Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα των Λωτοφάγων

syriza-lotofagoi-1

Ο ΣΥΡΙΖΑ που καταδίκαζε χορηγίες ιδιωτών «που νομιμοποιούν τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές» – 

Αλλά ας διαβάσουμε τον Απόστολο Λακασά που σφάζει την υποκρισία των κυβερνώντων με το βαμβάκι:

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα των Λωτοφάγων – 

Ουκ ολίγα νυν κυβερνητικά στελέχη είχαν ψέξει τις κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ για την πρακτική αποδοχής χορηγιών, και δη στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης. Μάλιστα, «αριστεροί του… 2014» είχαν οργανώσει τη μάχη κατά της ιδιωτικής μπανάνας που έφτανε στα σχολεία μέσω χορηγίας από εταιρεία.

Ενδεικτικά ο εκπαιδευτικός, και νυν υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, σε άρθρο του στις 24 Ιουλίου 2014 ανέφερε για χορηγία εταιρείας με στόχο την επισκευή σχολείων ότι «το αποτέλεσμα βέβαια είναι να συνεχισθεί για 3η χρονιά η άμεση διαφήμιση της εταιρείας καλυμμένη με τον μανδύα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Σε όσους καλοπροαίρετα αναρωτιούνται –σκεπτόμενοι ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα– “ε, και τι έγινε;” να θυμίσουμε ότι έτσι κρύβονται και δικαιολογούνται έμμεσα οι μνημονιακές πολιτικές που –παρά τη συνταγματική επιταγή παροχής δημόσιας και δωρεάν παιδείας– δίνουν το επονείδιστο 2,75% (και μέχρι το 2016 το 2,15% ) του ΑΕΠ στην Παιδεία και ανοίγει η “κερκόπορτα”, που οδηγεί στην υποκατάσταση των υποχρεώσεων του κράτους από “ιδιωτικές πρωτοβουλίες”, “φιλανθρωπίες” και “χορηγίες”, παραδίδοντας το σχολείο στις δυνάμεις της αγοράς και του κέρδους».

Στις 4 Οκτωβρίου 2014, η «Αυγή» (υπό τη διεύθυνση του νυν υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη) ανέφερε ότι «είναι γεγονός πως με την πρακτική της αποδοχής χορηγιών, ουσιαστικά νομιμοποιούν τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές και ανοίγουν την κερκόπορτα για την είσοδο ιδιωτών και πολυεθνικών εταιρειών στον ευαίσθητο τομέα του σχολείου». Στις 8 Δεκεμβρίου 2015 το υπουργείο Παιδείας υπό την ηγεσία του Νίκου Φίλη ενημέρωσε την κοινή γνώμη ότι «από φέτος, με πρωτοβουλία των υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων και σε συνεννόηση με τους συλλόγους γονέων και διδασκόντων, άρχισε η χορήγηση δεκατιανού καθημερινά σε 11.000 μαθητές και μαθήτριες 64 δημοτικών σχολείων και συστεγαζόμενων νηπιαγωγείων στο συγκρότημα της Αθήνας. Το πρόγραμμα αυτό κατέστη δυνατό, διότι η εταιρεία Γρηγόρης Μικρογεύματα, σε συνεργασία με τις εταιρείες Καραμολέγκος, Αραμπατζής Ελληνική Ζύμη, Coca-Cola Τρία Εψιλον και Optima με το τυρί Adoro Gouda, ανέλαβε το κόστος των πρώτων υλών, της παρασκευής και της διανομής του δεκατιανού».

Μάλιστα, ο κ. Φίλης σημειώνει την αξία της προσπάθειας που θα συνεχιστεί, τονίζοντας ότι «είναι μια συνέργεια που καταδεικνύει την εγρήγορση των επιχειρήσεων που συμμετέχουν και τις δυνατότητες τέτοιων συμπράξεων». Οσο για τον προϋπολογισμό του υπ. Παιδείας, για το 2015 ήταν 4.352.266.063,76 ευρώ, και για το 2016 είναι μειωμένος στα 4.274.000.000,00.

Η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών οφείλεται όχι τόσο στην κενότητα του πολιτικού λόγου (είναι άλλωστε ορατή και άρα εύκολα αποδομήσιμη) όσο στην ασυνέπεια του πολιτικού λόγου. Οι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων κομμάτων ας μην ξεχνούν: Η μπανάνα είναι πολύ νόστιμο φρούτο. Οπως και ο λωτός…

©Καθημερινή 17.12.2015

https://roides.wordpress.com

Δείτε επίσης

Ένας χρόνος από την επιβολή του τρίτου βάρβαρου μνημονίου

Ένας χρόνος κλείνει από τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές του 2015 και την περιβόητη «δεύτερη ευκαιρία» …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *