Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

Ο ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑ ΤΣΙΠΡΑ ΕΠΟΧΗ

giannis-dragasakis-1
Στη σκιά ή «στη σκιά» του πολιτικού φαίνεστε ο Γ. Δραγασάκης αδειάζει με σοβαρά επιχειρήματα την μελλοντολογία /υποσχεσιολογία Τσίπρα, επιλέγοντας να θεωρείται ο σοβαρός άνδρας της κυβέρνησης και κατά πάσα πιθανότητα ο μακροβιότερος των στελεχών της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα παραμείνει στην πολιτική σκακιέρα στη μετά Τσίπρα εποχή.

Παλαιός και έμπειρος ο Γ. Δραγασάκης γνωρίζει ότι η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς του διευθυντηρίου της ΕΕ για τα αμέσως επόμενα χρόνια και πάντως δύσκολα μπορεί να σταθεί μετά το 2017, χρονιά που πρόκειται να έρθουν τα πάνω-κάτω σε σχέση με όσα γνωρίζουμε ή όσα πιθανολογούνται από τις ρηχές αναλύσεις της κυβέρνησης και τις κορώνες της αντιπολίτευσης του κ. Μητσοτάκη.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Δραγασάκης στην Υποεπιτροπή της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών:

«Ακόμα και την καλύτερη λύση να πετύχουμε έχουμε την ιδιαιτερότητα ότι οι δανειστές μας είναι και οι ίδιοι υπερχρεωμένοι. Δεν θεωρώ εύκολο λοιπόν να υπάρξει μεγάλη απομείωση του χρέους χωρίς και οι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα να έχουν και την ανάλογη μεταχείριση. […] Δεν μπορεί να υπάρχει δανεισμός απεριόριστα.

Δεν πρέπει αυτή η Επιτροπή να είναι φόρουμ αντιπαραθέσεων. Αν καταφέρουμε να διαμορφωθούν, αν όχι ταυτόσημες, έστω συγκλίνουσες απόψεις, αυτό θα βοηθήσει», για να εισπράξει την επιδοκιμασία της αντιπολίτευσης δια στόματος του Δ. Σταμάτη της ΝΔ: «Εμείς θετικά προσεγγίζουμε αυτή την κατεύθυνση, γιατί το πρόβλημα του δημόσιου χρέους ξεπερνά την διάρκεια θητείας μιας κυβέρνησης».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πρώτα πρώτα και παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τις δηλώσεις Δραγασάκη – ο ίδιος δεν ανασκεύασε τίποτα παρά τον ντόρο που προκλήθηκε – αυτό που αντιλαμβάνεται κάθε προσεκτικός παρατηρητής είναι ότι καθόλου τυχαία και χρονικά άστοχη δεν είναι η παρέμβαση Δραγασάκη.

Κατ’ αρχήν αποδεικνύει ότι γνωρίζει και οπωσδήποτε έχει επαφές και συζητήσεις με τα διεθνή κέντρα σχεδιασμών και λήψης αποφάσεων.

Δεύτερον γνωρίζει πολύ καλά ότι οι νέες μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά είναι προ των πυλών και πέραν της θύελλας ή όχι των αντιδράσεων που θα προκαλέσουν μειώνουν το χρόνο βιωσιμότητας της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά και τη χρησιμότητά της για τη διαχείριση της νέας πραγματικότητας τα αμέσως επόμενα χρόνια.

«[…] Δεν μπορεί να υπάρχει δανεισμός απεριόριστα», σε μια χώρα που έχει λυγίσει από το βάρος των πολιτικών λιτότητας και κάθε μέρα χρεοκοπεί κάτι παραπάνω, σημαίνει ετοιμαστείτε για μια εποχή γενικευμένης φτώχειας, στην καλύτερη περίπτωση.

Η προσέγγιση /δήλωση του Δ. Σταμάτη της ΝΔ σημαίνει ότι ήδη εξυφαίνεται η προοπτική των κυβερνήσεων «εθνικής ενότητας» που έπονται με μαθηματική βεβαιότητα προκειμένου να υλοποιηθούν οι τεράστιες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις για τα επόμενα χρόνια.

Η πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται σήμερα στην ΕΕ/ και παγκόσμια εκτιμούμε ότι ξεπερνά πολύ τη «φαντασία» των αναλυτών που περιορίζονται ακόμα στο δικομματικό πλαίσιο και στα καθ’ ημάς, επιδιώκοντας να συνεχίσουν την αναμονή της κοινωνίας που κάθε μέρα βυθίζεται αλλά παρακολουθεί ανίκανη να διαμορφώσει από τα κάτω και στους δρόμους εκείνες τις συνθήκες που θα της επιτρέψουν να ανατρέψει τους σχεδιασμούς της απόλυτης ισοπέδωσης που έρχεται.

Β.Σ

(ολόκληρη η ομιλία Δραγασάκη εδώ)

Δείτε επίσης

ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  «Στην τυραννία πρέπει να πας κόντρα εξαρχής. Η απολυταρχία όταν καβαλικέψει είναι δύσκολο να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *