Παρασκευή , 19 Ιουλίου 2024

«Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο»

OLIVER SACKS

Ο Νευρολόγος /συγγραφέας με την πλούσια συγγραφική δράση έφυγε από τη ζωή. «Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο» είναι ένα από τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα συγγράμματα για την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου μυαλού και της συμπεριφοράς.

 

Στο εκπληκτικό του βιβλίο ο Όλιβερ Σακς, «ένας από τους μεγαλύτερους κλινικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα» (The New York Times), διηγείται τις ιστορίες ασθενών χαμένων μέσα στον παράξενο λαβύρινθο των νευρολογικών διαταραχών. Ο Άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο είναι οι ιστορίες ανθρώπων που πάσχουν από περίεργες εκτροπές της αντίληψης και της νόησης: ασθενείς χωρίς μνήμη και με χαμένο παρελθόν· ασθενείς που δεν αναγνωρίζουν τους γνωστούς τους ανθρώπους και τα πιο κοινά αντικείμενα· που τα μέλη τους τους έχουν γίνει ξένα· άνθρωποι που έχουν αποκλειστεί σαν καθυστερημένοι και εντούτοις είναι προικισμένοι με αλλόκοτα καλλιτεχνικά ή μαθηματικά ταλέντα.

 

Αν και ασύλληπτα παράξενες, οι διηγήσεις αυτές παραμένουν, χάρη στην υπέροχη διήγηση του Όλιβερ Σακς, βαθιά ανθρώπινες μελέτες της ζωής που πολεμά ενάντια σε απίστευτες εκτροπές. Ο Σακς-συγγραφέας δεν παύει να είναι πριν απ’ όλα θεραπευτής – και αυτό σημαίνει ότι ποτέ δε χάνει από το βλέμμα του την τελική ευθύνη της ιατρικής: «το πάσχον, βασανισμένο και αγωνιζόμενο ανθρώπινο ον».

 

«Το πιο συναρπαστικό βιβλίο του Δρ Σακς… Οι διηγήσεις του είναι τόσο υποβλητικές, που πολλές από αυτές χρησιμεύουν σαν απόκοσμες μεταφορές όχι μόνο για την κατάσταση της σύγχρονης Ιατρικής αλλά για την κατάσταση του σύγχρονου ανθρώπου».

New York Magazine

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Δείτε επίσης

Mark Neocleous: Άγχος και ανθεκτικότητα

Απόδοση: Γιώργος Κανδύλης – Στο βιβλίο του με τίτλο Πολεμική Εξουσία, Αστυνομική Εξουσία (War Power, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *