Τετάρτη , 19 Ιουνίου 2024

Ο πόλεμος ως ευκαιρία (γενικώς)

captagon-1

Η αμφεταμίνη Captagon παρασκευάζεται στο Λίβανο και στη Συρία σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία ως ισχυρό διεγερτικό που βοηθάει στην εξάλειψη της κούρασης και του φόβου, για να αποδίδουν περισσότερο οι μαχητές ή ιδιαίτερα στις χώρες του Κόλπου, όπου θεωρείται «σεξουαλικό διεγερτικό». 

του Roberto PrinziNena News

Όχι μόνο από το εμπόριο όπλων, ανθρώπων και αρχαιοτήτων: ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία φέρνει τεράστια κέρδη και στους εμπόρους ναρκωτικών. Οι πρόσφατες επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών στο Λίβανο και τη Συρία, οδήγησαν στην κατάσχεση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών και ανέδειξαν ένα ζήτημα που μέχρι σήμερα ήταν ελάχιστα γνωστό την παρασκευή παράνομης αμφεταμίνης, Captagon, που έχει ευρέως διαδοθεί χάρη στο χάος που επικρατεί στη Συρία και την απουσία ή αδυναμία ελέγχου για μεγάλο χρονικό διάστημα της Δαμασκού σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Όταν ξεκίνησε η συριακή κρίση, ο Λίβανος και η Συρία έγιναν η πύλη εισόδου για το λαθρεμπόριο Captagon», είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP μια λιβανική πηγή των αρχών ασφαλείας που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Μπροστά στη διάδοση αυτού του ναρκωτικού, η αντίδραση των τοπικών αρχών έφτασε  καθυστερημένα και ήταν περιορισμένης εμβέλειας, ακόμη και αν, τελευταία, έχουν καταγραφεί σημαντικές επιτυχίες. Τον περασμένο Οκτώβριο οι αρχές του Λιβάνου συνέλαβαν ένα Σαουδάραβα πρίγκιπα και τέσσερις συμπατριώτες του που προσπαθούσαν να περάσουν λαθραία δύο τόνους Captagon στο αεροδρόμιο της Βηρυτού. Στις 30 Δεκεμβρίου, η λιβανέζικη αστυνομία, μαζί με τη Σαουδαραβική, κατάσχεσαν 12 εκατομμύρια κάψουλες της συγκεκριμένης αμφεταμίνης και συνέλαβαν τον ηγέτη της ομάδας που ήταν υπεύθυνος για την εξαγωγή της στις χώρες του Κόλπου.

Αλλά και στη Συρία, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Το αντίθετο μάλιστα. Σύμφωνα με το Στρατηγό Ammuri Ma’mun, τον επικεφαλής του τμήματος δίωξης ναρκωτικών του συριακού καθεστώτος, μόνο το 2015 η Δαμασκός κατάσχεσε 24 εκατομμύρια κάψουλες Captagon. Πέντε εκατομμύρια από αυτά τα χάπια κατασχέθηκαν, στο λιμάνι της Ταρτούς (Συρία) κατά τη μεταφορά τους προς το Κουβέιτ. Άλλες «μεγάλες ποσότητες», ωστόσο, κατασχέθηκαν στα σύνορα με το Λίβανο και την Τουρκία. Δαμασκός λέει ότι η παραγωγή της ουσίας αυτής πραγματοποιείται σε περιοχές που δεν τις ελέγχει. 

Μεταξύ αυτών, και το βόρειο τμήμα του Χαλεπίου και η ανατολική Δαμασκός που βρίσκονται ακόμα στα χέρια των ανταρτών. «Τα αρχεία μας δείχνουν ότι οι διακινητές είναι τρομοκρατικές ομάδες που έχουν δύο στόχους. Ο πρώτος είναι η διάδοση του δηλητήριου σε περιοχές ελεγχόμενες από το Ισλαμικό Κράτος, για να χρηματοδοτηθούν και να αγοράσουν όπλα», υποστηρίζει ο Ammuri. «Ο δεύτερος λόγος – είπε – είναι επειδή [η ουσία] εκμηδενίζει τις αναστολές των μαχητών και δεν τους αφήνει να επηρεάζονται από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εκτελέσεις και αποκεφαλισμοί».

Διαφορετικά είναι η γνώμη των ανταρτών. Ένας πρώην μαχητής της αντιπολίτευσης σε συνέντευξη του στο AFP τόνισε ότι το Captagon χρησιμοποιείται για την «εξάλειψη της κούρασης και του φόβου, για να αποδίδουν περισσότερο [στη μάχη]». «Μας κάνει να μη φοβόμαστε τίποτα και μας χαρίζει τρομερή ενέργεια», προσθέτει. Ενας άλλος, όμως, τόνισε ότι οι τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους και του Μετώπου al-Nusra (η Αλ-Κάϊντα στη Συρία) απαγορεύουν τη χρήση του για θρησκευτικούς λόγους, διότι τα ναρκωτικά είναι αντίθετα με τον «ισλαμικό νόμο».Αλλοι, από τις ομάδες της αντιπολίτευσης στο καθεστώς Άσαντ, παραδέχονται ότι παρασκευάζουν Captagon αλλά για να χρηματοδοτήσουν τις στρατιωτικές δραστηριότητες τους και όχι για να κάνουν χρήση.

Στο Λίβανο, ωστόσο, τα κέντρα που παράγουν τη συγκεκριμένη αμφεταμίνη βρίσκονται ως επί το πλείστον στα σύνορα με τη Συρία στις πόλεις ‘Arsal, Flita, Brital (ανατολικά) και στο Wadi Khaled (βόρεια). Η αιτία της διάδοσης αυτού του ναρκωτικού είναι πρώτα απ ‘όλα η ευκολία με την οποία παράγεται. «Τα εργαστήρια παραγωγής Captagon δεν απαιτούν μεγάλο χώρο», δηλώνει αξιωματούχος του Λιβάνου. «Σε ένα φορτηγάκι μπορεί να παραχθούν εκατομμύρια κάψουλες εντελώς αθόρυβα».
 

Η διαδικασία παρασκευής του, άλλωστε, δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. «Για την παρασκευή Captagon χρειάζεται μια αμφεταμίνη, η οποία εκλαμβάνεται από κετόνες, με την προσθήκη ισοπροπυλικής αλκοόλης και κιτρικού οξέος», δηλώνει στο AFP ένας Λιβανέζος παραγωγός Captagon . Μόλις στεγνώσουν τα συστατικά, η ουσία μεταφέρεται σε ένα μηχάνημα όμοιο με αυτό με το οποίο παρασκευάζονται οι σκληρές καραμέλες και από το οποίο, στο τέλος της επεξεργασίας, θα έχουμε την κάψουλα του ναρκωτικού. Αφού παρασκευαστεί, η αμφεταμίνη πουλιέται στη Συρία και το Λίβανο, όπως είδαμε. 

Αλλά η κύρια αγορά είναι οι χώρες του Κόλπου. «Το Captagon δεν είναι δημοφιλές στη χώρα των Κέδρων. Το επίπεδο της ζήτησης δεν συγκρίνεται με των άλλων ναρκωτικών λόγω της υψηλής τιμής του – που κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 δολάρια η κάψουλα », υπογραμμίζει μια λιβανέζικη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Λόγω του υψηλού κόστους, θεωρείται δεδομένο το πού μπορεί ευκολότερα να βρει αγοραστές. «Οι χώρες του Κόλπου είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές αυτού του προϊόντος, ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία. Οι περισσότερες εξαγωγές κατευθύνονται προς την Ουαχάμπιτικη μοναρχία. Ο λόγος ; [Το Captagon] θεωρείται σεξουαλικό διεγερτικό» καταλήγει ο αξιωματούχος.

Ένα διεγερτικό που, θα μπορούσε, ωστόσο, να κοστίσει πολύ ακριβά αφού οι διακινητές ναρκωτικών και οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών τιμωρούνται με την ποινή του θανάτου στο βασίλειο των Σαούντ. Αρκεί, φυσικά, να μην είναι πρίγκιπες. 

Πηγές: http://nena-news.it μέσω: http://pergadi.blogspot.gr

Δείτε επίσης

Ετοιμάζεται να στείλει Στρατό η κυβέρνηση σε Μέση Ανατολή και Αφρική;

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ –  Απεργοσπάστης Στρατός για χάρη του συνεδρίου Ασφάλειας στη Ρόδο πάει σε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *