Πέμπτη , 20 Ιουνίου 2024

ΝΕΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

oukrania

Το ουκρανικό καθεστώς αφήνει την Κριμαία χωρίς ρεύμα ενώ μετακινεί στρατό προς τις Λαϊκές Δημοκρατίες – 

Επικίνδυνη κλιμάκωση παρουσιάζεται στις σχέσεις Ουκρανίας-Λαϊκών Δημοκρατιών και Ρωσίας τα τελευταία 24ωρα που μάλλον δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Αρχικά, μία «μυστηριώδης» έκρηξη σε πύργους μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στην Χερσόνα της Ουκρανίας, το περασμένο Σάββατο, έχει αφήσει τα 2 εκ. του πληθυσμού της Κριμαίας σχεδόν χωρίς ρεύμα. Υπαίτιοι της πράξης τελικά εμφανίστηκαν να είναι Τατάροι της Κριμαίας που αντιμάχονται την ένωσή της με τη Ρωσία και μέλη του Δεξιού Τομέα. Μάλιστα εμπόδισαν συνεργεία της κυβέρνησης του Κιέβου που έφτασαν εκεί για να αποκαταστήσουν τη βλάβη. Βεβαίως μάλλον πρόκειται για ένα καλοστημένο θέατρο καθώς δεν έχει συλληφθεί ούτε ένα άτομο για μια τρομοκρατική πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα ηλεκτροδότησης και σε περιοχές που βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο.  Η τοπική κυβέρνηση της Κριμαίας κατέφυγε σε προσωρινά μέτρα αυτόνομης τροφοδότησης για να καλυφθούν βασικές ανάγκες κυρίως σε χώρους όπως σχολεία και νοσοκομεία. Ενώ όμως το ουκρανικό καθεστώς δηλώνει πώς δεν έχει καμία ευθύνη για την πράξη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο όχι μόνο δε φαίνεται πρόθυμος να κάνει κάτι για το θέμα αλλά ταυτόχρονα εξετάζει μαζί με τον πρωθυπουργό Γιατσενιούκ επιπλέον μέτρα εναντίον της Κριμαίας. Συγκεκριμένα το επίσημο μπλοκάρισμα των οδικών και σιδηροδρομικών αρτηριών που ενώνουν την Κριμαία με την υπόλοιπη Ουκρανία και την απαγόρευση μεταφοράς κάθε είδους εμπορεύματος και φορτίου. Ανεπίσημα διάφορες ομάδες «ανήσυχων πολιτών» και «ακτιβιστών» μπλοκάρουν εδώ και δύο μήνες τις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην Κριμαία κατάσχοντας αγαθά κατά το δοκούν.

Η στέρηση της ηλεκτρικής τροφοδοσίας προς την Κριμαία δεν έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, ενώ τίθεται ανθρωπιστικό ζήτημα, καθώς μόνο το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών μίλησε για έγκλημα που πρέπει να ερευνηθεί. Το γεγονός έχει οξύνει επικίνδυνα τις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Η τελευταία προχώρησε σε παύση της παροχής άνθρακα προς την Ουκρανία μέχρις ότου τερματιστεί ο ενεργειακός αποκλεισμός της Κριμαίας. Το ίδιο έπραξαν κι οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς. Το υκρανικό κράτος δήλωσε πως τα αποθέματά του σε άνθρακα διαρκούν για 35 ημέρες αν δεν γίνει καμία νέα παράδοση εν τω μεταξύ.

Παράλληλα το Υπουργείο Άμυνας της ΛΔ Ντονιέτσκ κατήγγειλε μαζική συγκέντρωση στρατευμάτων και πολεμικού υλικού κοντά στη γραμμή επαφής απ’ την πλευρά του ουκρανικού στρατού ενώ υπογράμμισε για πολλοστή φορά τις πλείστες παραβιάσεις της εκεχειρίας. Δείτε το βίντεο με αγγλικούς υπότιτλους:

https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/

Δείτε επίσης

Ετοιμάζεται να στείλει Στρατό η κυβέρνηση σε Μέση Ανατολή και Αφρική;

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ –  Απεργοσπάστης Στρατός για χάρη του συνεδρίου Ασφάλειας στη Ρόδο πάει σε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *