Σάββατο , 15 Ιουνίου 2024

Μνημόνιο … πριν το Grexit; Εγκρίθηκαν μέτρα 12 δις€

grexit-jule

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του κυβερνητικού συμβούλιου και όπως ήταν αναμενόμενο ενέκρινε τα μέτρα που είχε ζητήσει να απορριφθούν με δημοψήφισμα την προηγούμενη Κυριακή και απορρίφθηκαν, μαζί βέβαια με το δημοψήφισμα …

Η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη για τη «συμφωνία» αλλά αυτά τα έχουμε ξανακούσει. Οι ατελέσφορες διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα δεν έφθασαν ως εδώ λόγω «υπαιτιότητας» της κυβέρνησης ή ως συνέπεια των «κόκκινων γραμμών» της, που τώρα αναιρούνται.

Η «νέα πρόταση», βλέπε αυτή που απορρίφθηκε με το δημοψήφισμα, θα ταξιδέψει για τον ESM , το ευρωπαϊκό συμβούλιο και την ΕΚΤ. Μέχρι το Σάββατο που θα συνεδριάσει το eurogroup θα έχουν γίνει οπωσδήποτε οι ενδιάμεσες προσθαφαιρέσεις, διορθώσεις κ.λ.π., ενώ θα συνεχίζεται το θρίλερ του Grexit.

Παρά την κρισιμότητα των στιγμών και με τον «συγκλονιστικό» τρόπο που παρουσιάζεται η επικαιρότητα από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ του μνημονιακού στρατόπεδου, η κοινωνία δείχνει να μην συμμερίζεται την «αγωνία τους» και αναμένει ως λυτρωτικό αντίθετα το ενδεχόμενο του Grexit που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Μετά από πέντε χρόνια μνημόνια, λιτότητα, τρομοκρατία, ανεργία, καταστροφή χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και χιλιάδες αυτοκτονίες, το παραπάνω συμπέρασμα δεν είναι καθόλου δύσκολο να εξαχθεί γι’ αυτό και το αντίπαλο στρατόπεδο συμφερόντων αγωνίζεται λυσσαλέα να αντιστρέψει.

Εκτιμούμε ότι τα πράγματα έφθασαν ως εδώ επειδή έχει σχεδιαστεί το Grexit. Εάν το επιδιωκόμενο ήταν η συμφωνία των «εταίρων» με την Ελλάδα δεν θα έφτανε σε αυτή τη κορύφωση η διαπραγμάτευση για μια διαφορά 2-3 δις.€./μέτρων.

Οι Ευρωπαϊκές τράπεζες και ιδιαίτερα οι Γερμανικές σημειώνουν τεράστιες ζημιές στις χρηματαγορές και αγωνίζονται να περισσώσουν την αξιοπιστία και να περιορίσσουν την καταρακύλα τους. Τα ποσά είναι απείρως πολλαπλάσια του ελληνικού χρέους. Στη Κίνα ξεκίνησε ο φαύλος κύκλος …

Η επιμονή των Γερμανών στο δημοσιονομικό και την άρνηση ελάφρυνσης ή μερικού κουρέματος του χρέους, ακόμη και το Grexit που έχουν επενδύσει και προωθούν χωρίς καμία αμφιβολία σκοπό έχει να μεταθέσει το ζήτημα από εκεί που πραγματικά υφίσταται. Στο τραπεζικό τους σύστημα και τη κρίση που έχουν προκαλέσει οι διεθνείς ανταγωνισμοί και οι ανακατατάξεις που επιδιώκονται.

Το επίδικο αυτής της «διαπραγμάτευσης» ξεπερνά το ελληνικό «χρέος». Εκτιμούμε ότι θα επιδιωχθεί η «θυσία της Ιφιγένειας» για να εξευμενιστούν οι «θεοί» (αγορές) και να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις.

Ανεξάρτητα των εξελίξεων στο πεδίο του παγκόσμιου ανταγωνισμού η μικρή μας χώρα και η πρώτη φορά αριστερά στην κυβέρνηση όφειλαν να έχουν ξεκαθαρίσει το τοπίο και να έχουν ενημερώσει επαρκώς και τον τελευταίο Έλληνα πολίτη, αντί να χαϊδεύουν αυτιά και να εκτρέφουν αυταπάτες.

Η «εθνική»  μεταπρατική στην ουσία της αστική τάξη έχει αντιληφθεί ότι δύσκολα μπορεί να επιβιώσει μέσα στο νέο πλαίσιο του παγκόσμιου ανταγωνισμού όπως ξεδιπλώνεται σήμερα και μη έχοντας άλλα όπλα επιστρατεύει την υποταγή μήπως περισσώσει κάτι. Την ίδια τακτική είχε επιδείξει 74 χρόνια πριν καλωσορίζοντας τον φύρερ στη χώρα συνεργαζόμενη σε όλα τα επίπεδα με το στρατό κατοχής.

Σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τη διέξοδο στα ομολογούμενα αδιέξοδα αυτού του συστήματος μόνο ο κόσμος της εργασίας μπορεί να τη δώσει.

Θεωρούμε ότι έχει λίγες πιθανότητες η όποια συμφωνία. Έπειτα δύσκολα θα περάσει μια τέτοια συμφωνία και στη κοινωνία και στη βουλή.  Δε συζητάμε για τους δρόμους, ούτε για την προοπτική που δεν υπάρχει. Μπορεί η κυβέρνηση να δείχνει οτι αγνοεί το καθαρό μήνυμα του δημοψηφίσματος, ξέρει όμως καλά οτι αυτό δεν είναι δυνατόν να αντιστραφεί και θα το βρεί μπροστά της τείχος αδιαπέραστο.  Τρίτον, ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει κανένα λόγο να κάψει το πολιτικό του κεφάλαιο. Στο βάθος βλέπουμε εκλογές …

 

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *