Κυριακή , 14 Ιουλίου 2024

Μπροστά το Brexit με 55%

brexit-55Με 10 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά πέρασε μπροστά το Brexit, 55%έναντι 45%, την προηγούμενη εβδομάδα στην τελευταία δημοσκόπηση της  ORB για τον «Independent», και ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για να μειωθεί η διαφορά και παρουσιάζονται δημοσκοπήσεις μικρότερου δείγματος και φιλικότερες στο στρατόπεδο της παραμονής, το Brexit συνεχίζει να υπερισχύει ενώ ενισχύονται και τα σενάρια για το θρίλερ των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος στις 23 του Ιούνη. Η τελευταία μέτρηση της κοινής γνώμης κατέγραψε 43% υπέρ και 42% κατά της εξόδου. Η πραγαματική μάχη όμως δίνεται μεταξύ των δυνάμεων της εργασίας και της αστικής τάξης που αυτή την περίοδο εξυπηρετεί τα συμφέροντά της με την παραμονή στην Ε.Ε.

Η κρίση που εκτυλίσσεται  στην Ε.Ε., προϊόν της κρίσης του καπιταλισμού, αντανακλάται αυτήν την περίοδο στο δημοψήφισμα για το Brexit. H αστική και άρχουσα τάξης της χώρας που έχει ταχθεί για λόγους συμφερόντων στην παραμονή της εντός της Ε.Ε. δίνει μια κορυφαία μάχη απέναντι σε εκατομμύρια βρετανούς εργαζόμενους που στηρίζουν την εκστρατεία της εξόδου.

Η τελευταία συμφωνία που εξασφάλισε ο Κάμερον με την ΕΕ, παρ’ ότι η Βρετανία βρίσκεται εκτός Ευρωζώνης, ισχυροποιεί το Σίτυ του Λονδίνου ως την αποκλειστική χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα της Ευρώπης, αφού οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται εκεί, εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη για το διεθνές κεφάλαιο και την αστική τάξη της χώρας. Αυτό υποχρεώνει και τους Αμερικανούς να στηρίζουν την παραμονή της συμμάχου τους Βρετανίας εντός της ΕΕ.

Οι ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα θεωρούν ότι η έξοδος από την Ε.Ε. αποτελεί μια νίκη ενάντια στις συντηρητικές δυνάμεις και την αστική τάξη της Βρετανίας, θεωρώντας ότι η αρχή  της διάλυσης του μηχανισμού της Ε.Ε. και η επιστροφή στα εθνικά κράτη θα δώσει τη δυνατότητα στις ριζοσπαστικές δυνάμεις και το εργατικό κίνημα να αναπτύξουν καλύτερα τις αντιστάσεις τους απέναντι στη λιτότητα και τους μνημονιακούς οδοστρωτήρες που αναπτύσσει η συμμαχία του κεφαλαίου, με το φασισμό και τον ιμπεριαλισμό των ενωμένων καπιταλιστικών κέντρων της Ε.Ε. απέναντι στους λαούς και τα κεκτημένα τους.

brexit-2 

Οι εξελίξεις μέχρι αυτή την ώρα δεν μπορούν ακόμη να προβλεφθούν με ακρίβεια. Οι συντηρητικοί κύκλοι στη Βρετανία ελπίζουν, όπως διαδίδουν, σε ένα συντηρητικό κομμάτι ψηφοφόρων που δηλώνουν αναποφάσιστοι και μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα.

Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι η λυσσαλέα προεκλογική εκστρατεία του Κάμερον και οι συνεχείς απειλές που εκτοξεύει σε όσους επιθυμούν το Brexit ενισχύει το στρατόπεδό τους όπως δείχνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Το τελευταίο επιχείρημα περί μείωσης και των συντάξεων στην περίπτωση που επικρατήσει το Brexit θεωρείται ότι εξόργισε και το παραδοσιακό κομμάτι των ψηφοφόρων που θεωρεί τελευταία ελπίδα του ο Κάμερον και η αστική τάξη της χώρας που εκπροσωπεί.

Αναφορές στον ξένο τύπο:

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/eu-referendum-poll-brexit-leave-campaign-10-point-lead-remain-boris-johnson-nigel-farage-david-a7075131.html

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-06-10/brexit-poll-shows-leave-in-10-point-lead-two-weeks-before-vote

https://ig.ft.com/sites/brexit-polling/

https://www.brexitthemovie.com/

 

Δείτε επίσης

Ετοιμάζεται να στείλει Στρατό η κυβέρνηση σε Μέση Ανατολή και Αφρική;

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ –  Απεργοσπάστης Στρατός για χάρη του συνεδρίου Ασφάλειας στη Ρόδο πάει σε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *