Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Μονίμως «ανοιχτό» το Ασφαλιστικό

sintaxiouxoi-peiraia

Μπορείτε να κοιμόσαστε ήσυχοι. Ολα ήταν μια παρεξήγηση, η οποία μετατράπηκε σε είδηση μέσα «στο γενικευμένο κλίμα παραπληροφόρησης των ημερών» (Κατρούγκαλος). Κι αν δεν πιστεύετε τον υπουργό Κατρούγκαλο, που έκανε δήλωση, ή τον υπουργό Τσακαλώτο, που εξέδωσε non paper, οφείλετε να πιστέψετε τον εκπρόσωπο του Ντεϊσελμπλούμ, Μισέλ Ρέινς, που διευκρίνισε ότι η αναφορά στο έγγραφο Ντεϊσελμπλούμ ενόψει Eurogroup σε «μέτρα για το Ασφαλιστικό» δεν έχει να κάνει με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, αλλά με θέματα όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.


Είναι πολύ βολικός αυτός ο καυγάς ανάμεσα στα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ και τους υπουργούς της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Βρίσκουν κάτι σε ένα έγγραφο, σε μια δήλωση κάποιου κοινοτικού παράγοντα, ακόμα και σ’ ένα ρεπορτάζ ή άρθρο ευρωπαϊκής εφημερίδας κι αμέσως το κάνουν αντικυβερνητική σημαία. Τις περισσότερες φορές οι δημοσιογράφοι που χειρίζονται τα θέματα δεν έχουν ιδέα γι’ αυτά, αλλά καλούνται να κάνουν αντικυβερνητικό σαματά. Τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αποκρούουν σχετικά εύκολα αυτές τις επιθέσεις, αν και το τίμημα της «αρνητικής δημοσιότητας» το πληρώνει η κυβέρνηση. Βλέπετε, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δεν πιστεύουν ούτε λέξη απ’ αυτά που λένε οι υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Οποιος, όμως, γνωρίζει την ουσία του νέου «ασφαλιστικού» συστήματος δεν έχει ανάγκη από ερμηνείες ενός σημειώματος που ετοίμασε ο Ντεϊσελμπλούμ ενόψει του Eurogroup του Νοέμβρη. Είναι πιθανό το σημείωμα του Ντεϊσελμπλούμ να αφορά το Ασφαλιστικό (και όχι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όπως συμφώνησαν να πουν μετά από την παρέμβαση του Τσακαλώτου). Το λέμε, γιατί ζήτημα Ασφαλιστικού έχει τεθεί ήδη, με τον πιο επίσημο τρόπο και δημόσια, από το ΔΝΤ, που έχει εισηγηθεί να μειωθεί η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» των παλιών συνταξιούχων, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ελληνικό κράτος τον όγκο των απαραίτητων κοινωνικών δαπανών (στις οποίες δεσπόζει το περιβόητο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα). Επομένως, είτε τεθεί στο Eurogroup του Νοέμβρη, είτε στο επόμενο, είτε στο μεθεπόμενο, κάποια στιγμή το Ασφαλιστικό θα τεθεί για συζήτηση και σ’ αυτό το επίπεδο. Και θα τεθεί γιατί «ο λογαριασμός δε βγαίνει».

Μπορεί ο Κατρούγκαλος να δηλώνει ότι το Ασφαλιστικό «έκλεισε», και μάλιστα να καμαρώνει προκλητικά για το νόμο του, μπορεί η «πράσινη» ΠΟΣΕ-ΙΚΑ να εξακολουθεί να φτιάχνει συγκριτικούς πίνακες που δείχνουν μειωμένες τις απώλειες σύνταξης σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα (Λοβέρδου-Κουτρουμάνη), καθώς παίρνουν ως βάση σύγκρισης το ίδιο ύψος συντάξιμων αποδοχών, που δεν μπορεί να είναι ίδιο, αφού ο νόμος Κατρούγκαλου άλλαξε τη βάση υπολογισμού τους, οδηγώντας σε μείωση των συντάξιμων αποδοχών, άρα και σε μείωση της σύνταξης, όμως το Ασφαλιστικό θα είναι μονίμως «ανοιχτό», γιατί ο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) που δημιούργησαν είναι ένα θνησιγενές υπερ-Ταμείο, το οποίο από την αρχή ακόμα της λειτουργίας του θα παράγει ελλείμματα. Ελλείμματα που το κράτος πλέον δεν έχει καμιά υποχρέωση να καλύπτει (η υποχρέωση του κράτους εξαντλείται στη χορήγηση της λεγόμενης εθνικής σύνταξης) και επομένως θα κληθούν να πληρώσουν οι συνταξιούχοι με μείωση συντάξεων. Κι επειδή οι νέοι συνταξιούχοι θα έχουν υποστεί ήδη το μεγάλο «μαχαίρι», ο μπαλτάς θα επιπέσει στις «προσωπικές διαφορές» των παλιών συνταξιούχων, οι οποίες θεωρούνται «χαριστική παροχή» («δεν τις δικαιούνται» βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού).

Αναφέρουμε επιγραμματικά μερικές πλευρές ελλειμματικότητας του ΕΦΚΑ.

♦ Οι ασφαλισμένοι του σημερινού ΙΚΑ είναι υποχρεωτικό να ασφαλίζονται από τους καπιταλιστές εργοδότες με βάση τους κλαδικούς μισθούς και ημερομίσθια και όχι με βάση τα καταβαλλόμενα. Οι καπιταλιστές εργοδότες δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του ΙΚΑ να μεγαλώνει. Με το νέο σύστημα, οι ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλονται με βάση το εισόδημα, ανεξάρτητα από την ιδιότητα του ασφαλισμένου (αν δηλαδή είναι μισθωτός ή αυταπασχολούμενος ή ελεύθερος επαγγελματίας). Ετσι, και οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών θα υπολογίζονται με βάση τα καταβαλλόμενα και όχι με βάση τα προβλεπόμενα από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι καπιταλιστές δεν πληρώνουν μισθούς και μεροκάματα με βάση τις κλαδικές συμβάσεις, αλλά στο ύψος των κατώτατων της ΕΓΣΕΕ (586 ευρώ ή 511 για τους μικρότερους των 25 ετών), αναμένεται να προκύψει αμέσως μια τεράστια μείωση εσόδων για τους ασφαλισμένους του σημερινού ΙΚΑ (μισθωτοί), που εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του συνόλου των ασφαλισμένων της χώρας.

♦ Οπως έχουμε αποκαλύψει, στον ΕΦΚΑ μεταφέρονται περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι και εν ενεργεία ασφαλισμένοι του Δημοσίου (που προσελήφθησαν μέχρι 31.12.2010, γιατί από 1.1.2011 όσοι προσλαμβάνονταν ασφαλίζονταν έτσι κι αλλιώς στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), χωρίς να μεταφερθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές που αυτοί έχουν πληρώσει. Στόχος είναι να απαλλαγεί ο κρατικός προϋπολογισμός από την υποχρέωση να καταβάλλει τις συντάξεις των δημόσιων υπάλληλων, για τις οποίες αυτοί έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές. Η Κοινωνική Ασφάλιση των δημόσιων υπάλληλων ήταν αυτό που ονομάζεται Ασφάλιση στον Εργοδότη. Η μετάβαση από αυτή τη μορφή Κοινωνικής Ασφάλισης σε ασφάλιση σε Ταμείο θα έπρεπε να συνοδεύεται από ένα ισχυρό αποθεματικό, το οποίο ο προηγούμενος φορέας (το Δημόσιο) θα έπρεπε να καταβάλει στο νέο φορέα (ΕΦΚΑ). Στο άρθρο 59 του νόμου, όμως, που αναφέρεται στους πόρους του ΕΦΚΑ, γίνεται αναφορά μόνο στις εισφορές που θα καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από τότε που θα ασφαλιστούν στον ΕΦΚΑ (1.1.2017). Δε γίνεται λόγος για το αποθεματικό που θα έπρεπε να συνοδεύει τη μεταφορά όλων αυτών των ασφαλισμένων στο νέο φορέα.

♦ Στον ΕΦΚΑ θα ενταχθούν και οι αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών (ΚΚΑΑ) και, τουλάχιστον, οι συνταξιούχοι αυτού του Κλάδου, άλλο ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι, επίσης χωρίς αποθεματικό! Ο ΕΦΚΑ θα εισπράττει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές τους από τώρα και μετά (καταργήθηκε ακόμα και η κρατική χρηματοδότηση που προβλεπόταν)!

Επομένως, εκτός από τη μετατροπή των συντάξεων σε άθλια φιλανθρωπικά βοηθήματα, έφτιαξαν έναν ασφαλιστικό φορέα χρεοκοπημένο από τη γέννησή του. Σε βάρος αυτού του ασφαλιστικού φορέα διαπράττεται εξαρχής μια πρωτοφανής ληστεία, αφού του φορτώνουν συνταξιούχους και ασφαλισμένους που θα γίνουν συνταξιούχοι, χωρίς τα απαιτούμενα αποθεματικά. Ο κρατικός προϋπολογισμός απαλλάσσεται από τη συνταξιοδοτική δαπάνη, την οποία θα κληθεί να σηκώσει ο ίδιος ο ΕΦΚΑ, δηλαδή οι συνταξιούχοι.
 
ΚΟΝΤΡΑ

Δείτε επίσης

ΘΑ ΜΑΣ ΞΕΣΠΙΤΩΣΟΥΝ ΟΛΟΥΣ!

Της Αντωνίας Λεγάκη – Με το Π.Δ.59/2016 που ψήφισε πρόσφατα η «αριστερή, προοδευτική μας κυβέρνηση», …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *