιτικό κόστος δεν το χρεώνεται η Eldorado Gold αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης προσωπικά. Έτσι τουλάχιστον το έχει αριστοτεχνικά οργανώσει επικοινωνιακά η Eldorado Gold, με το αζημίωτο για πλήθος μεγάλων ΜΜΕ και με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μαζί με τη ΓΣΕΕ, το ΣΒΕ, το ΣΒΒΕ κ.λπ., που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την «ευκαιρία».

Σύμφωνα με όλους τους ανωτέρω, τους εργαζόμενους δεν τους απολύει η Ελληνικός Χρυσός, αλλά ο υπουργός Π. Σκουρλέτης. Μια «επιχείρηση» εξαπάτησης των εργαζομένων και παραπλάνησης της κοινής γνώμης έχει στηθεί από τον κ. Ράιτ για την «παραλλαγή» μιας αναγκαστικής περιστολής δραστηριοτήτων και αναγκαστικής περικοπής δαπανών σαν «άφρονα και αντιεπενδυτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Ράιτ προσπαθεί να μετατρέψει το θέμα των Σκουριών σε πολιτική αντιπαράθεση για να αποκρύψει την πραγματικότητα. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, με τις Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης, αλλά και η Έρευνα του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων έχουν τεκμηριώσει ένα μεγάλο πλήθος παρανομιών της εταιρίας στις Σκουριές και στα άλλα μεταλλεία, της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών (Στρατωνίου). Η κυβέρνηση μπορεί και οφείλει να ζητήσει την προβλεπόμενη από τη σύμβαση αναστροφή της μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας, αζημίως για το Δημόσιο και με πιθανολογούμενη απαίτηση αποζημιώσεων για τις βεβαιωμένες ζημίες του περιβάλλοντος και τρίτων.

Το βέβαιο είναι ότι το Μεταλλείο Σκουριών θα «παγώσει» προσωρινά, εν αναμονή καλύτερων ημερών. Η στρατιά των υπεράριθμων εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός θα απολυθούν για να σταματήσει να ματώνει οικονομικά η μητρική εταιρία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Είναι απαίτηση των μετόχων και επιλογή του κ. Ράιτ.

* Ο Tόλης Παπαγεωργίου είναι μέλος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

http://www.e-dromos.gr

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Ένα σχόλιο

  1. Άραγε επί αείμνηστου Μποδοσακη υπήρχε μόλυνση περιβάλλοντος ναι ή όχι? (Γιατί δεν αναφέρετε και σε αυτή την περίοδο;)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *